Brussel

Als hoofdstad van België en Europa valt er in Brussel natuurlijk heel wat te beleven. De stad trekt dan ook heel wat bezoekers aan. Brussel is een multiculturele stad met duizend gezichten die op elke hoek van de straat verrast.

Het uitzicht van de Belgische hoofdstad wordt voor een groot deel bepaald door de prachtige oude gebouwen die door de hele stad verspreid staan. Haar meesterstuk is de Grote Markt en zijn weelderige middeleeuwse sfeer, maar ook het Manneken-Pis en het Atomium. En dan mogen we imposante gebouwen als het Koninklijk Paleis, de Basiliek van Koekelberg, het Justitiepaleis, de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen en de mooie huizen van Victor Horta natuurlijk niet vergeten.

De Drukke, grijze boulevards vloeien naadloos over in smalle, middeleeuwse straatjes, weelderige parken en verscholen groene plekjes. Het geraffineerde futurisme van de kantoorgebouwen in glas staan vaak naast neoklassieke of moderne huizen.

Zoals alle grote steden biedt ook Brussel uitgebreide mogelijkheden om lekker te shoppen. Op de chique Louizalaan kan je terecht voor designkledij, op de vlooienmarkt op het Vossenplein kan je snuisteren tussen de vele oude spulletjes. In het oude stadcentrum rond de Grote Markt mag je de Hubertusgalerijen niet overslaan. Deze fraaie 19e eeuwse winkelgalerij herbergt een aantal bijzondere en exclusieve winkels. Wat voor type shopper je ook bent, in Brussel zul je zonder twijfel je gading vinden.

Brussel heeft tientallen musea, van beroemde kunstmusea over een filmmuseum, een muziekinstrumentenmuseum, een stripmuseum tot het Museum voor Natuurwetenschappen.

Geniet van de typische sfeer, een prachtig historische centrum, mooie gebouwen, smalle steegjes, luxe winkels, musea, antiekzaakjes, een excellente gastronomie, een hele rist aan activiteiten en het Belgische bier in een van de vele bars en cafés met hun terrassen.

Geschiedenis in het kort

Brussel ontstond op enkele eilanden in de Zenne, iets meer dan duizend jaar geleden.
Rond 1100 was Brussel reeds een omwalde stad, dat voorspoedige tijden kende, onder impuls van de lakennijverheid ter plaatse. Later kreeg de stad meer onafhankelijkheid en zelfs een eerste schepenhuis, en was het op weg om de hoofdstad van Brabant te worden.
In de veertiende eeuw werd het schitterende stadhuis gebouwd, ondanks de mindere economische periode. Nieuwe voorspoed kwam rond 1600, toen Aelbrecht en Isabella hun intocht in de stad deden. Rond 1700 werd uiteindelijk de mooie Grote Markt gebouwd, nadat de vorige vernield werd.
In 1830 vond de Belgische revolutie plaats in Brussel. Op 21 juli 1831 besteeg Leopold I de troon als eerste Koning der Belgen. Hij liet de stadswallen verwijderen en zorgde voor de constructie van veel gebouwen. In de negentiende eeuw kende Brussel ook een sterke industriële ontwikkeling.
Brussel werd verder uitgebouwd tot een monumentale en cultuurstad. Onder Leopold II werden ettelijke prestigieuze gebouwen voor de hoofdstedelijke instellingen opgetrokken, met onder meer de bouw van het Justitiepaleis en de overwelving van de Zenne. Later ontstond de Art-Nouveau kunststroming te Brussel.

Vandaag zijn er nog parken, grote lanen en vele huizen in de stad te bewonderen in die stijl gebouwd. Victor Horta was de voornaamste bouwheer. Ook enkele hedendaagse parken, grote lanen (zoals de Tervurenlaan en de Anspachlaan) en gehele wijken (Brusselse Noordwijk, Zuidwijk (Brussel), Europawijk, Wijk van de Squares…) werden aangelegd.
Honderd jaar later is Brussel een dienstencentrum en hoofdstad van Europa geworden, en zetel van de diverse Belgische en Europese regeringen.

Bezienswaardigheden in Brussel

Manneken-Pis

Petit Julien, beter bekend als Manneke Pis, is misschien wel de bekendste Brusselaar. Het kereltje stamt al uit de 17e eeuw, maar het beeldje is niet origineel omdat het verschillende keren is gestolen. Over de oorsprong van Manneken Pis bestaan heel veel mooie verhalen. De bekendste legende is dat hij met zijn beroemde straal de lont zou hebben gedoofd van een bom die bestemd was voor de Grote Markt.
Bij speciale gelegenheden, zult u zien dat Manneken Pis gekleed is in een bepaald kostuum. Deze traditie gaat terug naar 1698, toen Maximiliaan II Emanuel, de Landvoogd van de Spaanse Nederlanden, een eerste kostuum schonk aan het naakte ventje. In 1747 ontving hij een goudbrokaten pak van de Franse koning Lodewijk XV. Sindsdien heeft Manneken Pis regelmatig nieuwe kostuums ontvangen (er hangen er meer dan 800 in zijn kleerkast). Ze zijn te bezichtigen in het Museum van de Stad Brussel. Bij speciale gelegenheden en folkloristische festiviteiten plast Manneken Pis ook bier of wijn.

Het Atomium

Het Atomium werd gebouwd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling die hier plaats had in 1958 en is uit gegroeid tot het Belgische symbool. Het 102 meter hoge symbool stelt een ijzerkristal voor dat 150 miljard maal is vergroot.
Het gebouw is ook van binnen te bezoeken, er worden o.a. exposities gehouden. Vanuit het restaurant heb je een mooi uitzicht over de stad. Voor schoolklassen is het zelfs mogelijk om een nacht in een van de bollen te blijven slapen.

De Grote Markt

De Grote Markt is het oudste, maar ook meest toeristische deel van Brussel. De Grote Markt is één van ‘s werelds mooiste stadspleinen en staat sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.
Aan de Grote Markt staan het in gotische stijl opgetrokken stadhuis met haar 96 meter hoge toren en het Broodhuis. Verder wordt het plein omringd door oude gildehuizen, die voornamelijk dateren uit de 17e eeuw. De barokgevels dateren van na de Franse verwoestingen van 1695.
Onder de bogen van De Ster, naast het stadhuis, is een beeld van de Brusselse held Evrard ‘t Serclaes. Hij bevrijdde ooit de stad, maar werd later vermoord. Aanraken van het beeld zou geluk brengen.

Vossenplein – “Marollenwijk”

Deze authentieke en gezellige plek is vooral bekend om de vlooienmarkt die er elke morgen plaatsvindt op het grote centrale Vossenplein. U ontmoet er liefhebbers van antiquiteiten, wandelaars, gelegenheidsbezoekers… In de wijk vind je winkeltjes, restaurants en cafés.

Zavel

Dit zeer fraaie architecturale geheel omvat huizen uit de periode van de 16de tot de 19de eeuw.
Rond het levendig stadsplein waar regelmatig in het weekend een antiekmarkt wordt gehouden, vind je vele antiekwinkels, restaurants, cafés en chocoladewinkels. Een leuke buurt om rond te snuffelen.

Art Nouveau in Brussel

Brussel staat bekend vanwege haar prachtige Art Nouveau huizen. Deze bouwstijl bloeide rond de jaren 1900 en is herkenbaar aan de sierlijke motieven die soms afgeleid zijn van de plantenwereld. Typerend zijn de vloeiende lijnen, het glas in lood, het gebruik van nieuwe materialen (metaal, glas en beton) en de invloeden van de Japanse kunst.
In de omgeving van de Louizalaan vind je er een aantal, ondermeer van Viktor Horta. Zijn huis is geheel in Art Nouveau stijl ingericht en is open voor publiek.

Sint-Gorikshallen

Op twee minuten wandelafstand van de Beurs, liggen de Sint-Gorikshallen, dit uitzonderlijke gebouw valt op door zijn architectuur.
De overdekte hallen werden opgetrokken op de plaats van de oorspronkelijke Sint-Gorikskerk die daar in de 16de eeuw werd gebouwd te midden van de eilandjes die door de Zenne-armen werden gevormd. Na de vernieling van de kerk tijdens de Franse Revolutie werd er een openbaar plein aangelegd. In 1881 werd gestart met de bouw van de hallen die als overdekte marktplaats dienden. Deze functie werd behouden tot 1977, toen de hallen sloten door een verminderde bedrijvigheid op de markten. Het gebouw, met voorgevel in Vlaamse neo-renaissancestijl, werd beschermd door het Brussels Gewest op 21 januari 1987.
Er worden regelmatig tentoonstellingen georganiseerd om u de bouwkundige kwaliteiten van de streek of van een specifiek project te leren kennen.
Het Sint-Goriksplein is één van de hipste uitgaansbuurten in het centrum van Brussel.

De Heizel

De wereldtentoonstelling van 1958 had hier plaats, waar het Atomium nog herinneren.
Andere attracties op de Heizel zijn het Bruparck met een bioscoopcomplex, subtropisch zwemparadijs en het park Mini-Europa (een miniatuurstad met belangrijke Europese gebouwen), en het Koning Boudewijnstadion, een planetarium, en de Brussels Expo.

Jubelpark

Het Jubelpark met de triomfpoort van Brabant werd aangelegd in opdracht van koning Leopold II om in 1880 de vijftigste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid te vieren.
Het park omvat 30 hectare klassieke tuinen met fraaie bomenrijen, symmetrisch georganiseerd rond een centrale as. De brede, kaarsrechte lanen bakenen de rechthoekige grasperken en laurierhagen af. Het park bulkt intussen van de schatten: de grote moskee, beelden en fonteinen zoals: De Toren van Beyaert, De Hond van Ulm (ook wel de groene hond genoemd), De Congofontein, De vossen van Samson, en het paviljoen van de menselijke passies van Victor Horta. Ook De Musea van de Kunst en de Geschiedenis (Jubelparkmuseum), van de Luchtvaart, van het Leger en de Krijgsgeschiedenis en Autoworld hebben hier allemaal hun plaats.
Elk jaar vormt het park het startpunt van de 20 km door Brussel. Onder het Jubelpark loopt de Jubelparktunnel.

Park van Brussel / Warandepark

Het Park van Brussel of Warandepark ligt tussen het koninklijk paleis en het parlement dat in het Paleis der natie is gevestigd. De plaats waar het park is aangelegd, bestaat al sinds de 11de eeuw. In die periode diende het als wildreservaat voor het Kasteel van het Sint-Gorikseiland. In de 15de eeuw werd het geleidelijk omgevormd tot sierpark. Na de Franse bezetting in 1745 kreeg het park dan uiteindelijk zijn huidige vorm.
Het park is een groene long in het hartje van de stad. Tussen en langs de symmetrische lanen staan veel bezienswaardigheden: de muziekkiosk, standbeelden, fonteinen, waterstralen, openluchttheaters, …
Tijdens de zomer vinden er verschillende culturele activiteiten plaats, zoals muziekoptreden.

Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele

De Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele is één van de belangrijkste gotische bouwwerken in ons land. De bouw van de kathedraal werd in het begin van de 13de eeuw aangevat onder de leiding van Hendrik I, hertog van Brabant.
De Sint-Michiel en Sint-Goedelekathedraal is een parel van Brabantse gotiek. Haar rijke interieur, archeologische crypte en architectuur zijn een open boek over de geschiedenis van Brussel maar ook over het oude Hertogdom Brabant.

De Basiliek van Koekelberg

De Basiliek van Koekelberg, werd gebouwd tussen 1905 en 1970. Het initiatief voor de basiliek kwam van koning Leopold II van België. Hij was sterk onder de indruk van de Sacré-Coeur, een basiliek die is gebouwd op de heuvel Montmartre in Parijs. Hij besloot om ook in Brussel een dergelijk godshuis te laten bouwen naar aanleiding van de 75e verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid. De gekozen locatie was het plateau van Koekelberg. Een commissie koos voor een ontwerp van de Leuvense architect Pierre Langerock die een neogotische kathedraal ontwierp. De uiteindelijke versie werd ontworpen door de Gentse architect Albert Van Huffel.
De basiliek, gebouwd in art-decostijl, is een Belgisch monument en wordt gebruikt voor grote vieringen, zowel in het Nederlands als in het Frans.

Belgisch Stripcentrum – BSC

Het Belgisch Stripcentrum bevindt zich in hartje Brussel. Het is ondergebracht in een magistrale tempel van de art nouveau die werd getekend door de Belgische grootmeester Victor Horta in 1906. In het Belgische Stripcentrum vind je op meer dan 4000m² alles wat te maken heeft met het stripverhaal, van het roemrijke begin tot de meest recente ontwikkelingen.
In dit koninkrijk van de verbeelding voelen de beroemde Belgische striphelden zich thuis: de Smurfen, Kuifje, Lucky Luke, Robbedoes, Guust Flater, Suske en Wiske en nog honderden andere striphelden!
Het Belgisch Stripcentrum stelt verschillende formules voor: rondleidingen in het museum, rondleidingen langs het Stripparcours of in het Marc Sleenmuseum.

Dankzij het Stripverhalenparcours ontdekt u de stad in gezelschap van o.a.Kuifje, Asterix en Lucky Luke. Het gaat hier om fresco’s die door de plaatselijke kunstenaars werden gemaakt. In een metrostation, op een plein of aan de uitgang van een museum: u vindt ze overal!

Hortamuseum

Het museum is ondergebracht in een huis dat Horta voor zichzelf ontwierp om er te wonen en werken. Het is dankzij deze architect dat Brussel over een aantal parels van Art Nouveau-gebouwen beschikt. Glas, hout en ijzer zijn de belangrijkste bouwstenen van zijn kunst.