Brugge

Brugge, de hoofdstad van de provincie West-Vlaanderen wordt vaak het ‘Venetië van het Noorden’ genoemd. Het is een prachtige stad met een rijke geschiedenis.

De stad staat bol van de historische pracht, allemaal op loopafstand binnen het centrum. Tussen de kronkelende steegjes en romantische grachtjes waan je je bijna in de middeleeuwen. Het oudste gedeelte van de historische binnenstad dateert uit de 13de tot 15de eeuw, toen de stad dankzij haar internationale haven economisch meer dan welvarend was. De historische binnenstad van Brugge werd in 2000 door UNESCO opgenomen op de lijst van het werelderfgoed.
De kronkelende reien, de vele bruggen over het water, de oude, indrukwekkende gevels, smalle kasseienstraatjes, het hoefgetrappel van de koetsen en groene vestingen maken van Brugge een unieke trekpleister die jaarlijks menig bezoeker in vervoering brengt.

Ook shoppen kan je in Brugge naar hartenlust want de stad heeft een heel aantrekkelijk en voor elk budget toegankelijk winkelaanbod. Van kledij en juwelen tot boeken, decoratie en meubels, maar vooral schoenen, Brugge heeft alles voor een mooie citytrip of stedentrip.
De excellente restaurants en de voortreffelijke hotels zijn een lust voor levensgenieters

Geschiedenis Brugge

Ooit was Brugge de belangrijkste havenstad van Europa. De overstroming in 1134 zorgde er namelijk voor dat er een zeearm gevormd werd, Het Zwin.
De Burg in het Centrum was de eerste versterkte plaats in de stad. Langzaam aan zorgde de haven en de commerciële activiteiten van de stad voor de opbloei van de stad,
waardoor het in de 13e eeuw één van de belangrijkste handelssteden(lakenhandel) in Europa was. In de 14e eeuw groeide de stad verder uit als financieel en machtscentrum.
In de 15e eeuw werd Brugge steeds minder belangrijk.
De redenen voor de achteruitgang kwam door verschillende factoren, zoals de geleidelijke verzanding van de kuststrook rond Brugge, de vaargeul (het Zwin) verzandde langzaam aan, het opkomen van Antwerpen als belangrijke haven en het veranderen van machtsverhoudingen

In de 17e eeuw ontwikkelde zich de kant industrie. De volgende eeuwen bleef Brugge een belangrijke handelsstad, maar niet meer met de internationale grandeur van voordien. Tegenwoordig bloeit de stad vooral dankzij het toerisme.

De belangrijkste bezienswaardigheden:

De Markt

De centrale plaats van Brugge is zoals in elke Vlaamse stad de Markt. Het plein wordt omringd door vroegere gildehuizen, grote monumentale gebouwen met mooie trapgevels. Opvallende monumenten aan De Markt zijn o.a. het neogotische 18e eeuwse postkantoor, het Provinciaal Hof en het 13e eeuwse Belfort met een opvallende achthoekige toren. In het Belfort worden in de schatkamer de originele middeleeuwse stadsrechten van Brugge bewaard. Via een 366 treden hoge trap kan het Belfort beklommen worden en heb je een geweldig uitzicht over Brugge.

Burg

Op deze plaats stond vroeger het kasteel (de Burg) van Boudewijn met de IJzeren Arm. Tegenwoordig vind je hier geen kasteel meer maar een mooi plein met daaraan vier fraaie Brugse monumenten: De Basiliek van het Heilige Bloed, het Gotische Stadhuis, het Griffiegebouw en het Oude Gerechtshof.

Begijnhof

Aan de rand van het centrum ligt het Begijnhof. Door een poort komt men op een open ruimte met een groot grasveld met hoge bomen. Het veld wordt omringd door witte huisjes die bewoond worden door benedictinessen.

Stadspoorten

De stadspoorten Ezelpoort, Smedenpoort, Kruispoort en Gentpoort: deze waren een onderdeel van de 13de en 14de eeuwse verdedigingsmuur rond de stad, en deze vormen nu de basis van de groene stadsgordel rond Brugge.

Kerken

Basiliek van het Heilige Bloed zou gebouwd zijn om het reliek met het Heilige bloed te bewaren dat de graaf van Vlaanderen, Diederik van de Elzas, zou hebben meegebracht van een kruistocht. Deze reliek wordt jaarlijks in een processie tijdens Hemelvaart in een schrijn door de binnenstad van Brugge gedragen.

De Onze-Lieve-Vrouwekerk, gebouwd in de dertiende en veertiende eeuw (en verbouwd in de negentiende eeuw), heeft de grootste bakstenen toren van Europa en herbergt Madonna met Kind, een werk van Michelangelo.

De belangrijkste kerk in de stad is de Sint-Salvatorkathedraal, die gebouwd werd reeds in de 10de eeuw, maar van deze eerste bouwwerken staat niets meer overeind. Het oudste deel wat nog rechtstaat, dateert uit de twaalfde eeuw, later werden andere delen vervangen. Binnenin hangen enkele mooie kunstwerken.

Moderne gebouwen

In 2002 was Brugge culturele hoofdstad van Europa. Naar aanleiding hiervan, werden enkele moderne gebouwen in de stad neergeplant. Zo is er het nieuwe Concertgebouw, dat tot de belangrijkste in Vlaanderen behoort en het Toyo Ito-paviljoen, op de Burg, ten midden de oudste gebouwen van Brugge. Verder zijn er nog enkele moderne bruggen aan de stad toegvoegd.

Brugge telt tientallen mooie musea

Het Groeningemuseum

In het Groeningemuseum bewondert u de Vlaamse Primitieven.Er zijn werken van ondermeer Jan van Eyck en Hugo van der Goes.

Hospitaalmuseum Sint-Janshospitaal

Dit hospitaal werd al in de 12e eeuw gesticht en is een van de oudste bewaard gebleven hospitaals.

Gruuthusemuseum

In het Gotische Gruuthuse paleis is een uiteenlopende collectie van toegepaste kunst uit Brugge te zien, variërend van muziekinstrumenten, beelden, wandkleden, wapens en een guillotine.

Verder is ook het Guido Gezellemuseum, Diamantmuseum een bezoekje waard. In het chocolademuseum komt u alles te weten over de productie van (Belgische) chocolade.
In Brugge vindt u het enige frietmuseum ter wereld, waar u alles te weten kan komen over Belgische friet.

Brugge is één van de mooiste en best bewaarde middeleeuwse steden van Europa.

Verken Brugge al kuierend in de smalle kasseistraatjes of laat je van plein naar plein rijden in een ouderwetse paardenkoets. Je kan er zelfs een rondvaart maken door de grachten met het toeristenbootje dat je meevoert naar de mooiste plekjes in de stad.
Brugge is een pareltje onder de Vlaamse steden, ideaal voor een weekendje weg.