Antwerpen

Antwerpen, is één van de populairste steden van België. Deze prachtige Scheldestad is gezegend met architecturale pareltjes, imposante monumenten, rustgevende groene plekjes en een goed bewaard historisch centrum uit de 16de en 17de eeuw, het moment waarop Antwerpen tot de grootste economische en culturele centra van de wereld behoorde.

Het is ook de thuisstad van de Vlaamse barokschilder Rubens die de stad in zijn tijd internationale uitstraling gaf en nu nog steeds toeristen van over de hele wereld aantrekt.
Antwerpen is dé stad bij uitstek waar men erin geslaagd is het glorierijke verleden harmonieus te doen samenvallen met het trendy, modieuze heden, met af een toe een knipoogje naar de toekomst.

Met de Joodse wijk, de Chinese wijk, de dierentuin en de haven staat Antwerpen garant voor een bruisend leven, waar de handel in diamanten voor extra schittering zorgt. Trendy wijken als het Zuid en het Eilandje zorgen voor een gezellig dineetje en een bruisend nachtleven. Een schril contrast vormt de klassieke wijk Quartier Latin dat met het Bourlatheater en de stadsschouwburg hét culturele toneel van de stad vormt. Maar er is meer dan de drukke binnenstad. De wijk Zurenborg is bekend als dorp in de stad. Naast de goed geconserveerde pracht aan Art nouveau en Art deco heerst in deze wijk een aangename sfeer die doet denken aan Franse steden.
Antwerpen is hartverwarmend en ongekunsteld, maar ook kosmopolitisch en een erg levendige stad met theaters en concertzalen, chique winkels en boetiekjes, volkse kroegen, geweldige hotels en restaurants waar je van de heerlijkste Belgische en multiculturele gerechten kunt genieten, kunstgalerietjes en een bruisend nachtleven.
Cultuur, geschiedenis, een bruisend nachtleven en winkels van wereldklasse liggen binnen handbereik.

Antwerpen is onlosmakelijk verbonden aan de rivier de Schelde. Ontdek Antwerpen vanaf het water tijdens een rondvaart over de Schelde of een boottocht door de havens. Er zijn meerdere rederijen die boottochten aanbieden. De bekendste zijn Flandria, Antverpia en Rivertours.
Een andere optie is met paard en koets of met de paardentram. Heerlijk traag, maar vooral ouderwets gezellig en sfeervol. Bekijk de stad zoals men het vroeger deed, toen er nog geen sprake was van auto’s.

Geschiedenis

De plaats was reeds bewoond tijdens de Romeinse periode, en rond 900 werd een versterking gebouwd, die later omgevormd werd tot het Steen, dat nu nog de kaaien siert. Rond het jaar duizend werd de stad een onderdeel (en grensstad) van het Duitse Rijk, waardoor het een belangrijkere rol toebedeeld kreeg.
Vanaf de veertiende eeuw kende de stad een sterke bloei, onder impuls van de haven en de handel. Langzaam aan werd Antwerpen het economische en financiële hart van Europa, met zijn hoogtepunt tijdens de zestiende, de zogenaamde Gouden Eeuw van Antwerpen.
De economie bloeide, en de cultuur volgde. Enkele bekende namen uit deze periode: Breugel en Metsys (schilders), de wetenschappers Ortelius, Mercator, Lipsius en Plantijn (de drukker).

In 1585 werd de stad door Spanje veroverd, nadien sloten de Nederlanders de Schelde af, en dit was het einde van de Gouden Eeuw. Amsterdam nam in de 17de eeuw de fakkel van Antwerpen over als wereldcentrum.
Daarna was het wachten tot na de onafhankelijkheid van België in de negentiende eeuw, tot de Antwerpse haven weer kon groeien. Het deed dat uitstekend, en heeft zich nu weer opgewerkt tot één van de grootse havens van Antwerpen, en een wereldcentrum voor de chemische industrie.

De stad heeft zich ook opgewerkt tot de belangrijkste stad in Vlaanderen, met meer dan een half miljoen inwoners. In 1993 was het Culturele hoofdstad van Europa.

Het moderne Antwerpen

Antwerpen kent ook vandaag een bruisend cultureel en artistiek leven.
Met wereldbekende en minder bekende kunstenaars, grote en kleine cultuurtalenten. Met vele theaters, bioscopen, galeries,  dans- en concertpodia. Met grote gevestigde cultuurhuizen en experimentele vrijhavens. Met spraakmakende en intieme architectuur.
Opvallendst bouwwerk daarbij is het nieuwe Justitiepaleis op het Zuid. Opmerkelijk is ook de Cogels-Osylei in Berchem, met verschillende mooie burgerwoningen in art-nouveaustijl. De Boerentoren dient ook vermeld te worden, omdat deze wel voor een groot deel zijn stempel drukt op de Antwerpse winkelstraten.
Mooie staaltjes van hedendaagse architectuur vind je in Antwerpen vooral op de kaaien, en aan de meer hippe wijk het Zuid. Het Zuid werd trouwens opgericht bij de wereldtentoonstellingen van 1885 en 1894 die in Antwerpen plaats vonden. Blikvanger in deze buurt is het Museum voor Schone Kunsten

Diamantstad

Antwerpen is tot op vandaag nog steeds een van de belangrijkste diamantcentra ter wereld. De diamantwijk is gelegen bij het Joodse deel van de stad, vlakbij het Centraal Station. De blinkende steentjes zorgen nog steeds voor heel wat aantrekking, zowel bij handelaars als bezoekers / potentiële kopers.
Het diamantcentrum in Antwerpen is geconcentreerd in een heel beperkt gebied. De wijk wordt gevormd van de Pelikaanstraat tot aan de Vestingstraat en de Appelmanstraat. De toeristische goudwinkels vlak aan het Centraal Station behoren officieel niet tot het Diamant District.
Het Diamant District bestaat uit verkeersvrije en intensief bewaakte straten. Deze beslissing werd in 1981 genomen nadat een bomauto voor de synagoge in de Hoveniersstraat ontplofte. Waar je ook gaat of staat in de Rijf-, de Hoveniers- of de Schupstraat: je wordt constant gefilmd en opgenomen op video.

Het modieuze Antwerpen

Antwerpen is natuurlijk ook wereldbekend voor zijn rol op gebied van mode. Onder impuls van de zes Antwerpse ontwerpers die het ver geschopt hebben, met als bekendste Dries van Nooten, heeft Antwerpen de laatste jaren terecht zijn stekje verdiend tussen modesteden als Milaan, Parijs, Londen of New York.
In de voetsporen van de ‘Antwerp Six volgde een leger bejubelde jonge ontwerpers onder wie: Lieve Van Gorp, Anna Heylen, Stephan Schneider, Wim Neels, Christophe Broich, Raf Simons, Veronique Branquinho, A.F. Vandevorst, Jurgi Persoons, Angelo Figus, Bernhard Willhelm, Bruno Pieters, Tim Van Steenbergen, Anke Loh, Dirk Schönberger, Christian Wijnants, Haider Ackermann. Al deze ontwerpers liepen school in Antwerpen en hebben hier hun atelier, showroom of winkel. De Antwerpse School wordt nationaal en internationaal erg gewaardeerd.
Er is de jaarlijkse modeshow, georganiseerd door de Modeafdeling van de Hogeschool Antwerpen.

Shopping tips

De Antwerpse modewereld concentreert zich in en rond de Nationalestraat. In de zijstraten vind je heel wat trendy boetieks, net als in de Kammenstraat.
In de buurt van de Meir en de Leopoldstraat liggen ook heel wat aantrekkelijke (kleding)winkels waar je beslist je hartje kunt ophalen. Aan de brede Keizerslei vind je de meeste winkels waaronder alle grote warenhuizen.

Gastronomie

Samen met de monumenten, de bezienswaardigheden, de interessante musea, en de leuke winkels dragen ook de restaurants in Antwerpen bij tot de aantrekkelijkheid van de stad. Met hun vaak schilderachtig decor, zijn de restaurants in Antwerpen dé ideale plek om helemaal te ontspannen en te genieten van een heerlijke keuken.
Het aanbod in Antwerpen is uitgebreid en gevarieerd:
Rond de Keyserlei vindt je diverse tavernes, brasseries en hotel-restaurants. De diamantbuurt staat bekend om zijn koosjere restaurants. Ten noorden van het Centraal Station vindt u vooral multi culturele restaurants. Typisch Vlaamse restaurants en cafés vindt men rond de Grote Markt en de Groenplaats. In het Zuid vind je een divers aanbod van vegetarische eetadressen, bistro’s en eetcafés.

Uitgaan

Antwerpen heeft een bruisend uitgaansleven. Een avondje stappen langs de talloze drinklokalen met hun beroemde bieren, staat borg voor gezelligheid. Er is een uitgebreid aanbod van clubs en discotheken.
De Keyserlei, de Groenplaats, Handschoenmarkt en de Grote Markt zijn bekende plekken met diverse kroegen en terrassen.
Liefhebbers van theater kunnen op verschillende plaatsen terecht, onder meer in de De Bourla, het Echt Antwaarps Teater en de Arenbergschouwburg.
Filmliefhebbers kunnen terecht in Metropolis, UGC, of Cartoons.

Bezienswaardigheden Antwerpen

Op bezoek in het historische centrum van Antwerpen.

De meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van de Grote Markt, het historische centrum van Antwerpen.

De belangrijkste historische gebouwen in Antwerpen zijn enerzijds het oogverblindend mooie gotische stadhuis, gebouwd in de 16de eeuw, en de statige Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, die nog steeds de Antwerpse skyline domineert. Daarnaast is ook “Het Steen”, een 800 jaar oud kasteel beslist de moeite waard.

De Grote markt

De Grote markt, met zijn middeleeuwse gildehuizen, is voor de meeste bezoekers toch wel het hoogtepunt van de stad. Op het plein staat het standbeeld van Brabo die de hand van de reus Druon in de Schelde gaat werpen (één van de legendes verklaart hierdoor de naam Antwerpen: Hand-Werpen), en het gotische Stadhuis gebouwd in de 16de eeuw. Op het Conscienseplein, achter de Grote Markt, staat de mooie Carolus Borromeuskerk, gebouwd in de zeventiende eeuw. Rubens had een belangrijk aandeel in de inrichting ervan.

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Vanop tientallen kilometers buiten de stad is de Onze-Lieve-Vrouw kathedraal zichtbaar. In 1352 werd gestart met de bouw van dit grootse bouwwerk, en het duurde bijna 200 jaar eer ze klaar was. De imposante toren is 123 meter hoog en heeft een beiaard met 47 klokken. Het interieur hangt vol met kunstschatten. Je kan er ondermeer bekende werken zien van Rubens en tijdgenoten.

Het Steen

Het Steen is een klein maar opvallend kasteeltje aan de Schelde dat de kaaien bewaakt, en één van de oudste gebouwen in de stad.
Nu is er het Scheepvaart Museum in gehuisvest. Voor het kasteeltje staat een beeld van Lange Wapper. Volgens de overlevering was Wapper de grootste plaaggeest van Antwerpen. Hij was zo lang dat hij bij iedereen door de ramen naar binnen kon kijken.

Tientallen andere mooie gebouwen en huizen staan verspreid in stad, zoals de stadsbibliotheek (Conscienseplein), het Prinsenhof in de Prinsstraat, de Oude beurs, het Hessenhuis (Falconrui), het Centraal Station en het gebouw van de nationale Bank.
Het Begijnhof in Antwerpen ligt aan de rand van het centrum. Het hofje is een oase van rust in de drukke stad.

Musea

Ook de musea zijn beslist een aanrader om je weekendje Antwerpen mee te vullen: toppers in dit opzicht zijn het Rubenshuis, het Museum Plantin-Moretus, het Diamantmuseum, het Fotomuseum, het Modemuseum, het MAS en natuurlijk het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten.

Antwerpen Zoo

De Zoo van Antwerpen  gelegen naast het Centraal Station, bestaat al meer dan 150 jaar en is daarmee één van de oudste en tevens belangrijkste dierentuinen van Europa. De Antwerpse Zoo heeft een imposante collectie dieren. Maar niet alleen de dieren zijn een bezoek waard, ook de oude karaktervolle gebouwen en de tuin maken deze dierentuin zeer bijzonder.

Op honderd meter van de Zoo ligt Aquatopia (in het Park Plaza Hotel), dat de bezoeker meer toont rond de onderwaterwereld.

Vogeltjesmarkt

Een andere trekpleisters is de Vogeltjesmarkt op zondag. De eigenlijke vogeltjesmarkt voor pluimvee, zangvogels, duiven, konijnen, marmotten en cavia’s is maar een klein onderdeel van het totale marktgebeuren. De markt heeft een zeer ruime diversiteit aan marktgoederen zoals antiek, curiosa, kunst, kitsch en snuisterijen.