Île-de-France

Soorten reizen

wintersport vakantiepark autovakantie actieve vakantie

Île-de-France is de landstreek waar Parijs ligt

Dit gebied strekt zich uit in een straal van zo’n 100 kilometer rond Parijs. De meeste toeristen die naar de regio komen, maken een citytrip naar Parijs, maar daarnaast vind je in Île-de-France ook massa’s prachtige kastelen, parken, tuinen terug. Ook qua natuurschoon is het gebied uitzonderlijk goed bedeeld. Een prachtig landschap met brede rivierdalen, de aller-lieflijkste valleitjes, landelijke contreien met hun geheel eigen karakter, bossen en weidse vlakten.
Île-de-France is een veelzijdige regio waar u een rijkdom aan cultuur, kunst en natuur kunt ontdekken. Ook zijn er vele sportieve activiteiten te beleven. Dit gebied heeft zeker een aantal plaatsen die een bezoek waard zijn.

De bekendste bezienswaardigheden zijn:

Versailles

Deze stad ligt ongeveer twintig kilometer ten zuidwesten van Parijs. In 1661 werd hier onder het bewind van koning Lodewijk XIV met de bouw begonnen van het beroemde paleis van Versailles. Sommigen noemen de spiegelzaal de belangrijkste bijdrage van koning Lodewijk XIV aan het paleis van Versailles. Het park rond het paleis is eveneens een toeristische trekpleister. Het park werd ontworpen door Le Nôtre.

Fontainebleau

Deze plaats ligt ongeveer 65 km ten zuidoosten van Parijs en staat bekend om het gelijknamige kasteel en om het omringende bos, het Fôret de Fontainebleau.
Men heeft van de 16e tot de 19e eeuw aan het kasteel gebouwd, daardoor is het geen bouwkundige eenheid geworden. Het kasteel is opgetrokken rond diverse binnenplaatsen. Eén daarvan draagt de naam Cour des Adieux. Deze naam dankt zij aan het feit dat Napoleon Bonaparte op deze binnenplaats op spectaculaire wijze er zijn troonsafstand ondertekende en zijn troepen vaarwel heeft gezegd vanaf de trap, die de vorm van een hoefijzer heeft. Deze plaats, die van groot belang is voor de Franse geschiedenis, is tegenwoordig een museum.

Chartres

Deze stad ligt ongeveer 70 kilometer ten zuidwesten van Parijs. De stad is beroemd om zijn prachtige kathedraal met haar schitterende gebrandschilderde ramen. De bouw vond plaats tussen 1195 en 1250. Deze kathedraal is één van de mooiste gotische bouwwerken van Frankrijk. De kathedraal is voorzien van een labyrint en staat op een heuvel met uitzicht over de stad Chartres. De stad heeft ook een historische binnenstad met enkele mooie vakwerkhuizen.

St. Denis

Deze stad ligt even ten noorden van Parijs. Hier vindt men de bezienswaardige kathedraal Saint-Denis. In deze kathedraal liggen vele Franse koningen begraven. In dit opzicht is het dan ook een unieke plaats: het toont een brede waaier van schatten en uitbeeldingen van grafkunst doorheen de jaren

Disneyland Paris

Dit pretpark is de Europese versie van het bekende Disneyland in de Verenigde Staten. Het park ligt ten oosten van Parijs en heeft als kern Main Street: een straat gebaseerd op een typisch Amerikaans plattelandsstadje uit het begin van de 20e eeuw. Via deze straat komt men in andere ‘landen’ zoals Frontierland, Adventureland, Fantasyland en Discoveryland. Elk deel beschikt over verschillende parades en shows, boetiekjes en natuurlijk restaurants en ademt een geheel eigen sfeer uit.
In Main Street wordt elke dag de grote parade gehouden, waarin alle beroemde Disney figuren meelopen. Het park beschikt over diverse themahotels.