Reistips voor u en uw hond

Reistips en informatie

Wel of niet mee op reis?

Ondanks dat wij vinden dat ook honden recht hebben op een uitje, is het toch verstandig u af te vragen of de hond past bij het soort reis die u in het vooruitzicht heeft. Niet iedere hond is geschikt om mee te nemen op reis en niet iedere soort reis is geschikt om een hond mee te nemen. Vraagt u zich het volgende af:

 • Kan mijn hond alleen gelaten worden in het huis of de hotelkamer zonder al te veel te blaffen of te piepen? Het is niet te vermijden dat uw hond af en toe alleen gelaten moet worden ofwel in de auto, ofwel op de hotelkamer. Zeker in het buitenland zijn honden vaak niet welkom in restaurants. Dat betekent dat het onvermijdelijk is dat u uw hond af en toe alleen moet laten. Ook voor uw eigen bewegingsvrijheid is het belangrijk dat het gezellig is dat uw hond mee is en niet een ‘blok aan uw been’.
 • Kan de hond overdag mee met de activiteiten die ik wil gaan doen? Als u een strand vakantie plant, dan moet u goed nagaan of de stranden in de buurt van het hotel ook honden toelaten. Als u graag culturele activiteiten onderneemt, dan is het wel verstandig dit goed te plannen en bijvoorbeeld de activiteiten over de hele vakantie te verspreiden. Activiteiten als boottochten, golfen, duiken etc. zijn moeilijk te ondernemen met een hond, omdat ze in het overgrote deel van de gevallen niet worden geaccepteerd. Maar ook dat betekent niet dat u uw hond even alleen achter kan laten, als het maar niet de hele dag is. Het spreekt natuurlijk voor zich dat u uw beste vriend het grootste plezier doet met een lange wandeling in de omgeving!

Met andere woorden, als u met de complete familie op stap wil, dan moet u de reis en activiteiten een klein beetje aanpassen. Uw hond zal u dankbaar zijn dat hij mee mag!

Reis checklist

Waar moet u allemaal aan denken bij het inpakken?
Een greep uit de koffer van uw hond:

 • Kennel of Draagtas. Vooral als u reist met het vliegtuig is een kennel of draagtas verplicht. Kleine honden kunnen meereizen in de cabine van het vliegtuig. Grotere honden verblijven in het verwarmde gedeelte van de bagageruimte. Vraag bij de vliegtuigmaatschappijen naar de voorschriften van de kennels of draagtassen. Ook in de dierenwinkel kunnen ze u helpen met de juiste maat kennel voor uw hond.
 • Voer en voeder- en drinkbak. Zeker als uw hond voedsel allergiën of intoleranties heeft, is het verstandig genoeg voer mee te nemen op reis. Ook in andere gevallen is het makkelijker om het voer mee te nemen waarvan u zeker weet dat uw hond er geen ziektes aan overhoudt of het gewoonweg niet lekker vindt.
 • Mandje of kleedje. Ook honden zijn gehecht aan hun eigen bed.. Om uw hond meer op zijn/haar gemak te stellen tijdens de vakantie, is het goed het kleedje of de mand mee te nemen waar ze vaak in ligt. Dit voorkomt ook al te veel haren op het tapijt.
 • Vlekkenspray en haar roller. Voor het geval dat er ongelukjes gebeuren, kunt u beter voorbereid op weg gaan. Het is voor de reputatie van mensen met honden erg belangrijk dat wij verantwoordelijk om gaan met de troep de we dus niet achter laten. Een honden haar verwijderaar en een vlekkenspray zijn handige items.
 • Plastic tasjes of zogenaamde doggybags. Mocht uw hond op een ongunstige plaats iets achterlaten, dan zijn de plastic tasjes handiger dan uw handen of een ander werktuig dat u op dat moment ter hand hebt.
 • Borstel en shampoo. Na een dag stevig rennen in het bos is een kleine ‘schoonheids behandeling’ wellicht nodig. U moet er wel naast willen lopen, toch?
 • Extra handdoeken. Om pootafdrukken op het hoteltapijt te voorkomen…
 • Halsband en riem.
 • Ondanks het feit dat uw hond een chip heeft, is het handig een identificatie hanger om te doen. Vergeet ook niet het nummer van de chip als uw hond die heeft!
 • Vaccinatie bewijzen en andere documenten. Als u naar het buitenland reist, moet u het paspoort en andere documentatie van uw hond kunnen laten zien. Ook moet u kunnen bewijzen dat uw hond aan de voorgeschreven regels zoals inentingen voldoet. Verderop ziet u een overzicht van voorschriften per land.
 • Een recentelijke foto. Als u uw hond kwijt raakt tijdens de vakantie, is het altijd handig een foto te kunnen laten zien.
 • EHBO box. U kunt in de dierenwinkel een dieren EHBO box aanschaffen.

Huisdieren Etiquette

De toekomst van alle mensen die graag hun hond meenemen met vakantie hangt af van ons allemaal! Als liefhebbers van dieren en reizen hebben wij een grote verantwoordelijkheid het imago van de reizende hond te verbeteren. Helaas resulteert één negatief incident met een hond vaak in het niet meer toelaten van honden in dat hotel of vakantiehuis. En dat is eeuwig zonde! Wij hebben voor u de belangrijkste etiquette op een rij gezet:

 • Zorg altijd dat de accommodatie zo goed mogelijk wordt achtergelaten.
 • Hou rekening met andere gasten en hou uw hond bij u in de buurt. Andere mensen kunnen zich ongemakkelijk voelen als uw hond ze likt of aan ze snuffelt.
 • Als u een activiteit wilt ondernemen waar uw hond niet mee kan, zorg dan voor goede maatregelen. Als uw hond niet goed alleen kan zijn (en de neiging heeft bijvoorbeeld veel lawaai te maken of te gaan bijten en krabben aan het;meubilair), kan het beter zijn dagopvang te regelen bij een kennel in de buurt. Vaak kan de receptie van het hotel u daarover informeren.
 • Respecteer de regels van het huis, vooral waar het huisdieren betreft. Een huisdier accepteren betekent voor de accommodatie een extra schoonmaak last(veel mensen zijn allergisch en merken het meteen als een hond op de kamer geweest is). Als men dus extra regels heeft ingesteld, dan zal dat zijn uit ervaring en ‘bescherming’ voor de andere gasten. Men hoeft de dieren niet te accepteren!
 • Als uw hond iets achterlaat op het terrein van de accommodatie, ruim het dan alstublieft op. Het is een grote bron van irritatie als een gast of personeelslid in hondenpoep stapt.
 • Elk land heeft een eigen cultuur, en zo ook m.b.t. huisdieren. Wees altijd attent op het feit dat men in andere landen minder tolerant kan reageren op uw huisdier.
 • Houdt u aan de lokale regels (‘hond aanlijnen’ of ‘honden niet toegelaten’) om niet in de problemen te komen met de bevolking of de politie

Uw hond is een ambassadeur van alle reizende honden!

Reizen met uw huisdier binnen EU lidstaten

Eigenaren van honden en katten kunnen vanaf 1 oktober 2004 gemakkelijker met hun dier binnen de Europese Unie, Noorwegen en Zwitserland reizen. De dieren hebben daarvoor onder meer een EU-paspoort nodig en ook moeten zij worden ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid). De wetten t.a.v. het vervoer van niet-commercieel gehouden honden en katten worden binnen de EU geharmoniseerd. Vanaf 3 juli 2004 gelden voor bijna alle lidstaten dezelfde eisen. Het verplichte Europees Dierenpaspoort is sinds 1 oktober 2004 ingevoerd.

Algemene Regels

Voor het vervoer van huisdieren gaan de volgende algemene regels gelden:

 • Honden, katten en fretten hebben een EU-paspoort nodig als zij op reis gaan naar het buitenland. Dit paspoort bevat een beschrijving van het dier, de naam en het adres van de eigenaar en het bewijs van vaccinatie tegen rabiës(hondsdolheid). Het nieuwe document vervangt alle in Europa gebruikte paspoorten en soortgelijke documenten die worden gebruikt voor het vervoer van de dieren naar het buitenland. Honden, katten en fretten moeten worden ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid). Dit kan de dierenarts doen. Diezelfde dierenarts is ook bevoegd een aantekening van de vaccinatie te maken in het EU-paspoort.
 • Eigenaren zijn verplicht een identificatie bij hun dier aan te laten brengen. Dit kan de dierenarts doen. In België en  Nederland wordt vooral de elektronische transponder (chip) gebruikt, die onderhuids wordt aangebracht. Naast de chip is een tatoeage ook als identificatie toegestaan.
 • Wie op vakantie gaat naar het VK, Ierland, Zweden of een land dat geen lid is van de EU, moet bij het huisdier een verplichte bloedtest laten afnemen door een dierenarts. De bloedtest moet een aantal maanden voor vertrek worden afgenomen.

Specifieke Informatie 

Voor het vervoer van niet-commercieel gehouden honden en katten tussen lidstaten van de EU zullen vanaf 3 juli 2004 dezelfde eisen gelden.

 • De dieren dienen gevaccineerd te zijn tegen rabiës en met behulp van een transponder chip of tatoeage geïdentificeerd te zijn. De chip moet voldoen aan ISO-norm 11784 en bijlage 1 van ISO-norm 11785. Er zijn verschillende organisaties waar het elektronische identificatienummer geregistreerd kan worden. Een goede registratie heeft als voordeel dat een weggelopen hond gemakkelijker kan worden teruggevonden.
 • Het nieuwe EU-paspoort bestaat uit 2 delen. Een gestandaardiseerd gedeelte, met informatie over de algemeen gestelde eisen, zoals de identiteit van het dier en informatie over de gegeven vaccinaties en eventuele andere behandelingen. Achterin staat een gedeelte dat de uitgever zelf mag invullen.
 • Dieren onder de drie maanden hoeven nog niet gevaccineerd te zijn maar de eigenaar moet wel aan kunnen tonen dat het jong tot aan de reis is opgegroeid op de geboorteplek en niet in contact is geweest met dieren die mogelijk besmet waren met rabiës. De RVV-dienst in uw regio heeft hier een speciale verklaring voor. Het jonge dier mag ook de grens over wanneer het vergezeld wordt door de moeder waar het nog van afhankelijk is. Een lidstaat behoudt de mogelijkheid deze jonge dieren te weigeren, naar verwachting zullen het VK, Ierland, Zweden en Frankrijk dieren onder de 3 maanden weigeren.
 • De bovenstaande eisen gelden ook bij de invoer van honden en katten uit derde landen waar de rabiësstatus gelijk is aan die van de EU landen. De volgende landen vallen hier momenteel onder: Noorwegen, Zwitserland, IJsland, Andorra, Liechtenstein, Monaco, San Marino, Vaticaanstad.
 • Extra eisen bij internationaal vervoer:
 1. Bij het vervoer van honden en katten naar Ierland, Zweden en het VK moet aan een extra eis worden voldaan, namelijk een bloedtest die aantoont dat het dier gevaccineerd is tegen rabiës.Deze test moet binnen de termijnen die zijn vastgesteld in de nationale regelgeving zijn uitgevoerd.
 2. Jonge dieren worden pas tot deze landen toegelaten als ze aan alle bovengenoemde eisen kunnen voldoen. In de praktijk betekent dit dat dieren jonger dan een maand of 8-10 niet worden toegelaten.
 3. Voor Ierland en het VK betekent dit 6 maanden voor vertrek en voor Zweden minimaal 4 maanden voor vertrek.

Reizen met uw huisdier van een derde land naar een EU lidstaat

Ook voor de invoer van niet-commercieel gehouden honden en katten uit derde landen naar een EU-lidstaat gelden ongeveer dezelfde regels.
 • Voor de invoer van dieren uit Noorwegen, Zwitserland, IJsland, Andorra, Liechtenstein, Monaco, San Marino, Vaticaanstad gelden dezelfde regels als bij diervervoer binnen de EU.
 • Wanneer een hond of kat afkomstig is uit een derde land waar rabiës voorkomt moet drie maanden voor de reis een bloedtest worden uitgevoerd om aan te tonen dat het dier gevaccineerd is tegen rabiës. De bloedtest hoeft maar één keer te worden uitgevoerd mits de hond of kat daarna jaarlijks (volgens bijsluiter van vaccin) wordt gevaccineerd tegen rabiës. Deze extra eis geldt niet voor fretten.
 • Voor de invoer vanuit een derde land waar rabiës nog voorkomt naar Ierland, Zweden en het VK blijft de quarantaine periode van 6 maanden gehandhaafd.
 • Wanneer een dier uit de EU op vakantie gaat naar een derde land waar rabiës nog steeds voorkomt, moet het dier voor vertrek naar het buitenland de bloedtest hebben ondergaan. Op deze manier heeft de hond toch op tijd de bloedtest ondergaan.
Volledige harmonisatie, inclusief Ierland, Zweden en het VK, zal in 2008 worden heroverwogen. De drie landen willen eerst bekijken of de insleep van rabiës met behulp van deze nieuwe maatregelen voldoende wordt bestreden.

Overige informatie

Papieren niet in orde? Als de papieren van het gezelschapsdier niet in orde zijn, kan de douane het dier aanhouden. Gevolgen kunnen zijn:
 1. het dier wordt onder officieel toezicht (in quarantaine) geplaatst totdat het voldoet aan de gezondheidsvoorschriften
 2. het terugzenden van het dier naar het land van herkomst.
Als quarantaine of terugsturen geen opties zijn, kan in het uiterste geval euthanasie op het dier worden toegepast. Alle extra kosten zijn voor rekening van de eigenaar die verantwoordelijk is voor het dier. Het oude paspoort/vaccinatieboekje  Het EU-paspoort is vereist wanneer de hond, kat of fret naar het buitenland gaat. De dierenarts kan de nog geldige vaccinaties en behandelingen uit het oude paspoort overzetten naar het EU-paspoort. Het is handig om het oude paspoort/vaccinatieboekje te bewaren. Commercieel gehouden dieren  Voor het internationale vervoer van commercieel gehouden honden en katten bestaan al geharmoniseerde veterinaire eisen (Richtlijn 92/65/EEG). De eisen voor niet-commercieel gehouden en commercieel gehouden dieren worden gelijk getrokken. Zo gelden de eisen ten aanzien van rabiës voor beide groepen dieren. De eis om 24 uur voor aanvang van de reis klinisch onderzoek te laten verrichten door een erkende dierenarts blijft bestaan. In het nieuwe EU-paspoort kan de dierenarts zijn bevindingen noteren.

Reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk

De Huisdieren Reisregeling (PETS) werd 28 februari 2000 operationeel. De regeling stelt honden en katten, die aan bepaalde voorwaarden voldoen, in staat om het VK binnengebracht te worden zonder in quarantaine te hoeven worden geplaatst. De volledige informatie kunt u vinden op de website van de Britse Ambassade.

PETS:

 • Geldt alleen voor honden en katten die als huisdier worden gehouden
 • Geldt slechts voor dieren afkomstig uit de landen en grondgebieden die genoemd worden in vraag 5 van de Britse website
 • Opereert op vastgestelde zee-, lucht-, en railroutes naar Engeland

Honden en katten zullen niet in het Verenigd Koninkrijk worden toegelaten tenzij ze voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Ze moeten:

 1. De hond/kat moet gechipt zijn (een microchip aangebracht in de huidoppervlakte)
 2. De hond/kat moet gevaccineerd zijn tegen rabiës, waarbij een goedgekeurde vaccinatie is gebruikt. Booster vaccinaties moeten hebben plaatsgevonden na de gangbare tussenperiodes. Dit moet plaatsvinden in een daarvoor bevoegd land (meer info vindt u op deze website)
 3. De hond/kat moet een bloedtest hebben gehad bij een door het Britse Department for Environment, Food and Rural Affairs (DEFRA) erkend laboratorium, om aan te tonen dat de vaccinatie effectief is geweest.
 4. De hond/kat mag pas 6 maanden na de datum waarop de bloedtest heeft plaatsgevonden worden meegenomen naar het VK.
 5. De eigenaar van de hond/kat moet een gezondheidsverklaring bij zich hebben waarop staat aangegeven dat aan de bovenstaande voorwaarden is voldaan en moet ondertekent zijn door een door de regering erkende dierenarts.
 6. De hond/kat moet behandeld zijn tegen bepaalde parasieten en teken om te voorkomen dat potentieel ernstige ziekten het VK binnen komen. Dit dient te gebeuren 24 tot 48 uur voordat het huisdier het VK binnen komt. Een verklaring, ondertekent door uw huisarts, waarin staat dat deze behandelingen zijn gegeven, moet overlegd kunnen worden.

U kunt ook de ‘PETS’ website bezoeken voor actuele informatie en nieuws. (Engels)

Rasseninformatie per land

Nederland: 
Sinds 1993 geldt een algehele ban op Pitbull Terriers. Daarnaast zijn in Nederland een aantal rassen verboden zonder FCI stamboom. Dit betreft de American Staffordshire Terrier, Staffordshire Bull Terrier (in de volksmond Engelse Staffordshire Terrier) en kruisingen hiervan met uiterlijke kenmerken die in overwegende mate gelijkende zijn aan een Pitbull Terrier. De American Staffordshire Terrier en de Staffordshire Bull Terrier (Engelse Staffordshire Terrier) mogen alleen gehouden worden, in- en uitgevoerd worden wanneer deze een geldig FCI stamboom hebben. Zonder dit FCI stamboom riskeert men inbeslagname.

België 
In de regio Quaregnon is de rottweiler niet toegestaan. Op straat moeten zij gemuilkorft zijn en ze zijn niet toegelaten bij publieke evenementen als markten, festivallen en sport evenementen.

Frankrijk: 
Pitbull Terriërs, Mastiff en Tusa Inu zijn niet toegestaan in Frankrijk.
Rottweilers, Amerikaanse Staffordshire Terriers en Staffordshire Bull Terriers moeten gemuilkorft en aangelijnd zijn.

Spanje, Portugal en Italië: 
In alle drie de landen geldt dat een aantal rassen worden gezien als honden die potentieel gevaarlijk kunnen zijn. Maar dat betekend niet dat ze niet welkom zijn! Wel moet de hond op drukke, publieke plaatsen gemuilkorfd zijn. In Catalunya bestaat een lijst van rassen die uitsluitend gemuilkorft op straat mogen.

Stranden waar u met de hond mag komen

Spanje: 
Officieel is het in geheel Spanje verboden met de hond op het strand te komen. Er zijn echter in elke kuststreek wel stranden die minder vaak bezocht worden en daardoor oogluikend wordt toegestaan dat u daar met de hond naartoe gaat.

Italië: 
Net als in Spanje is het in Italië over het algemeen niet toegestaan met de hond naar het strand te gaan. Er zijn echter wel een aantal uitzonderingen bij ons bekend:
Piombino (LI): richting Montevento
Spiaggia Lunga (LI): op slechts 100 meter van de bekende baai Cala Moresca
Baratti (LI): Een klein strand tussen Villa Freschi en Villa Hermite
Perelló (LI): 100 meter van het strand van Porto di Torre en Follonica

Frankrijk: 
In Frankrijk gelden geen algemene regels; elk dorp of stad mag zelf bepalen of honden zijn toegestaan op het strand. In de regel geldt dat het niet toegestaan is, maar net als in Nederland zijn er ook hondvriendelijke stranden. Op dit moment hebben wij helaas geen lijst van deze stranden.