Mechelen

Mechelen is een boeiende, gezellige en kindvriendelijke stad

Mechelen is een stad in de provincie Antwerpen en ligt centraal tussen de grote steden Antwerpen en Brussel aan de rivier Dijle.

Mechelen heeft een roemrijk verleden als voormalige hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden. Met haar Kathedraal, het Aartsbisschoppelijk Paleis, de vele kerken, kloosters en begijnhoven was Mechelen door de eeuwen heen het centrum van kerkelijke en wereldse macht. Momenteel is het de stad met het op één na hoogst aantal beschermde gebouwen van Vlaanderen en ze geniet maar liefst vier UNESCO vermeldingen.

Mechelen was in de Middeleeuwen een rijke koopmanstad waar de rivier de Dijle en de talrijke vlietjes niet alleen het stadsbeeld bepaalden, maar ook de economische ruggengraat van de stad vormden.
Aan de rivier de Dijle kom je nog tal van historische gebouwen tegen. Bijvoorbeeld aan de Haverwerf, hier staan nog drie prachtige burgerhuizen. Het huis “Sint Jozef” heeft een fraaie barokgevel en dateert uit de zeventiende eeuw. Ernaast staat “De Duiveltjes”, een uniek zestiende eeuws Gotisch houten huis. “Het Paradijske” dateert uit 1520 en heeft op de gevel afbeeldingen die de uitdrijving van Adam en Eva uit het paradijs laat zien.
Ook bij de voormalige Zoutwerf staan fraaie oude panden, zoals het huis “De Zalm”, het zestiende eeuwse gildehuis van de visverkopers en het eerste gebouw in vroege Renaissancestijl in België.

In het centrum van Mechelen staan veel eeuwen oude monumenten. Al wandelend door de binnenstad kun je onder andere het Begijnhof, de vele kerken en diverse musea bewonderen. Gezellige pleinen zijn de middeleeuwse markten, de Grote Markt, de Vismarkt en de Korenmarkt. Er staan fraaie panden uit verschillende tijden en in verschillende stijlen, waaronder renaissancistische huizen uit de zestiende eeuw en rococo huizen uit de achttiende eeuw.
Het onbetwiste hoogtepunt van alle bezienswaardigheden is de Sint-Romboutskathedraal. Waar je ook staat in de stad, deze toren domineert je beeld.
Het belangrijkste bouwwerk is het 16e-eeuws Hof Van Savoye ook wel Paleis van Margareta van Oostenrijk genoemd. Het is een van de eerste Renaissance gebouwen in de Nederlanden. Het herbergt momenteel het Gerechtshof.

Ook het Paleis van Margareta van York, het Hof van Busleyden, de Sint-Janskerk en Sint-Pieter- en Pauluskerk zijn het bekijken waard. En loop eens langs het Groen Waterke, een nog zichtbaar deel van een Mechels vlietje dat menig schilder heeft geïnspireerd.

Om Mechelen te ontdekken, kan je ook een van de vier beschreven wandelroutes volgen: de Historische wandeling, de Begijnhofwandeling, de Dijlewandeling en de Gildewandeling.

Of wil je Mechelen op een originele manier bewonderen, dan kan je een boottocht maken op de Dijle. Vanuit de boot kan je ontspannen de drukte langs de kades aan je voorbij zien gaan. Je vaart langs de Grootbrug, Vismarkt en veel bijzonder prachtige historische gebouwen die de stad Mechelen rijk is.

Er is echter meer te zien in de stad.
In Mechelen kun je ook nog eens uitstekend shoppen en rondsnuffelen in antiekwinkeltjes. De Bruul is een gezellige winkelstraat. Vele historische pandjes sieren deze straat. Hier vindt u leuke winkeltjes, winkels van de bekende modeketens en warenhuizen.
Mechelen is ook een stad voor fijnproevers. Proef de streekgerechten, de Mechelse koekoek of Mechelse asperges met witlof en natuurlijk de streekbieren op één van de vele terrasjes of in de gezellige restaurants.

De groene omgeving van Mechelen is een uitgelezen gebied om te wandelen of te fietsen.
Je kan een mooie wandeling maken door het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark, of genieten van de natuur in het Mechels Rivierengebied of maak een fietstocht door Natuurgebied Het Broek. In het 19e eeuws domein, Natuureducatief centrum Tivoli, kunt u een kasteel bezichtigen, wandelen door de rozentuin en het uitzicht vanaf de slotgracht bewonderen. Fietsroutes en routes met wandelingen langs de hoogtepunten van de stad zijn verkrijgbaar in de toeristische dienst Mechelen.

Daarnaast vind je rond om de stad een aantal typische gezinsattracties, zoals het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie “Technopolis”. Of het Speelgoedmuseum, met speelgoed van vroeger en nu, en het Spoorwegmuseum “De Mijlpaal”. In de Volkssporttuin kun je eeuwenoude sporten beoefenen.
Net buiten de stad kunt u een bezoek brengen aan de dierentuin Planckendael.

Of je nu een cultuurminnaar bent, een liefhebber van natuur of een echte Bourgondiër. Mechelen is een boeiende, gezellige en kindvriendelijke stad, midden in Vlaanderen, met een rijk verleden.

Geschiedenis in het kort

Mechelen werd al waarschijnlijk rond 500 voor Christus bewoond. Dit heeft men afgeleid uit restanten van paalwoningen, maar de naam Mechelen duikt voor het eerst op in 1008 na Chr. .

De stad verwierf haar voorname positie in de middeleeuwen door een binnenhaven. In de dertiende eeuw beleefde Mechelen een bloeiperiode dankzij de lakenhandel.
In de veertiende eeuw zette deze bloeiperiode zich voort en vestigden de hertogen van Bourgondië zich in de stad.
In de vijftiende en zestiende eeuw was Mechelen één van de belangrijkste steden van de Nederlanden. De stad verwierf veel aanzien en macht in 1473 dankzij Karel de Stoute. Hij vestigde er toen namelijk het opperste gerechtshof der Nederlanden.
Het was in de zestiende eeuw – ook wel de Gouden Eeuw genoemd -, toen Margaretha van Oostenrijk landvoogdes van de Nederlanden werd, zelfs enige tijd de bestuurlijke hoofdstad van de Nederlanden. Haar paleis in Mechelen was een trefplaats voor invloedrijke lieden, geleerden en kunstenaars. De stad was voordat zij regeerde al aan een centrum voor metaalbewerking en retabelkunst, maar onder haar bewind kwam de kunst tot hoogtepunten. Dit gold vooral de architectuur. In 1530 sterft Margareta van Oostenrijk en verhuist het hof van Mechelen naar Brussel.
De betekenis en invloed van Mechelen kromp. Op het religieuze vlak verkreeg de stad wel een belangrijkere positie aangezien er vanaf 1559 een aartsbisschop zetelde. Nog in dezelfde eeuw krijgt de stad te maken met een terugval. Spaanse troepen steken de stad in 1572 in brand en doden vele inwoners.
Door de komst van lakenindustriedrukkerijen en drukkerijen herstelde de economie zich enigszins in de zeventiende eeuw. De stad oogstte toen eveneens succes met Mechels kant, wandtapijten en beeldhouwwerken. Lucas Faydherbe (1617-1697) creëert barokke beeldhouwkunst en legde de grondslag voor de Mechelse school.
In de negentiende eeuw was er een opkomst van de stoelnijverheid die zich uitbreide tot ander takken van de meubelindustrie.

Enkele bezienswaardigheden

Stadhuis

Het stadhuis aan de Grote Markt is ondergebracht in drie aan elkaar grenzende gebouwen vol historie.
Het belfort is een 14e eeuws gebouw in gotische stijl, waarin enkele barokke elementen zijn aangebracht. Het paleis van de Grote Raad, gebouwd in gotische stijl, stamt uit 1526. Het is ontworpen door Rombout Keldermans. Pas in 1910 was de bouw voltooid volgens het oorspronkelijke ontwerp. In het paleis treft men een bijzonder wandtapijt over de slag bij Tunis. De Lakenhal dateert uit de veertiende eeuw. De handel in textielproducten vond plaats op de gelijkvloerse verdieping. Sinds 1914 doen zij alle drie dienst als het stadhuis van Mechelen.

Schepenhuis

Het is het oudste stenen stadhuis van België uit de 13e-14e eeuw. Het is gebouwd op de plaats waar voorheen in de open lucht recht werd gesproken. In 1473 diende het gebouw als onderdak voor het Parlement van Mechelen, later de Grote Raad genoemd. Na talloze andere functies, is in het Schepenhuis sinds 2000 een museum ondergebracht met kunst uit de zestiende eeuw.

Huis de Beyaert

Het Huis de Beyaert, was oorspronkelijk een passantenhuis. Het gebouw werd door de stad aangekocht en uitgebreid, waarna het tussen 1474 en 1914 dienst deed als stadhuis. Tegenwoordig is het postkantoor er in gevestigd.

Ijzerenleen

Vroeger stroomde hier een vlietje waarlangs de vismarkt plaatsvond. De Vliet werd overwelfd in de 17 de eeuw, maar de gotische leuningen uit de 16 de eeuw hebben het plein zijn naam gegeven. De visfonteintjes herdenken de vroegere functie van het plein. Rondom het plein vindt u winkeltjes en horecagelegenheden.

Hof van Busleyden

Het Hof van Busleyden is het vroegere woonhuis van Hiëronymus van Busleyden, een man met aanzien uit de 16e eeuw. Hij had voor zijn tijd een vooruitstrevend denken. Deze zestiende-eeuwse woning is gebouwd in een stijl die kenmerkend is voor de overgang van de gotiek naar de renaissance. Zijn werken en alles waar hij zich mee bezig hield is te bezichtigen in Hof van Buleyden, dat nu in gebruik is als het Stedelijk Museum van de stad Mechelen.

Groot en Klein Begijnhof

Begijnen waren godsvruchtige vrouwen die niet in de kloosters terecht konden of wilden. Ze gingen samenwonen en voorzagen samen in hun levensonderhoud. Het grote verschil met kloosters was dat de begijnen de eeuwige geloften van kuisheid, armoede en gehoorzaamheid niet aflegden.
De stad Mechelen heeft een klein en groot Begijnhof. De kleine typische huisjes binnen zo’n hof vertellen ieder hun eigen verhaal.
Het Klein Begijnhof dateert oorspronkelijk nog uit de 13e eeuw en is sinds de 16e eeuw binnen de stadsmuren van Mechelen gevestigd. Hier vindt u nog kleine begijnwoningen, kleine pittoreske en authentieke straatjes en poortjes. Het Groot Begijnhof staat inmiddels op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Kerken

Pronkstuk van deze kerkelijke gebouwen is de hoog-gotische Sint-Romboutskathedraal die is gebouwd tussen de 13e en de 15e. De kathedraal beschikt over een beroemde 97 meter hoge toren, die als een van de mooiste van België wordt gezien. De toren, die beschikt over twee volledige beiaarden, staat op de werelderfgoed lijst van de UNESCO. In de kerk, die is ingericht in barokke stijl treft men onder andere een hoofdaltaar gemaakt door beeldhouwer Faydherbe, enkele graven van bisschoppen en een aantal historische schilderijen. Het bekendste schilderij is ongetwijfeld de Kruisdood van Christus (1630) van Antoon van Dijck.

Daarnaast heeft Mechelen nog tal van andere bijzondere kerken met iedere zijn eigen specifieke kenmerken. Andere kerken die vermeldenswaard zijn:

Een bijzondere kerk is de in barokstijl gebouwde Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek, met haar koepel, gebouwd in de 17e eeuw. De befaamde architect was de lokale Lucas Faydherbe. De binnenkant is voorzien van prachtige stukken met als klapstuk de preekstoel.
De Sint Janskerk is een vijftiende eeuwse kerk in Gotische stijl, hier kan men onder andere schilderijen van Peter Paul Rubens bewonderen, waaronder zijn schilderij “Aanbidding der Drie Wijzen”.
De Onze Lieve Vrouw over de Dijlekerk is een historische kerk in gotische stijl, die is gebouwd tussen de 14e en 16e eeuw en bezit enkele bijzondere kunstobjecten. Het hoogtepunt vormt een doek van Rubens ‘De Wonderbare Visvangst’ getiteld en een veertiende-eeuwse Lievevrouwenbeeld.
Ook een bezoek waard is de barokke Begijnenkerk, opgedragen aan Sint-Alexius en Sint-Katelijne, in het Groot Begijnhof, de gotische Sint-Katelijnekerk uit de 14e eeuw en de barokke Sint-Pieter-en Pauluskerk uit de 17 e eeuw.

Brusselpoort

De laatst overgebleven stadspoort van de twaalf in Mechelen is de Brusselpoort. Door de stadsuitbreiding in de loop der jaren staat de poort nu midden in de stad, in plaats, zoals vroeger, aan de rand. Tegenwoordig is het een museum, de “toegangspoort” tot de Mechelse Geschiedenis.

Technopolis

Technopolis is een doe-centrum dat gaat over techniek en wetenschap, je mag hier overal aankomen. De interactieve opstellingen zijn gegroepeerd rond de thema’s Huis, Lucht & Wind, Waterkant, Bouwstenen, Actie-Reactie, Ruimtevaart en Onzichtbaar.

Planckendael

Planckendael is een dierentuin gelegen net buiten Mechelen. Prachtige zoogdieren en vogels, een Afrikaans dorp, een chimpansee-eiland, de koala’s, het Australische continent, een wandeling tussen de kruinen van de bomen… In het park treft men dieren in een zo natuurlijk mogelijk gevormde leefomgeving.

Het Speelgoedmuseum

Herbergt een unieke collectie oud en hedendaags speelgoed. Vaak nieuwe invalshoeken op speelgoed.

Joods Museum van deportatie en verzet

Mooi, klein en aangrijpend museum over de deportatie van Joodse krijgsgevangenen in de Tweede Wereldoorlog vanuit de Dossinkazerne.

Spoorwegmuseum De Mijlpaal

Dit museum schetst het ontstaan en de ontwikkeling van spoorwegen alsook de invloed ervan op de stad Mechelen.