Bourgogne

Bourgogne de Franse naam voor Bourgondië

Ten zuidoosten van Parijs ligt de regio Bourgogne, de Franse naam voor Bourgondië. Hier hebben ze het uitgevonden: Het Bourgondische leven! Lekker eten, begeleid met heerlijke wijnen. Bourgogne, dat zich tussen de rivieren de Loire en de Saône uitstrekt, staat bekend om haar verfijnde keuken, vele streekproducten en specialiteiten, maar biedt nog veel meer zoals aantrekkelijke stadjes, kloosters, kastelen, wijngaarden en een ruig natuurgebied als de Morvan in centraal Bourgogne. De adembenemende natuur nodigt uit voor het maken van mooie wandelingen en fietstochten. Daarnaast is het mogelijk om te kanoën, raften, zeilen, paardrijden, klimmen en abseilen. De regio Bourgondië, vol verrassende bezienswaardigheden, is uitnodigend voor een kennismaking met het rijke historisch erfgoed te midden van de groene natuur.

Overheerlijke wijn…

Bourgogne staat het meest bekend om zijn wijncultuur en de productie van wijnen die tot de beste ter wereld behoren. De namen op wegwijzers langs de wegen in de Bourgogne brengen de wijnkenner in vervoering: Chablis, Montrachet, Nuits-Saint-Georges, Gevrey-Chambertin…hier vind je de allergrootste wijnen. Wijnliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan de vele wijnboerderijen en wijnkelders, waar de streekwijnen naar hartenlust geproefd en gekocht kunnen worden!

Landschap

Je rijdt er door een golvend heuvellandschap met bossen, weiden waar charolaiskoeien grazen en rivieren, langs prestigieuze wijndomeinen, prachtige steden, middeleeuwse kloosters, kastelen met geglazuurde daken en charmante dorpjes. Bourgogne telt een waar mozaïek aan karakteristieke landschappen, maar heeft vooral zacht glooiende heuvels en brede rivierdalen. Alleen de Morvan is wat bergachtiger met toppen tot 900 meter. Ontdek het landschap op je eigen ritme langs mooie autoroutes, fietspaden of wandelwegen. Of vaar met een bootje op de stille kanalen.

Historie

De boeiende geschiedenis van de Bourgogne begint al in de prehistorie: Een bijzondere plek in het landschap is de Roche de Solutré ten zuiden van Maçon, daarvan getuigen sporen in de naaste omgeving. Later werd de streek bewoond door de Galliërs, die door Julius Caesar werden ingelijfd bij het Romeinse Rijk. Een erfenis van de monniken van de 10e tot de 12e eeuw, de Benedictijnen van Cluny, die net zo fraai bouwden als de Cisterciënzers. De Benedictijnenorde van Cluny in 909 en de Cisterciënzerorde van Citeaux in 1098, gaven het christendom een nieuw gezicht. Deze religieuze achtergrond, van de allereenvoudigste abdij in het hart van Favigny-sur-Ozerain tot het bouwkundige sieraad Cluny, met zijn rondingen en gewelven, sobere middenschepen en prachtige glas-in-loodramen biedt een compleet overzicht van de romaanse kunst. Wat kloosters en abdijen betreft is de Bourgogne sowieso goed voorzien. Bekende abdijen van Vezelaye, Pontigny, Fontenay en Cluny zijn een bezoek zeker waard. En dan de historische steden van Bourgogne. In de 15de eeuw slaagden de Bourgondische hertogen Filips de Goede en Karel de Stoute erin hun gebied uit te breiden naar de Lage Landen. Zo ontstond een levendige culturele uitwisseling tussen noord en zuid. Gegoede burgers van Dijon, Beaune en Chalon-sur-Saône trokken de beste kunstenaars uit Vlaanderen en Holland aan om hun huizen en kerken te verfraaien. Dijon, Beaune, Chalons-sur-Saône zijn maar enkele van de steden in de Bourgogne die heel wat interessants te bieden hebben. Dijon en Beaune, waar de herinnering aan de hertogen van Bourgondië nog levendig is. Breng eens een bezoek aan de zalen van het hertogelijke paleis van Dijon, waar het geheel marmeren en albasten graf van Filips de Stoute nog steeds een bewijs vormt voor de pracht en praal van het hertogdom. Beaune was tot in de 14e eeuw de voornaamste residentie van de hertogen van Bourgondië. Hier leidt uw wandeling over de buitenste boulevards, langs waterspuwers, wachthuisjes en uitkijktorens direct naar het Hôtel-Dieu: het mooiste ziekenhuis van Frankrijk… Vele geslaagde restauraties brengen de geschiedenis weer tot leven. De geschiedenis van Bourgogne leeft ook verder in haar vele musea.

Klimaat

Bourgogne heeft een oceanisch en continentaal klimaat. Er is over het hele jaar relatief veel regenslag, maar het klimaat verschilt per seizoen. De winters zijn koud en de zomers warm en zonnig.

Bezienswaardigheden

De cisterciënzerabdij van Fontenay
Deze abdij is niet alleen het oudste overgebleven klooster in Frankrijk, maar ook één van de fraaiste en volledigste van Europa. De abdij werd in 1118 gesticht door de Heilige Bernardus. In 1981 werd de abdij door de Unesco opgenomen als werelderfgoed.

Autun
Het is één van de oudste steden van Bourgogne. Hier zie je nog overblijfselen van een Romeins theater, de 2 stadspoorten Port Saint André en Port D’Arroux. Het heeft een klein maar gezellig stadscentrum. Maak een avondwandeling langs o.a. de kathedraal Saint Lazare, het Hôtel de Ville, het Lycée Bonaparte. Elk jaar in augustus kun je hier het schitterend historisch spektakel Augustodonum ( de Romeinse naam voor Autun) bijwonen.

Een boottocht op het kanaal van Bourgondië
Het “canal” begint bij de rivier de Saône, heeft een lengte van 242km en telt 189 sluizen. De aanleg duurde meer dan 50 jaar. Via het sluizensysteem komt men langzaam omhoog tot aan de waterscheidingkam. Hier vaar je door “La Voûte”, een drie kilometer lange tunnel. Nadien daalt het kanaal weer langzaam af door het dal van de Armacon om te eindigen bij de rivier Yvonne.

Het historische dorpje en de burcht van Chateauneuf-en-Auxoi
Door de spectaculaire ligging hoog boven het dal van het kanaal van Bourgondië, krijgt het geheel nog een extra dimensie. Vanaf het terras heeft men een prachtig uitzicht!

Morvan
De wandelaars onder u kunnen het beste terecht in het bergachtige gebied van de Morvan met zijn granieten heuvels, waar u mooie wandelingen kunt maken. Deze streek kenmerkt zich door heuvels en plateaus met brede terreinplooien waarop de weidegronden met de charolaisrunderen niet meer weg te denken zijn. Ten zuidoosten de Morvan ligt het prachtige gebied van de Autunois en in de Mâconnais en het zuidelijker gelegen Brionnais kunt u genieten van mooie heuvels, talrijke rivieren en kanalen en natuurlijk de wijnen uit deze gebieden.

Cormatin
Cormatin een indrukwekkend renaissance kasteel uit de 17de eeuw met een charmante tuin. Het prachtige interieur in Louis XIII stijl bestaat uit beschilderde en gebeeldhouwde plafonds, statige trappen, wandtapijten, meubilair en schilderijen. In het 12ha groot park zijn kunstvolle bloemperken, prachtige bomen en een buxuslabyrint aangelegd.

Dijon
Dijon, waar ook de bekende mosterd vandaan komt, is de historische hoofdstad van Bourgogne. Dijon is naast de mosterd ook bekend vanwege de vele vakwerkhuizen. Het is een prachtige, oergezellige stad met kleurrijke gebouwen, historische monumenten en levendige winkelstraten. Verken de oude stad met het historische centrum van de Hertogen van Bourgondië. Eén van de belangrijkste monumenten op cultureel gebied is het paleis van de Hertogen van Bourgondië met het museum van Schone Kunsten. Je ziet er werken van de Meester van Flémalie, Rogier van der Weyden, Melchior Broederlam, Frans Hals en Rubens. In hetzelfde museum bevindt zich de schitterende graftombe van Filips de Stoute, gebeeldhouwd door Claus Sluiter en Klaas van de Werve. De collectie van dit museum is na het Louvre één van de belangrijkste van Frankrijk. Verder langs de kathedraal, het archeologisch museum en de Notre Dame kerk.

Beaune
Beaune dit elegante provinciestadje staat vol sierlijke oude gebouwen met kenmerkende kleurrijke geglazuurde daken. In Dijon en in Beaune vindt jaarlijks van eind augustus tot begin september het internationale folklore- en wijnfestival plaats.

Côte d’Or
Een rondrit langs de beroemde wijngaarden van de Côte d’Or. Net buiten Vougeot liggen de beroemde wijngaarden van Clos de Vougeot en van Vosne Romanée die de bijnaam “schatkamer van Bourgondië” hebben. Van hier komen de duurste wijnen ter wereld zoals Romanée-Conti, La Tâche en Richebourg.

Nuits-St.Georges
Breng in het pittoreske wijnstadje Nuits-St.Georges een bezoek aan één van de gekende wijnkelders.

Troyes
Troyes voor een bezoek aan het historisch centrum. De stad investeert jaarlijks miljoenen euro’s om het patrimonium te restaureren. In Troyes zijn 9 kerken en de restauratie van de vele glasramen is een specialiteit van de stad. De allure en charme worden behalve door de negen kerken, ook bepaald door de talrijke vakwerkhuizen. Deze huizen, straatjes en steegjes waarin nog de originele bestrating ligt, vormen een beschermd stadsdeel.

Cascades d’Hérisson
Dit zijn zeven prachtige watervallen, die u vanuit de vallei van de Hérisson kunt gaan ontdekken.

Annecy
Annecy is een leuk stadje met veel winkeltjes en restaurantjes.

Vézelay
Op een heuvel boven de Cure, is een bekoorlijk stadje met boekwinkels, antiquairs en kunstgalerijen. Het is vooral bekend om zijn prachtige abdijkerk Sainte-Madeleine, een hoogtepunt van de Romaanse bouwkunst.