Parijs

Parijs, de hoofdstad van Frankrijk

Parijs, de hoofdstad van Frankrijk ligt in het noorden van het land.

Parijs, gelegen aan de rivier de Seine staat bekend als de lichtstad, de stad van de liefde en natuurlijk als een bruisende wereldstad vol met bezienswaardigheden, een rijke cultuur, veel winkels, leuke cafés, restaurants, musea en kunstgalerieën. Parijs heeft iedereen wel wat te bieden. Geen stad ter wereld heeft een aantrekkingskracht zoals Parijs. De charmante sfeer zorgt ervoor dat bezoekers telkens weer terugkeren.

Het eerste beeld dat Parijs oproept is vaak de Eiffeltoren. Maar een bezoek aan de kathedraal de Notre Dame, de Sacré Coeur basiliek boven op de heuvel in de kunstenaarswijk Montmartre of een romantische boottocht over de Seine mogen niet op uw programma ontbreken. In de Franse hoofdstad kunt u ook heerlijk wandelen langs de boulevards of in een van de vele parken die de stad rijk is.

’s Avonds nodigt de romantische, sfeervolle lichtstad uit voor een gezellig diner of een wandeling langs de Seine.

Cultuur

In Parijs ligt de cultuur letterlijk op straat. Kunstliefhebbers raken niet uitgekeken in de verschillende musea die Parijs aanbiedt. In het Centre Pompidou vindt u straatartiesten, trendy winkeltjes en gezellige terrasjes, waar u kunt genieten van de Franse metropool. Aangenaam rustig is het daarnaast in de chique buurten rond het centrum, waar de Franse bourgeoisie woont. In de schitterende tuinen van het kasteel van Versailles staat de tijd stil en is er even geen plaats voor de dagelijkse beslommeringen.

Uitgaan en gastronomieparijs

Voor uitgaan zit je in Parijs helemaal goed: van de klassieke Operá via de mondaine nachtclub Moulin Rouge tot de gezellige kroegjes rond het Place Pigalle. Voor wie het iets meer mag kosten, is de toeristische buurt van de Champs-Elysées en Trocadéro een echte aanrader.
Ook op culinair vlak heeft Parijs al zijn strepen verdiend. Al de grote namen van de ‘French cuisine’ hebben een restaurant in Parijs maar er zijn ook veel kleinere restaurants. Parijs is een wereldstad en je kunt er dus overals uitstekende restaurants vinden. Voor een gezellig restaurantje kunt u naar het kunstenaarsgebied bij Montmartre gaan. Maar het hoeft niet allemaal prijzig te zijn: in het studentenkwartier Quartier Latin, kan iedereen zijn maag gevuld krijgen.

Shoppen

Parijs staat ook bekend voor de mode industrie. Hier zult u meer winkels vinden dan u zich kan voorstellen, die u het beste te bieden hebben op het gebied van kleding, schoenen, toebehoren, en nog veel meer.
Shoppen kan je in de warenhuizen als Le Bon Marché of in Galeries Lafayette, gelegen op de Boulevard Haussmann, hier vind je werkelijk alles op het gebied van luxe cosmetica, mode, haute couture en accessoires.
De levensstijl in Parijs is voor een groot deel gebaseerd op het kopen van kwaliteitsvolle luxe producten.
Maar het is niet al design kleding wat de klok slaat. Ook voor een kleiner budget kan u hier naar hartenlust shoppen. In de Rue de Rivoli tref je alle grote ketens aan.
Een minder bekende, maar toch bijzondere plaats om te bezoeken is Le Marais. Le Marais is een unieke samensmelting van een homobuurt en een Joodse wijk. In deze buurt vind je vele kleine boetiekjes, leuke en hippe winkeltjes, trendy restaurants, bars, bakkers en delicatessenwinkels.

Parijs heeft ook een erg beroemde vlooienmarkt, namelijk “Le marché aux puces de Saint-Quen”. Deze markt bestaat uit zo’n 2000 winkeltjes waar echt alles wordt verkocht.

Vervoer

De snelste manier om je in Parijs te verplaatsen is zonder twijfel de metro. De metro is bovendien niet duur; voor een paar euro heb je al een dagkaartje of een kaart voor meerdere dagen. Als bijzonder alternatief is een fietstocht door de Parijse wijken ook erg leuk!
Een andere vervoermogelijkheid waarbij je veel van de stad ziet is met een open dubbeldekkerbus door Parijs rijden. Je kunt in- en uitstappen wanneer je wilt.

Disneyland Parijs

En laat ons vooral Disneyland Parijs niet vergeten.
Disneyland Paris is meer dan alleen een magische wereld. En niemand is te oud om te dromen want in Disneyland Paris vind je attracties die de adrenaline door je lichaam pompen. Natuurlijk is er genoeg te doen voor jonge kinderen en lopen vele Disneyfiguren door de prachtige parken in Parijs.

Een bezoek aan Disneyland is eigenlijk niet te doen in één dag. Er zijn regelmatig leuke aanbiedingen en interessante arrangementen voor meerdere dagen.
Of ga naar de wereld van de Galliërs en de Romeinen in het Parc Astérix, waar Asterix, Obelix en vriendenwachten om je te begroeten. Dit themapark heeft één van de spannendste achtbanen van Europa met een spectaculair uitzicht.

Populairste bezienswaardigheden

De Eiffeltoren

De Eiffeltoren begon als kunstwerk voor de Wereldtentoonstelling van 1889, maar is inmiddels uitgegroeid tot het symbool van Parijs.
De meer dan 100 jaar oude stalen bouwwerk is tegenwoordig mooier dan ooit: de toren is tegenwoordig uitgerust met moderne liften en nachtverlichting. Van op de verschillende platformen heb je het mooiste uitzicht op de hoofdstad en haar wijde omgeving, vooral het uitzicht op de lichtzee van de stad bij zonsondergang is zeer fraai.

Arc de Triomphe

De triomfboog van 50 m hoog en bijna even breed boven aan de Champs-Elysées is in 1806 gebouwd als eerbetoon voor de succesvolle veldtochten van Napoleon. Begin jaren ’20 werd er een onbekende soldaat begraven en sindsdien brandt het eeuwige vuur ter ere van alle soldaten die voor het vaderland sneuvelden.

Het Louvre

Het voormalige paleis van de Franse koningen is sinds de Revolutie een museum. In het op twee na grootst museum ter wereld vind je een enorme collectie van onder meer Oosterse, Egyptische en Griekse oudheden en enkel topwerken zoals de Mona Lisa van Leonardo Da Vinci en de Venus van Milo.

De Sacré Coeur

De witte basiliek Sacré-Coeur bevindt zich in het noorden van Parijs op de heuvel in de kunstenaarswijk Montmartre en torent fier boven de wereld stad uit. Deze basiliek is net als de Eiffeltoren een symbool van Parijs.
Van daar kun je ook over de andere zijde van de Montmartre uitkijken en de romantische tuinen ontdekken. In de steegjes rond de baseliek waan je je in een klein plattelandsdorp.
Van op de heuvel van Montmartre heb je een schitterend zicht op de stad. Overdag heb je uitzicht over een enorme huizenzee. ’s Nachts ontvouwt zich een indrukwekkende oceaan aan lichtjes, die Parijs met haar reputatie als Lichtstad alle eer aandoet.
De kunstenaarswijk Montmartre is ook bekend omwille van de schilders die hun werk tonen en artistieke virtuozen die portretten tekenen van voorbijgangers.

De Notre Dame

De Notre Dame, die wereldberoemd werd door het boek van Victor Hugo over de klokkenluider is een van de mooiste kathedralen ter wereld. In 1163 werd de eerste steen van de Notre Dame gelegd door Paus Alexander III. Het duurde twee eeuwen om de bouw te voltooien!
De Notre Dame staat dan ook algemeen bekend als gotisch meesterwerk en speelt in zowel de Franse literatuur als de geschiedenis een belangrijke rol. Hier werden koningen en koninginnen gekroond en Napoleon kroonde zichzelf.
In deze kathedraal worden ook relikwieën van Christus bewaard. De doornenkroon, een stuk uit het kruis en één van de spijkers waarmee hij gekruisigd werd, zijn te bekijken in de schatkamer van de Notre Dame. Tegenwoordig doet de kathedraal dienst als decor voor Franse staatsbegrafenissen.