Elzas

De Elzas heeft heel wat te bieden voor de toerist

In het oosten van Frankrijk, tussen de bergen van het Zwarte Woud en de Vogezen, ligt de Elzas (Alsace) grenzend aan Duitsland en Zwitserland.

De rust op zoeken, maar toch niet te ver moeten reizen. Wie zo’n dergelijke vakantie op het oog heeft, moet naar de Elzas trekken.
De Elzas heeft heel wat te bieden voor de toerist. Groene natuur, lekkere wijnen, mooie burchten en nog veel meer!
Het landschap bestaat uit beboste hellingen, bergen en glooiende vlakten, kronkelende rivieren, spiegelende meren en watervallen. Verder zijn de bergketens van de Vogezen, de wijngaarden en de vallei van de Rijn de bepalende factoren voor het uitzicht.
De hoogste berg, de Ballon d’Alsace (1.247m), wordt ’s winters bedekt door een dik sneeuwtapijt. De Elzas heeft veel te bieden voor een vakantie in de natuur. Het is een mooi gebied met zijn eigen Franse, maar ook nog Duitse charme.

Eigen geschiedenis

De Elzas is een gebied in Frankrijk met zijn eigen geschiedenis. In de historie is de streek vele malen toneel van zware strijd geweest tussen Duitsers en Fransen. Na de eerste Wereldoorlog werd de Elzas weer van Frankrijk en is het een zelfstandig Franse provincie geworden.
Je kunt er in de Elzas dan ook niet omheen dat de streek wisselend Duits- en Frans gebied is geweest. Zo zijn er gebieden te vinden die typisch Frans zijn, maar ook nog plaatsen waar de Duitse invloeden nog steeds te zien zijn. Vooral de namen van de plaatsen zijn officieel van Duitse afkomst maar hebben een Franse inslag gekregen.
De huizen en gebouwen die men kan bezichtigen hebben ook zowel een Duitse als Franse inslag wat ze erg apart maakt om te zien.
Er zijn op vele plaatsen herinneringen te zien aan de oorlogen die hier gestreden zijn.
De Elzassers hebben een sterke eigen identiteit. Dit komt omdat men een sterk gevoel heeft voor familie- en verenigingsleven. Ook al is de officiële taal het Frans, de omgangstaal is het Elzassisch, een Duits dialect. De bewoners zijn ook trots op hun eigen streek en tradities en doen er alles aan om dit in stand te houden.

Erfgoed en cultuur

De regio veranderde reeds verschillende malen van nationaliteit door de strijd tussen Frankrijk en Duitsland en dat bracht een aparte cultuur en heel veel verdedigingsbouwwerken teweeg zoals burchten en kastelen. De burcht Haut-Koenigsbourg uit de twaalfde eeuw, een van de meest bezochte monumenten van Frankrijk, is ongetwijfeld het bekendste, werd volledig gerestaureerd en is een streling voor het oog. De ligging is gewoon fantastisch en je hebt er een prachtig uitzicht op de omgeving.
Het kasteel van Fleckenstein ligt in het Parc Régional des Vosges du Nord en is het niet-gerestaureerde museum. Langs de wijnroute zal u ook de drie kastelen van Ribeauvillé kunnen ontdekken. Een andere leuke plek om te bezoeken en te genieten van het uitzicht is het klooster van Mont-Sainte-Odile.

De musea zijn een andere manier om de regio te verkennen. Verschillende musea tonen het grote erfgoed van de prehistorie tot de moderne kunst. U zal ook de industriële geschiedenis van de regio kunnen herontdekken: mijnen, brouwerijen, ijzer- of petroleummuseum. Voor liefhebbers van kunst, cultuur en tradities zijn er in de Elzas volop bezienswaardigheden!

De Route des Vins d’Alsace

De Elzas biedt ook een wijnroute van 170 km die van noord naar zuid dwars over de heuvels van de wijngaard slingert. De Route des Vins d’Alsace brengt je langs talrijke wijngaarden en schilderachtige wijndorpjes met typisch Elzassische huizen, middeleeuwse steden, fleurige straatjes, gezellige “winstubs”, Romaanse kerken, …

Wijngaardpaden en charmante wijnkelders nodigen u onderweg uit om op ontdekking te gaan naar de zeven druivenrassen van de Elzas. Je kan er genieten van o.a. een Riesling, Gewürztraminer, Tokai of Pinot Noir.
Het aantal wijnboeren is zo overweldigend dat het heel moeilijk kiezen is. Als je in de minder bekende dorpen een bezoek brengt aan de meestal kleinere wijnboer is de ontvangst veel persoonlijker.

Gastronomie

Belangrijk in de Elzas zijn de wijnen. De wijnstreek in deze provincie is dan ook zeer mooi en geeft een goed beeld van wat de Elzas allemaal te bieden heeft.
De Elzas heeft vele verrassende gastronomische specialiteiten. In vele restaurants wordt u ontvangen met een of andere specialiteit uit de Elzas:
-De Kougelhopf is het symbool van de Elzas. Het is een zoet broodje (een brioche) dat gegeten wordt op het einde van een maaltijd of bij het ontbijt.
-Bäckeoffe
-Visschotel uit de Ried
-Flammeküche
-Foie gras
-Coq au Riesling: Haan gemaakt in witte wijnsaus.
-Munster: De kaas van de streek Elzas
-Choucroute Garnie: zuurkool met verschillende lokale vleessoorten
-Tarte flambée: op een pizza gelijkende koek. In de klassieke versie met spek en ui maar ook met munsterkaas of zelfs geflambeerd met appels.

Steden en wijndorpjes elzas

Het erfgoed van de Elzas is bijzonder rijk en verscheiden en dat laat zich vooral zien in de cultuursteden zoals Straatburg, Colmar, Mulhouse en Kaysersberg

Mulhouse (museumstad bij uitstek)
De stad bezit een rijk industrieel verleden. Al kuierend door de straten van het oude stadsgedeelte wordt u ondergedompeld in de kosmopolitische sfeer van Mulhouse. Enkele belangrijke historische monumenten zijn het stadhuis en de tempel van Saint-Etienne.

Colmar
Colmar is de hoofdstad van de Elzaswijn, een belangrijk winkelcentrum en ongetwijfeld ook de bekendste plaats van de omgeving Kuier door de bochtige straatjes en smalle steegjes van de binnenstad. Kleurrijke bloemen balkons en kerkjes vol kunstschatten. De mooiste wijk is “Klein Venetië” waar het heerlijk kuieren is langs pittoreske kanaaltjes en de vakwerkhuisjes. Stap een authentieke wijnkelder binnen en geniet van de lokale gastronomie.

Straatsburg
Het is de hoofdstad van de Elzas en van Europa en tegelijkertijd een toeristen- en studentenstad. Straatsburg heeft een perfect evenwicht gevonden tussen historisch erfgoed en economisch dynamisme. De historische kern van Straatburg vormt een eiland (Grand île) tussen twee armen van de Ill, een zijrivier van de Rijn.
De kathedraal werd gebouwd tussen 1176 en 1439, en in 1547 voorzien van een astronomisch uurwerk. De typische ambachtsliedenhuizen hebben soms wel vijf verdiepingen met daarop nog een hoog en steil dak. Op het punt waar de Ill zich splitst in vier kanaaltjes zie je de middeleeuwse Ponts Couverts. Op deze overdekte bruggen konden soldaten post vatten om de stad te verdedigen. Talrijke musea en tuinen en verschillende wijken met elk hun eigen identiteit.

Kaysersberg (bloemenstad)
Dit stadje, de geboorteplaats van Nobelprijswinnaar dokter Schweitzer, is gelegen aan de ingang van de Weiss-vallei. Het strekt zich uit aan de voet van de heuvels waar het kasteel boven uittorent. Het wordt ook bewoond door enkele ooievaarsfamilies.

Turckheim
Deze historische stad gelegen aan de rivier de Fecht heeft heel wat moois in petto. Ontdek de drie middeleeuwse stadspoorten, de omwalling, de kerk met de typische groene spits en de Place
Turenne met zijn renaissancegevels. Nog altijd houdt men er de traditie in ere: elke avond doet de stadswacht zijn ronde in originele klederdracht.

Volg de 170 km lange Route de Vins langs schattige wijndorpjes als Riquewihr, Eguisheim en Ribeauvillé. Houd hier en daar even halt voor een glas, een rondleiding of een menu.

Riquewihr
Dit ongetwijfeld meest bekende en druk bezochte wijnstadje van de Elzas verdient zeker een bezoek. Het hele stadje oogt bijzonder pittoresk.

Eguisheim
Dit nog authentiek gebleven middeleeuws stadje ligt in het hart van de wijnstreek. Eguisheim is gebouwd in cirkels rond zijn versterkt kasteel. Het herinnert nog steeds aan ver vervlogen tijden: pittoreske straatjes en steegjes, pleintjes en fonteintjes, rijkelijk met bloemen versierde vakwerkhuizen, een 12e eeuwse kerk, de drie kasteelruïnes, … Maar Eguisheim is vooral bekend omwille van zijn wijn, het wordt niet voor niets de “bakermat van de Elzassische wijnstreek” genoemd.

Ribeauvillé
Toeristisch stadje aan de voet van de drie kastelen van Ribeaupierre (Girsberg, Saint-Ulrich en Haut-Ribeaupierre uit de 12e en de 13e eeuw).
De twee bewaarde hoektorens van de stadsomwalling zijn getooid met een ooievaarsnest.
De lange hoofdstraat, die in de namiddag verkeersvrij is, wordt in twee gedeeld door de Metzgerturm, de voormalige stadspoort die het oudste stadsgedeelte afscheidt van het recentere.

Er zijn veel dorpjes om te bezoeken langs de wijnroute van de Elzas maar daarnaast zijn er ook heel wat wandelmogelijkheden in deze streek. Het hoogste punt van de Vogezen is de 1424 m hoge Grand Ballon. Van daaruit heb je een prachtig zicht over de Elzas

Klimaat

De Elzas heeft een semi-continentaal klimaat.
De aanwezigheid van wijngaarden wijst op warme zomers met veel zon. De winters zijn koud en het kan dan flink sneeuwen in de bergen.
De Vogezen in het westen zorgen voor enige beschutting, hierdoor valt er minder neerslag in de Elzas dan in aangrenzende gebieden.
De lente is over het algemeen zacht en helder met enkele buien en mogelijk een korte koudegolf. De Elzas heeft vaak de heerlijkste nazomers.