Invoereisen

Op vakantie of op reis? Eerst even langs uw dierenarts!

Ik ga op reis en ik neem mee …

Gaat u lekker een aantal weken op vakantie of een weekendje weg? Dan is het verstandig om tijdig te bedenken wat u met uw huisdieren doet. Niet alleen om teleurstellingen te voorkomen maar ook in het belang van het welzijn.
Gaat u naar het buitenland of blijft u in eigen land? Neemt u de hond of kat mee of niet? En regelt u dan een oppas of een pension? Vragen om vroeg genoeg van tevoren een antwoord op te hebben zodat u tijdig de nodige maatregelen kunt treffen. Alleen zo gaat u onbezorgd op reis.

Invoereisen: naar het buitenland met hond, kat of fret

Gaat u met uw hond, kat of fret naar het buitenland informeert u dan tijdig (liefst enkele maanden van te voren) naar de specifieke “Invoereisen” van het land.

Voor vertrek

Alle honden,katten en fretten die de grens over gaan dienen in ieder geval:

  • In bezit zijn van een officieel Europees dierenpaspoort
  • Een geldige rabiës(hondsdolheid)vaccinatie ontvangen te hebben (minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven en maximaal één jaar oud. Bij hervaccinatie binnen een jaar vervalt de minimale eis van 21 dagen)
  • Gechipt te zijn dan wel een leesbaar(!) tatoeagenummer te hebben
  • Let op! Voor een aantal landen worden aanvullende eisen gesteld. Zie “Invoereisen”. Stelt u zich minimaal een maand voor vertrek op de hoogte van de specifieke eisen van een land. Sommige landen zoals Het Verenigd koninkrijk en de Scandinavische landen eisen een bloedonderzoek naar de afweer tegen hondsdolheid. In dat geval moet u minimaal 6 maanden voor vertrek beginnen met de voorbereidingen.

Tijdens de reis

  • Sommige honden en katten zijn wagenziek en kunnen als gevolg van de misselijkheid gaan kwijlen en braken. Hier zijn wagenziektetabletjes voor te krijgen.
  • Een lange en warme reis is voor uw huisdier minstens zo vermoeiend als voor u. Zorgt u ervoor dat er een raampje open staat en dat uw huisdier voldoende kan drinken. Wist u trouwens dat er speciale drinkbakjes voor in de auto zijn?