Ardennen

De Ardennen liggen in het zuidoosten van België.

In het grootste gedeelte van de Ardennen spreekt met Frans, in het gebied rondom St. Vith wordt ook Duits gesproken.

Op avontuur in de natuur

Wie de Ardennen denkt, denkt avontuur.
Het landschap van dichte bossen, snelstromende riviertjes en ruige rotsen vormt het ideale decor voor wie houdt van écht avontuur in de natuur!
Avontuur in de Ardennen neemt de meest uiteenlopende vormen aan.
Zo kun je een rivier afdalen met de kajak of je kan een bijvoorbeeld met een 4×4 jeep of een quad de bossen verkennen. Je kan kiezen voor een avonturenparcours hoog in de bomen, een challenge parcours in de bossen, of een razendsnelle deathride. Je kunt ook steile rotswanden beklimmen of aan parasailing doen. Ook abseilen, paintball, rafting, via ferrata, schattenjacht, paardrijden… behoren tot de mogelijkheden in de Ardennen.
Zelfs onder de grond gaat het avontuur verder: je kunt je wagen aan een stukje speleologie.

Wandelingen in de Ardennen

Wandelen in de Ardennen blijft nog steeds een topper. Een paar uur op stap gaan zonder een levende ziel te ontmoeten, is er niet ongewoon. In de Ardennen beslaan de bossen meer dan 30% van het land.
De Belgische Ardennen zijn de ideale regio voor liefhebbers van natuur en wandelen. Ieder seizoen ziet de Ardennen er anders uit en is het er heerlijk toeven.
Zowel de meer geoefende als beginnende wandelaars kunnen in de Ardennen terecht om zich eens lekker uit te leven tijdens een wandeling. Men treft in de Ardennen een uitgebreid netwerk van wandelpaden aan.
Bij de lokale toeristische diensten zijn doorgaans meerdere wandelkaarten te verkrijgen.

Lokale gastronomie in de Ardennen

Liefhebbers van lekker eten denken bij de Ardennen natuurlijk meteen aan heerlijke wildmenu’s. Van de traditionele streekgerechten met marinade en stoofpotjes tot de nouvelle cuisine: wild wordt hier in alle mogelijke bereidingen aangeboden. In deze natuurstreek tafel je heerlijk Bourgondisch. Geniet van de befaamde ‘Jambon d’Ardenne’, worsten, eendenlever of wijngaardslakken en natuurlijk heerlijk Belgisch trappistenbier.

Indrukwekkende geschiedenis

De Ardennen heeft een rijk verleden. Citadellen, burchten, indrukwekkende kastelen, imposante kloosters, molens en eeuwenoude ruïnes, ze nemen je één voor één mee terug in de tijd. Maar ook tradities en folklore, gastronomie, ambachtslui en kunstenaars hebben bijgedragen aan de ziel van dit land.
In de hele Ardennen zijn er diverse restanten te vinden die verwijzen naar de Slag om de Ardennen. Ook vindt u hier diverse musea waar u alle informatie over het Ardennenoffensief kunt vinden.

Waalse cultuursteden

Doornik: plekjes groen, fonteinen en kronkelende winkelstraatjes wisselen af met architecturale bezienswaardigheden. De kroonjuwelen zijn het belfort (12e eeuw) en de Onze-Lieve-Vrouwen kathedraal.
Bergen: Het is de vroegere mijnstad waar Vincent van Gogh verbleef in de periode van 1879 – 1880. In het historisch erfgoed, de collegiale kerk Sainte –Waudru kan men de albasten beelden van de bekende beeldhouwer Jacques du Broeucq bewonderen. Het belfort, in barokstijl, heeft een beiaard met 49 klokken. Het is een stad  met veel aandacht voor folklore. Wetenschap, hedendaagse kunst, industrieel erfgoed, sierkunst … het is er allemaal.
Charleroi: In dit historische centrum bevindt zich de Place Charles II, een plein in renaissancestijl. Op het plein trekken het stadhuis en het belfort alle aandacht. Charleroi is ook de hoofdstad van het stripverhaal met striphelden als Lucky Luke, Robbedoes en lotgenoten.
Namen: Namen heeft veel erfgoed behouden, zoals het belfort, barokke en classicistische kerken, wijken met 18e-eeuwse architectuur, stadspaleizen… Dan is er nog de ‘Halle al’Chair’(het vleeshuis), een staaltje van 16e-eeuwse bouwkunst, Waar nog steeds het wapen van de Spaanse koning Filips II boven de toegangspoort prijkt. Het meest indrukwekkende bouwwerk van de stad is de Citadel. Het is een van de grootste vestigingen van Europa en verhaalt over de periode tussen de vroege middeleeuwen en het begin van de 19e eeuw.
Luik: hier wandel je langs de oevers van de Maas, in de steegjes van de pittoreske wijk Outremeuse of in de befaamde ‘Carré’. Het historisch hart ligt onder de grond, op de Place Saint-Lambert. In het Archeoforum wandelt men tussen eeuwen geschiedenis.

Baden in de thermen

Ben je toe aan een rustgevende vakantie? Trek dan naar Spa. Zalig genieten in de thermen.
Dat een verblijf in de Ardennen goed voor de gezondheid is, was ook bij de Romeinen bekend. Al in de zestiende eeuw profiteerde de Koninklijke familie van de geneeskrachtige werking van het ijzer- en koolzuurhoudende water. Later werd Spa zo bekend dat de Engelsen de naam tot op vandaag als synoniem voor ‘kuuroord’ gebruiken.

Enkele ideeën:

In de Ardennen valt heel wat te zien. Van historische kastelen, over prachtige tuinen, tot charmante stadjes zoals La Roche, Malmedy en Bastenaken.

Bezoek het historische Bouillon gelegen aan de oevers van de Semois. Haar trots is het 10e-eeuwse versterkte kasteel, dat vanop een rots op het stadje neerkijkt.

Breng een bezoek aan Durbuy, het is een van de kleinste stadjes ter wereld en ligt in een prachtig decor aan de. Deze stad is dé toeristische trekpleister van Wallonië.
Niet te missen: het Topiary park. Hier vind je een unieke collectie van meer dan 250 buxusstruiken, gesnoeid in de aller-leukste figuren.

Dinant, geboorteplaats van Adolphe Sax, ligt aan de oevers van de Maas. Het stadje wordt gedomineerd door de indrukwekkende citadel die zowel te voet als met een kabelbaan bereikbaar is. In het Park van Furfooz wandel je langs voorhistorische spelonken, holen en grotten en Romeinse en middeleeuwse overblijfselen.

Op de grote stuwmeren (bijvoorbeeld bij Eupen en Robertville) kun je windsurfen en zeilen.

Wilde riviertjes zoals de Amblève, Ourthe of Semois lenen zicht perfect voor een afvaart met kano of kajak.

Ook een bezoekje waard zijn:
– de grotten van in Han-sur-Lesse of Hotton
– het oorlogsmuseum in Bastogne
– de watervallen van Coo
– de watertuinen van Annevoie