Spanje

 Spanje, een van de goedkoopste bestemmingen in Europa

All-inclusive vakanties, campings, hotels, toerisme enzovoort. Voor veel mensen zijn dit de eerste woorden die bij hen opkomen wanneer ze aan Spanje denken. Maar het land heeft nog veel meer te bieden dan alleen zon, zee en strand.

Spanje, heerlijk eten, prachtige stranden, veel zon. Heerlijk om een aantal weken te vertoeven, vooral tijdens de zomermaanden. De Spaanse kust heeft een strekking van meer dan 4000 kilometer langs prachtige Zeeën. In het noorden van deze strook ligt de kustlijn aan de Cantabrische Zee. In het Oosten en zuiden grenst het land aan de Middellandse Zee en in het westen en zuiden aan de Atlantische Oceaan. Deze drie gebieden zijn in totaal goed voor een jaarlijkse toeristenstroom die in de miljoenen loopt. Jongeren trekken vooral naar gebieden als Salou, Lloret de mar en Malgrat de Mar. De bekende Spaanse costa’s, waar u langs de kust lekker kunt genieten van de zon en de blauwe zee, liggen vaak zelfs op loopafstand van uw hotel of camping.

Tijdens een vakantie in Spanje is het ook zeker de moeite waard om het land beter te leren kennen. Dankzij de natuurlijke en culturele verscheidenheid is het land uniek en aantrekkelijk voor zowel zonaanbidders als avontuurlijke reizigers. Zelfs mensen die regelmatig in het Spaanse binnenland komen nemen nog steeds de moeite om dit prachtige land te verkennen.
Zo belandt u in het zuiden van Spanje (Andalusië) in een compleet andere cultuur, met veel bezienswaardigheden aan dan in de omgeving van de costa’s. In Andalusië vindt u de oorspronkelijke Spaanse cultuur terug. Hier treft u tradities als het flamenco dansen aan en kunnen de liefhebbers een stierengevecht bezoeken. De bevolking doet het net iets rustiger aan dan in de grote steden zoals Barcelona en Madrid. In het zuiden ervaart u waar de term ‘Mañana’ vandaan komt.

De drukste seizoenen in Spanje zijn van mei t/m augustus. Indien u in deze periode naar Spanje wilt gaan, houdt er dan rekening mee om tijdig te boeken. Hoewel er voldoende hotels en campings zijn waar u kunt verblijven, dient u ook rekening te houden met een eventuele vlucht in die richting. Bovendien is het boeken via een reisorganisatie vaak voordeliger dan dat u ter plaatse een hotel boekt.

Houdt u meer van rust, dan is het beste moment om Spanje te bezoeken na de lente tot begin van de zomer en na de zomer tot begin van de herfst. Zo hebt u geen last van de hoge zomertarieven, de mensenmassa’s en de verstikkende warmte. In de winter de zon opzoeken is ook een optie. Op de Kanaries Eilanden is temperatuur bijna nooit minder dan 17 °C

Het toerisme is voor Spanje inmiddels ook uitgegroeid tot een belangrijke bron van inkomsten voor het land.

Cultuur in Spanje

Spanjaarden staan vaak bekend om hun gastvrijheid en dit is zeker niet onterecht. Echter is de gastvrije cultuur van Spanje wel deels verdwenen in de drukkere gebieden. Maar hoe verder u het binnenland intrekt of naar het zuiden reist, hoe meer u de gastvrijheid en de authentieke cultuur zult tegenkomen.

In heel Spanje is men nog erg gehecht aan de Siësta. Tussen 14.00 uur en 16.00 uur lijkt het soms wel alsof het land even stilstaat. De winkels gaan dicht, zodat de Spanjaarden even kunnen eten om vervolgens een dutje te gaan doen. Ook is het begrip ‘Mañana’ geen overtrokken woord. Spanjaarden hebben veel vertrouwen in dit begrip: doe niet vandaag, wat je tot morgen kunt uitstellen.

In grote steden als Madrid en Barcelona, zult u van deze typische gewoontes een stuk minder merken. Vooral in Catalonië zijn de mensen haastig en minder vriendelijk dan de meeste van hun landgenoten. Hier is te merken dat het land met sprongen vooruit gaat. Barcelona en Madrid zijn echte wereldsteden en het leven is er erg dynamisch. Dit vertaalt zich ook in het verkeer: lange files en volle treinen en metro’s.

Eten is voor Spanjaarden erg belangrijk. Het vormt een belangrijk deel van de Spaanse cultuur. Het eten van een warme maaltijd gebeurd dan ook twee keer op een dag. De eerste tijdens de siësta en de tweede rond een uur of 21.00.
In principe kent elke regio zijn eigen culinaire hoogstandjes. Of dit nu eten of wijnen betreft, vaak gaat het om goede kwaliteit. Maar over het algemeen zijn de bekendste Spaanse gerechten: Paëlla, Gazpacho, tortilla en Tapas.

Het zonnige Spanje is bij veel mensen voornamelijk populair vanwege de stranden, die voor ons redelijk dichtbij zijn. Maar wanneer we verder kijken, is te zien dat Spanje veel meer te bieden heeft dan stranden alleen. Hieronder een aantal prachtige en leuke bezienswaardigheden.

La Rambla is zowel overdag als ‘s avonds het levendige hart van Barcelona. Er is altijs wat te doen. La Rambla is een brede promenade waar veel kunstenaars, menselijke standbeelden en straatmuzikanten zijn. U kunt er ook van alles kopen in een van de vele kiosken die hun waar hebben uitgestald. Maar naast deze activiteiten, is er ook prachtige kunst te zien op La Rambla. Een must als u in Barcelona bent.

La Sagrada Familia,deze prachtige kathedraal in Barcelona is een ontwerp van de kunstenaar Gaudi. Na alle jaren van bloed, zweet en tranen, heeft Gaudi zelf zijn kunstwerk nooit af kunnen maken. En nog steeds is La Sagrada Familia niet af, de kathedraal staat nog altijd in de steigers. Omdat de Spaanse overheid All-inclusive vakanties, campings, hotels, toerisme enzovoort. Voor veel mensen zijn dit de eerste woorden die bij hen opkomen wanneer ze aan Spanje denken. Maar het land heeft nog veel meer te bieden dan alleen zon, zee en strand.