Belgische kust

Vakantie aan de Belgische kust

Badplaatsen van zuid naar noord:

De Panne Blankenberge Bredene De Haan Knokke-Heist Koksijde Middelkerke Nieuwpoort Oostende Westende Zeebrugge

Zee, kust en polders

De Vlaamse Noordzeekust, een van de grootste toeristische trekpleisters van België, i s ongeveer 65 km lang en is verrassend veelzijdig. De combinatie van zee, haar brede, aantrekkelijke zandstranden met zachte helling en haar mooie duinengordels, gezellige winkeltjes en kindvriendelijke activiteiten weet de kust iedereen te charmeren voor van een weekendje of een langere vakantie aan zee.

Een aaneenschakeling van badsteden, elk met een eigen karakter en sfeer en unieke bezienswaardigheden, waar zelfs bij wispelturig weer heel wat te beleven valt. Je kan er heerlijke wandelen in de duinen van De Panne of genieten van de natuur in Bredene en De Haan. Je kan gokken in het casino van Oostende, de koningin der badsteden of zien en gezien worden in het mondaine Knokke-Heist.

De Belgische kust biedt ook een hele waaier aan sportieve en recreatieve activiteiten. Je kunt er o.a. zeilen, windsurfen, waterskiën, zwemmen, skaten, kitesurfen, zeilwagenrijden, vissen, een fiets huren of een gocart en paardrijden op het strand.
Ook gastronomen halen hun hart op aan de Belgische kust: want hier geniet je van de lekkerste Noordzeevis en verse mosselen.
De Belgische kust is een aanrader voor wie eens wil uitwaaien of zonnebaden, terwijl je geniet van een gezonde zeelucht die rijk is aan jodium en zout.

De Vlaamse kust weet je in elk seizoen te charmeren

In de zomer kan je lekker zonnebaden op het strand, zwemmen in zee, genieten van een leuk terrasje of gezellig schelpjes rapen aan de pier.’s Morgens joggen op het strand, wandelen in de duinen of gewoon door de badsteden struinen. Ons humeurige Belgische zomerweer laat dat echter niet altijd toe. Geen zorgen, De Belgische kuststreek heeft naast zee en strand nog veel andere attracties. Deze zijn ideaal om een regenachtige dag te vullen.

In het Sea Life park in Blankenberge maak je kennis met de wondermooie onderwaterwereld en bewonder je de gekste vissen. In Plopsaland (De Panne) ontmoeten de kinderen hun favorieten tv-helden.
In Oostende ga je aan boord van de IJslandvaarder Amandine of ontdek er onze planeet in Earth Explorer.
Ook een bezoek aan Fort Napoleon op de Oostendse Oosteroever is telkens een verassing.
In het familiepark De Zierk waan je je circusartiest voor één dag

In het najaar of tijdens de winter heeft de Vlaamse kust ook heel wat te bieden. Maak een wandeling langs de kuststrook, breng een bezoekje aan het hinterland of gewoon een dagje shoppen.
De kusttram brengt je van de ene leuke badplaats naar de andere. Van het mondaine Knokke tot het volkse Blankenberge. En van Oostende, de Koningin der Badsteden, tot De Haan met zijn charmante villa’s in cottagestijl.

Een vakantie aan de Belgische Kust is het ideale decor voor een stevige wandeling of een fietstocht langs de mooiste weggetjes in het polderland, de gezonde buitenlucht opsnuiven in de uitgestrekte polders. De kustfietsroute brengt u van de ene naar het andere uiterste van de kust.

Ook in het binnenland verveel je je niet. Kuier door het gezellige Brugge, één van de mooiste kunststeden van België. Maak een fietstocht langs de Damse vaart of bezoek het museum in Flanders Fields in Ieper.

Het natuurreservaat van het zwin

Zeker een bezoekje waard is het Zwin, één van de mooiste natuurgebieden van het land, waar je het hele jaar door zeldzame vogelsoorten ziet.
Dit prachtige natuurgebied tussen Nederland en België bestaat uit een vogelpark en een slikken- en schorrengebied. Het Zwin is het overblijfsel van de oude zeearm van de Noordzee, die vroeger de stad Damme verbond met de zee. Bij vloed dringt de zee het natuurgebied binnen. Je vindt er veel zeevogels en duinkonijnen, aan de binnendijkse kant ligt het broedstation van de ooievaar en is er een klein vogelpark. Er is een ruim aanbod van wandelingen en workshops.

Het Zwin is steeds een bezoekje waard. De vogels, de planten, de ruimte, de rust en de stilte,… allemaal redenen waarom mensen eens komen wandelen.