Douanebepalingen

Douanebepalingen binnen  EU

EU-burgers mogen van en naar elkaars landen goederen meenemen maar Let wel op de douanebepalingen. Een belangrijke beperkende bepaling bij goederenvervoer is dat de goederen duidelijk voor persoonlijk gebruik moeten zijn. De reiziger mag er dus geen commerciële belangen bij hebben.

De vrijheid in goederenvervoer binnen de EU geldt ook niet ten aanzien van de volgende goederen:
–   Vlees(waren)
–   Planten, bloemen, fruit in grote hoeveelheden
–   Bedreigde uitheemse dier- en plantensoorten of delen of producten hiervan ( schoenen van slangenleer, gitaren met als klankkast het schild van een schildpad, ivoren beeldjes)
–    Dieren, met uitzondering van katten en honden met een inentingsbewijs tegen hondsdolheid
–   Nagemaakte artikelen, voorzien van het handelsmerk van een ander (Nike-shirts, Rolex-horloges, Chanel parfum, …)
–   Wapens en munitie
–   Drugs

Let op!
Wees voorzichtig met de aankoop van geschenken vervaardigd uit dieren- of plantenmateriaal zoals ivoren beeldjes, een halssnoer van koraal, een handtas van krokodillenleer. Iedereen kan bewust of onbewust beschermde goederen importeren. Ook antieke voorwerpen en kunstvoorwerpen zijn vaak onderworpen aan uitvoerbeperkingen. Bevraag u dergelijk alvorens u deze voorwerpen meebrengt van vakantie.

Maximumhoeveelheden voor bepaalde goederensoorten

Goederen meenemen vanuit een EU-land naar België, en andersom

Iedere reiziger mag goederen meenemen voor eigen gebruik, zoals een doos wijn. Als u in een EU-land aankopen doet, betaalt u daar BTW en eventueel accijns over. U hoeft dan in België niet nog een keer BTW en accijnzen te betalen, tenminste als deze goederen bestemd zijn voor eigen gebruik. Zolang u niet meer dan bepaalde hoeveelheden meeneemt, dan gaat de Douane ervan uit dat wat u meeneemt voor eigen gebruik is. De maximumhoeveelheden die u voor bepaalde goederensoorten belastingvrij kunt meenemen, zijn de volgende:

Tabaksproducten*:

–    Sigaretten 800 stuks
–    Cigarillo’s (sigaren met een gewicht onder de 3g/stuk) 400 stuks
–    Sigaren 200 stuks
–    Rooktabak 1 kilogram

Alcoholische dranken*:

–    Sterke dranken 10 liter
–    aperitiefdrank  (bv. porto, Pineau de Charentes) 20 liter
–    Wijn  90 liter ( waarvan max. 60 liter mousserende wijn)
–    Bier 110 liter

Als u meer meeneemt dan de toegestane maximumhoeveelheden, moet u bij de douane een dagaangifte doen en accijns betalen. Voor andere goederensoorten dan hierboven vermeld, gelden geen maximumhoeveelheden.

Enkele bijzondere gebieden hebben eigen regels voor het reizigersverkeer, zoals de Canarische eilanden en de Kanaaleilanden. Deze eilanden horen wel bij het douanegebied van de Europese Unie, maar maken geen deel uit van de btw- en accijnsgebieden van de EU. Voor de btw en accijnzen gelden dezelfde regels als voor niet-EU-landen.

* De vrijstellingen voor tabaksproducten en voor alcohol en alcoholische dranken zijn niet toegestaan voor reizigers onder de 17 jaar.

U reist buiten de Europese Unie

Als u reist van België naar een niet-EU-land, en andersom, en u neemt goederen mee, dan kan het zijn dat u invoerrechten, accijnzen en btw moet betalen.
Voor het meenemen van andere goederen uit een niet-EU-land naar België zijn twee zaken van belang: de waarde en hoeveelheid van de artikelen:

Hoeveelheidbeperking
Voor bepaald goederen geldt dat u daarvan maar een beperkte hoeveelheid belastingvrij mag meenemen naar België.
De maximumhoeveelheden zijn:
–    200 sigaretten, of 250 gram tabak (shag of pijptabak), of 100 cigarillo’s, of 50 sigaren (*)
–    1 liter sterke drank, of 2 liter mousserende wijn of likeurwijn zoals sherry of port (*)
Neemt u meer mee dan deze maximale hoeveelheden, dan betaalt u hierop belasting (invoerrechten, accijns en btw).

* De vrijstellingen voor tabaksproducten en voor alcohol en alcoholische dranken zijn niet toegestaan voor reizigers onder de 17 jaar.

Waardebeperking
Voor andere goederen geldt dat u deze tot een maximumwaarde van € 300 (€ 430 voor reizigers per vliegtuig of boot) per persoon belastingvrij mag meenemen naar België. Als u goederen van een grotere waarde wilt meenemen, dan moet u belasting betalen (invoerrechten en btw) over het totale bedrag.

Uw persoonlijke bagage

Soms kan de douane u vragen om aan te tonen dat bepaalde goederen al in uw bezit waren vóór uw vertrek uit België. Dit geldt vooral voor luxe of kostbare goederen, zoals foto- en videocamera’s, sieraden, laptops en muziekinstrumenten. Het is handig om van dergelijke artikelen een betaal- of garantiebewijs mee te nemen als u op reis gaat. Maar u kunt ook voordat u op reis gaat bij de douane vragen om een douaneverklaring van deze artikelen. Deze verklaring kunt u krijgen als u het artikel en het aankoop- of garantiebewijs laat zien.

Dit zijn slecht enkele regels, want er zijn ook goederen die u helemaal niet mag importeren. Alle informatie vind je op Ministerie van Buitenlandse Zaken: Reis Wijs
De exacte wetgeving hieromtrent vind je op de website van de 
Douane & Accijnzen

Andere nuttige websites: