Gent

Geniet in bruisend Gent van de gezelligheid, ontdek de historie en snuif de cultuur op!

Gent, hoofdstad van Oost-Vlaanderen, is één der mooiste historische steden van Europa. Het middeleeuwse hart van Gent trekt menig toerist naar deze sprookjesachtige stad aan de Schelde.
Ondanks een jaarlijkse instroom van enkele tienduizenden universiteitsstudenten is Gent erin geslaagd zijn rebels karakter, zijn feestelijke tradities en zijn natuurlijke hartelijkheid te bewaren. De stad combineert immers een indrukwekkend verleden met een levendig heden. Monumenten zoals de St.- Baafskathedraal, het Belfort, het Gravensteen, de begijnhofjes ,de Koninklijke Opera, de Dulle Griet en de St.-Jacobskerk zijn stille getuigen van de rijke geschiedenis van de stad. Cultuurhuizen zoals de Vooruit, het Publiekstheater, het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst maken de stadscultuur echter zeer levendig.

Nergens anders flits je zo snel van de veertiende naar de eenentwintigste eeuw en terug.
Naast interessante bezienswaardigheden vindt u hier ook een aantal winkelstraten waar chique boetieks, bekende winkelketens en particuliere zaakjes zich afwisselen. Daarnaast kunt u heerlijk eten in Gent, van streekeigen gastronomie met waterzooi en stoverij tot de meest exotische gerechten. Ook de gezellige kroegen van de stad zijn een bezoek waard!Of maak een romantische rondvaart door de grachten. Van de Sint-Michielsbrug heeft u een schitterend uitzicht: u ziet niet alleen de gevels van de Graslei en de Korenlei, maar ook de beroemde ‘drie torens’ van Gent: het Belfort, de Sint-Baafskathedraal en de Sint-Niklaaskerk.

Gentse Feesten

Gent staat elk jaar, in juli, in rep en roer door de tiendaagse Gentse Feesten, door velen het grootste openluchtfestival van Europa genoemd. Het 10-daagse festijn, neemt de hele binnenstad van Gent in en trekt jaarlijks vele bezoekers. Het volksfeest bestaat uit 4 officiële festivals die zich ieder specialiseren in de meest uiteenlopende kunstvormen. Naast die 4 festivals worden er vele andere dingen georganiseerd. Op elke straathoek gebeurt wel wat!

Geschiedenis in het kort

De vroegste aantekeningen van woonkernen rondom Gent gaan terug tot de Keltische tijd. Bekend werd Gent pas vanaf de 7de eeuw, nadat er twee grote abdijen gevestigd werden, de St. Pietersabdij en de St. Baafsabdij. In de 9de eeuw vernietigden de Vikingen grote delen van de stad. Na een bezetting door de Vikingen, kwam er een versterkte burcht te staan op de plaats van het huidige Gravensteen, waarrond de versterkte stad gegroeid is.
Dankzij de bloeiende lakenhandel was de stad welvarend en groeide snel, en was tussen de elfde en de vijftiende eeuw de grootste stad van de Nederlanden, en zelfs een van de grootste van Europa. Begin 13de eeuw telde Gent 60.000 inwoners. Het vlas en laken waren een belangrijke factor in de groei van de stad.

Doorheen de eeuwen blijven de Gentenaars hun reputatie van koppigaards en dwarsliggers trouw, en heeft dat onder Keizer Karel aan den lijve mogen ondervinden. Maar dat is een brug te ver: de Gentenaars worden publiekelijk vernederd en moeten van de keizer door de stad lopen met een strop om de hals en de Klokke Roeland, symbool van de Gentse zelfstandigheid, wordt uit het Belfort verwijderd. De eens zo machtige stadsstaat zit letterlijk en figuurlijk op z’n knieën. En toch: de fiere Gentenaar boog wel, maar kraakte niet. Stroppendrager wordt een geuzennaam.
Ook economisch gaat het stilaan minder goed, ondermeer door de afsluiting van de Schelde. De stad verliest haar doorgang naar de zee en de bevolking halveert.

In de zestiende eeuw speelde Gent een belangrijke rol in de opkomst van het Calvinisme. Tussen 1577 en 1584 was er in Gent een Gentse Calvinistische Republiek gevestigd. In diezelfde periode werd de eerste Gentse Universiteit opgericht. In de 17de en 18de eeuw werd Gent opnieuw de grootste stad, maar nu van België en dit zou zo blijven tot een zware hongersnood tussen 1845 en 1848 de stad tartte.

Dankzij de opkomst van nieuwe industrieën ging het in de 18e en 19e eeuw weer bergopwaarts met Gent. Aan het einde van de 18de eeuw, was Gent de eerste stad op het Europese vasteland die met het industrialisatieproces kennismaakte. Dit mede dankzij Lieven Bauwens, een industrieel, die een spinmachine uit Engeland gesmokkeld had. De bloeiende textielindustrie zorgde ervoor dat Gent grote markten bediende en mede hierdoor werd de stad weer een zeehaven, dankzij het kanaal Gent-Terneuzen. Toen de industrialisatie op gang was, en de wantoestanden naar boven kwamen, ontstaan hier ook de socialistische beweging en de eerste syndicale bewegingen.

In 1913 toont Gent zich van beste zijde tijdens de Wereldtentoonstelling. Omdat het tijdens de wereldoorlogen weinig last heeft van bombardementen blijft het culturele erfgoed tot op vandaag grotendeels behouden. Dankzij de historische binnenstad is het toerisme een belangrijke bron van inkomsten geworden.

Meest bezochte bezienswaardigheden Gent

Het Gravensteen

Dit indrukwekkende kasteel, liet Graaf Filips in 1180 bouwen. In de loop van de tijd zijn er verschillende delen aangebouwd. Het kasteel omvat ondermeer een crypte en een kerker. De robuuste donjon en het indrukwekkende poortgebouw geven het Gravensteen haar typische uitzicht. Naast het kasteel zelf kunt u er het wapenmuseum en het gerechtsmuseum bezichtigen.

Belfort en Lakenhalle

De toren van Belfort is een indrukwekkend bouwwerk van maar liefst 96 meter hoog. Vanaf deze toren heb je een schitterend uitzicht over de stad! Bij de beklimming van de toren ziet u onder meer de zogeheten klokke Roeland, die werd geluid om de Gentenaren te waarschuwen bij dreigend gevaar, om hoog bezoek aan te kondigen, of een terechtstelling bekend te maken.
Met de bouw van het belfort werd In 1313 begonnen. Door oorlogen en onlusten werden de werken herhaaldelijk stilgelegd en pas in 1380 was het belfort klaar met een afschrikwekkende draak op de torenspits. Daarna is er nog het een en ander veranderd.
In de 15e eeuw werd de Lakenhalle tegen het Belfort aangebouwd. Gent was een belangrijk centrum van de lakenindustrie en elk laken dat in Gent of omgeving werd geproduceerd moest naar de lakenhalle gebracht worden. Hier werden de stoffen door drie hallenheren gewaardeerd en gekeurd en vond ook de verkoop plaats.
In dit indrukwekkende gebouw is tegenwoordig ook het museum van het Sint-Michielsgilde ondergebracht.

Sint-Baafskathedraal

De bouw van de Sint Baafskathedraal duurde enkele honderden jaren. De kerk is een mengelmoes van bouwstijlen. Het grootste deel van de kerk is laag- en hooggotisch met de Westertoren in Brabantse gotiek, de crypte is romaans. Zeer bezienswaardig is het hoogkoor in een mix van de Renaissance, Barok.
De grootste trekpleister van de Sint-Baafskathedraal is het schilderij ‘De aanbidding van het Lam Gods’ van Hubert en Jan van Eyck. In 1934 werd een paneel van dit schilderij gestolen en nooit teruggevonden, maar de zoektocht ernaar is nog steeds aan de gang. Ook de gerenommeerde Pieter Paul Rubens is hier vertegenwoordigd, met zijn “Intrede van de H. Bavo” (1623). Het orgel van de kathedraal, in speelse barokstijl (1653), is het grootste van de Benelux. Een aantal mooie grafmonumenten kan men eveneens bewonderen. In de crypte bevinden zich fresco’s uit de 15de en 16de eeuw, talrijke graven en een rijke collectie kerkbenodigdheden.

Graslei en Korenlei

De talrijke waterlopen die de Gentse binnenstad doorkruisen, vloeien naar de oude haven aan de Graslei en is een van de meest gefotografeerde plekjes in de stad.

De sierlijke gevels van de Graslei en de Korenlei stammen uit verschillende tijden, van de 13e tot het begin van de 20e eeuw. Elke gevel straalt een stukje geschiedenis uit, die doet herinneren aan de ondernemingszin en drukke handelsactiviteiten van de vroegere gilden.
Nummer tien, Het Spijker, dit gebouw uit de 13e eeuw heeft zelfs de oudste trapgevel ter wereld. In dit middeleeuwse korenstapelhuis is nu een café gevestigd.
Het gildehuis van de Korenmeters in Vlaamse renaissance stijl en het gildehuis van de Vrije Schippers stammen uit respectievelijk 1698 en 1531.
De mooie Korenlei is bekend van het huis van de ‘onvrije schippers’, wat je kunt herkennen aan de gouden boot, en de vele prachtige gevels.Links en rechts van het gildehuis van de Onvrije Schippers staan huizen die in vroeger tijden een bierbrouwerij waren, een herberg, of een bordeel.

Het stadhuis

Het schitterende stadhuis van Gent is gebouwd tussen 1519 en 1539. In de jaren daarna vonden er diverse uitbreidingen plaats waardoor het stadhuis een aparte mix van bouwstijlen is. In de gevelnissen van het oudste deel staan beelden van de graven van Vlaanderen. Deze werden eind 19e, begin 20e eeuw gemaakt.
In het stadhuis is ondermeer de fraaie Pacificatiezaal te zien waar in 1576 de Pacificatie van Gent werd getekend waardoor de Nederlandse provincies bevrijd werden van het Spaanse juk. In de Arsenaalzaal ziet u een fraai beschilderd houten spitstongewelf (1483). De monumentale schoorsteen tegen de zuidelijke muur is van een jaar later. Verder ziet u er prachtige zalen met grote schilderijen en fraai bewerkte plafonds.

St. Niklaaskerk

De Sint-Niklaaskerk werd gebouwd in de 13e eeuw en is een fraai voorbeeld van de zogeheten Scheldegotiek. In die bouwstijl werd veel gebruik gemaakt van Doornikse blauwe steen. In de late middeleeuwen werden de zijkapellen toegevoegd. . Aan het einde van de 16e eeuw was de kerk in erbarmelijke staat. Om de stabiliteit te verzekeren werden steeds meer vensteropeningen dichtgemetseld en onderging de toren grondige verbouwingen. Een grondige restauratie die begon in 1960 is nog steeds in volle gang.
Het absolute pronkstuk van de kerk is het romantisch orgel, dat in de 19e eeuw gebouwd werd door het vermaarde atelier Cavailli-Coll in Parijs.

Het klein Begijnhof

Het klein Begijnhof in Gent, een uniek historisch woonerf, behoort tot de best bewaarde van voor de Franse Revolutie. Het Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw ter Hoyen – zoals het officieel heet – werd in 1234 gesticht door Johanna en Margaretha van Constantinopel, maar de meeste gebouwen die u nu ziet stammen uit de 17e eeuw.
In januari 2005 stierf het laatste begijntje dat op dit Klein Begijnhof woonde. Ooit woonden er zo’n 300 begijntjes. De bijna honderd huizen werden in ossenbloed geschilderd en worden nog steeds bewoond. De Kerk op het Begijnhof heeft nog steeds een religieuze functie. Ook worden hier regelmatig concerten gegeven.

St. Pietersabdij

Op het hoogste punt van de stad, de 28 meter hoge Blandijnberg, tref je langs de oude loop van de Schelde de Sint-Pietersabdij, een van de mooiste monumenten van Gent. Al sinds de 7de eeuw bevindt zich op deze plaats een klooster. De huidige gebouwen dateren vooral uit de 17de en 18de eeuw, de indrukwekkende refter gaat terug tot de Middeleeuwen.
Bij de abdij ligt een prachtige tuin met een wijngaard, kruidentuin en ruïnes van oude abdijgebouwen.
In de sfeerrijke kelderruimte staat de permanente tentoonstelling “Tussen Hemel en Aarde” opgesteld, over het bewogen verleden van de abdij en haar monniken. In andere delen van het gebouw vinden tijdelijke cultuurhistorische en kunsttentoonstellingen plaats.

Groot Vleeshuis

Het Groot Vleeshuis dateert uit het begin van de 15e eeuw. Het Groot Vleeshuis was destijds een overdekte markt met een gildehuis. De verkoop van vlees werd in de middeleeuwen in vleeshallen of vleeshuizen gecentraliseerd om de verkoop van vlees te controleren. De thuisverkoop van vlees was verboden. In 1543 werden zestien penshuisjes aangebouwd. In deze winkeltjes werden ingewanden, darmvet en andere resten van slachtdieren naast pluimvee verkocht, wat niet toegelaten was in het vleeshuis.
Het Groot Vleeshuis heeft een merkwaardig en prachtig houten gebinte. In 1446-1448 werd in het gebouw een kapel met drie grote spitsboogramen opgetrokken. De kapel heeft een 15de-eeuwse muurschildering die de Aanbidding voorstelt.
Vanaf het einde van de 19de eeuw mocht het vlees ook thuis worden verkocht. Het Groot Vleeshuis kreeg diverse nieuwe bestemmingen, waaronder een markt voor fruit en groenten, parkeergarage en gedeeltelijke vishandel. Momenteel is er het Promotiecentrum voor de Oost-Vlaamse streekproducten gehuisvest, waar men kan proeven van deze overheerlijke streekgebonden gastronomische geneugten, die er tevens te koop worden aangeboden.

Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.)

De collectie van het SMAK bestaat vooral uit Europese moderne kunst van na 1950 tot en met de hedendaagse kunst van nu. Het museum heeft werken van kunststromingen zoals Cobra, Pop Art, Minimal Art, Conceptuele kunst en Arte Povera.
Het museum heeft topstukken van Joseph Beuys, Ilya Kabakov en Bacon. Verder ziet u er werken van David Hammons, Thomas Schütte en Juan Muñoz, en van de Belgische kunstenaars Panamarenko, Marcel Broodthaers, Thierry De Cordier en Luc Tuymans
Voor u naar binnen gaat moet u even naar het dak kijken dat is versierd met een sculptuur van Jan Fabre ‘De man die de wolken meet’.
Het museum evolueert voortdurend en dankt zijn reputatie in grote mate aan het organiseren van invloedrijke tentoonstellingen.

Museum voor Schone Kunsten

Even buiten het centrum aan het Citadelpark is het Museum voor Schone Kunsten gevestigd, in een gebouw dat op een tempel lijkt. Het museum heeft een uitgebreide collectie schilder- en beeldhouwkunst van de middeleeuwen tot de eerste helft van de twintigste eeuw. Je vindt hier ondermeer schilderijen van oude meesters als Rubens en Anthony van Dyck.