Gezondheidsbepalingen

Check de gezondheidsbepalingen voor u op reis vertrekt

In België zijn alle etenswaren gekeurd en het kraanwater is zonder meer geschikt om te drinken. Riolering en vuilophaaldiensten zorgen voor een veilige afvoer van ons afval. Wanneer u naar het buitenland gaat, is het sterk aan te bevelen de gezondheidsbepalingen eerst te checken. In de (sub)tropen laten de hygiënische omstandigheden  dikwijls te wensen over en vliegen en muggen kunnen er allerlei ziekten overbrengen. In de tropen lopen veel mensen rond met darminfecties. Het merendeel heeft geen enkele klacht en is dus niet ziek, maar in hun ontlasting zitten bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers.

Door het ontbreken van goede toiletten en riolering komen deze ziekteverwekkers terecht in de vrije natuur. Ook het kraanwater van hotels kan hiermee besmet worden en hierdoor kan men darmziektes/infecties oplopen. Ook vliegen die bijvoorbeeld op de ontlasting hebben gezeten, kunnen aan hun pootjes ziektekiemen meedragen naar de keuken of eettafel.

In dit soort gebieden is het drinken van kraanwater sterk af te raden. Het moet eerst gekookt worden of men neemt zijn toevlucht tot water uit flessen. Tevens zijn er waterzuiveringstabletten in  de handel, die handig zijn als het water niet gekookt kan worden en er geen flessen water te krijgen zijn. Voedsel is het betrouwbaarst als het gekookt of goed doorbakken is. Rauwe groenten en vruchten die niet geschild kunnen worden, zijn vaak een bron van besmetting.

 

Internationaal inentingsbewijs

Heel wat landen, vooral in risicogebieden, weigeren u de toegang als u geen internationaal erkend certificaat hebt van inenting tegen bepaalde ziektes, het zogenaamde ‘gele boekje’.
Welke vaccinaties je precies nodig hebt, hangt van een aantal zaken af, zoals het land, de reistijd, de verblijfsomstandigheden. Daarnaast zijn ook de leeftijd en de gezondheidstoestand van de reiziger van invloed.
Informeer je hierover tijdig (uiterlijk zes weken voor vertrek) bij je reisorganisatie. Ook lastminute reizigers moeten rekening houden met vaccinaties. Je bent zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van die plicht.
Uw huisarts kan u informeren over de verplichte en/of aanbevolen inentingen. U kunt ook de Travelfoon van het Instituut voor Tropische Geneeskunde contacteren op het telefoonnummer 0900 101 10.

Vaccinaties voor de volgende ziekten kunnen verplicht zijn:

Gele koorts
Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus en wordt overgebracht door de steek van bepaalde tropische muggensoorten. De bescherming door deze injectie hiertegen is 10 jaar geldig. Let er op dat er minstens tien dagen zitten tussen vaccinatie en vertrek.
Besmette gebieden: Afrika en Zuid-Amerika

Cholera 
Dit is een darmziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën; de ziekte wordt gekenmerkt door waterdunne diarree. Men loopt deze ziekte meestal op door het drinken van door fecaliën besmet drinkwater.
Besmette gebieden: Afrika, Azië, Zuid-Amerika.

Daarnaast zijn voor vele landen diverse vaccinaties aan te raden tegen:

Tyfus
Deze ziekte, veroorzaakt door een bacterie (besmet voedsel of water), komt in de tropen veel voor. De meest voorkomende symptomen zijn koorts, een algeheel gebrek aan energie, hoofdpijn en diarree. Twee injecties met 4 weken tussentijd geven een goede bescherming voor 3 jaar; velen geven tegenwoordig de voorkeur aan het nieuwe orale vaccin dat bestaat uit 3 capsules die met tussenpozen van 48 uur op de nuchtere maag gebruikt moeten worden.

DTP
Difterie –Tetanus- Polio. Tegen deze ziekten kan men één injectie halen, een zogenaamde cocktailprik

Hepatitis A
Dit is een leverziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Het virus wordt vaak overgebracht via rauw voedsel of verontreinigd drinkwater, vooral in gebieden waar de hygiëne te wensen over laat . Het is één van de meest voorkomende virusinfecties onder reizigers. Daarom wordt iedereen die naar de tropen gaat, aangeraden een injectie gammaglobuline te halen. Deze injectie werkt maar kort, afhankelijk van de toegediende hoeveelheid 2 tot 6 maanden. Vrij nieuw is het Hepatitis A-vaccin Havrix dat nagenoeg 100% bescherming biedt voor 10 jaar.

Geen vaccinatie:

Malaria 
Men kan deze ziekte alleen in de (sub)tropen oplopen, indien men gestoken wordt door een bepaalde mug. Malaria Tropica is voor de Europese tropenganger in de praktijk de gevaarlijkste tropische ziekte. Zonder tijdige behandeling kan men er binnen enkele dagen aan doodgaan. Vaccinatie tegen malaria is (nog) niet mogelijk, maar door het regelmatig slikken van malariapillen kan men zich goed beschermen.
Deze pillen moeten vóór vertrek en na de terugkomst een aantal weken geslikt worden.
Indien de reiziger alsnog malaria oploopt, dan is een antimalariakuur met halofrantine een uitkomst.
Besmette gebieden: Egypte, Midden-Oosten, India, Nepal, Sri Lanka, Pakistan, Indonesië, Mexico, Midden- en Zuid-Amerika en Midden-Afrika.

AIDS/HIV
Infectie door het HIV-virus kan tot de gevreesde dodelijke ziekte AIDS leiden. Infectie loopt men op door geslachtsverkeer met een besmet persoon, door bloedtransfusie met besmet bloed of door besmette, niet-gesteriliseerde naalden. Gebruik van betrouwbare voorbehoedsmiddelen, gesteriliseerde naalden en bloedtransfusies met op HIV getest bloed minimaliseren de kans op besmetting.

Medisch paspoort

Personen die zeer regelmatig medicijnen gebruiken kunnen hun arts vragen om een zogenaamde medische informatiekaart. Op deze kaart kunnen door de arts de verschillende gegevens worden aangetekend, zoals de aard van de ziekte en de naam van de medicijnen die moeten worden gebruikt.

Meenemen van huisdieren

Wanneer met op reis gaat en een huisdier wil meenemen, heeft men voor dit dier een certificaat van gezondheid nodig. Tevens moet het soms gelegaliseerd worden door de diplomatieke vertegenwoordiging van het land waar men doorheen en naartoe reist. Het gebeurt dat dieren bij het in- en uitvoeren van een bepaald land voor een bepaalde periode in quarantaine geplaatst worden tot zeker is dat ze geen ziektes meebrengen. (zie invoereisen)

Tips:

De meeste vaccins beschermen vrijwel volledig, maar tegen sommige tropenziekten is nog geen vaccin beschikbaar. Een goede hygiëne en maatregelen tegen insectenbeten zijn dan ook erg belangrijk, zoals

– Geen water uit de kraan drinken en geen ongekookt voedsel eten
– Geen voedsel afkomstig van stalletjes op straat eten
– Het gebruik maken van een muskietennet of klamboe
– Bedekkende kleding dragen
– Insectenwerende middelen gebruiken

Nuttige websites:

www.diplomatie.be
De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft een website, waar u per land van bestemming al de nodige informatie terugvindt. De vereiste documenten, veiligheidsvoorschriften, vaccinaties, ambassades, enz.

Gezondheidsadviezen 
Via deze site kan u de actuele gezondheidsadviezen met betrekking tot malaria-preventie en vaccinatie voor individuele landen opvragen.