Frankrijk

Vakantie in Frankrijk

Frankrijk behoort tot de meeste populaire vakantiebestemming bij de Belgen. Het is redelijk dichtbij, z’n hoofdstad ligt slecht op 310 kilometer afstand van Brussel en z’n zuidkust ligt op zo’n 1100 kilometer afstand.
Frankrijk is een land van uitersten.Parijs, de kastelen aan de Loire, het zomerse plattelandsleven “met de Franse slag”, heerlijke wijnstreken als de Bourgogne en Beaujolais, de vulkanische Ardèche en Auvergne, de Alpen en de fraaie de dalen van rivieren als Seine, Loire en Garonne en de badplaatsen aan de Mediterrane en Atlantische kust zijn een paar hoogtepunten in het toeristisch veelzijdige Frankrijk. Als vakantieland heeft Frankrijk door de grote variatie in landschap veel te bieden.Ook de liefhebber van kunst en cultuur komt in dit land volop aan zijn trekken.Per rivierboot kan men tochten maken over verschillende Franse rivieren. Rivieren die daarvoor geschikt zijn: de Mayenne, de Sarthe, de L’Oudon, de Loire en de Lot.
Ook in de wintermaanden kan een vakantie in Frankrijk ontzettend leuk zijn. Een wintersport vakantie in Frankrijk is voor velen een droom die uitkomt. Vooral in Franse Alpen kunt u perfect skiën. U vindt bijna nergens anders zoveel aaneengesloten skigebieden als in de Franse Alpen.Naast alle fantastische bezienswaardigheden in Frankrijk, kan het eten en drinken natuurlijk niet vergeten worden. Frankrijk staat ook bekend om haar Haute Cuisine en de Cuisine Regionale. Iedere streek kent haar eigen speciale gerechten. Beroemde gerechten zijn onder andere: bouillabaisse, de ratatouille, de salade Niçoise, escargots, Franse kazen en natuurlijk de chique gerechten, die wereldwijd worden geserveerd in de bistro’s. Frankrijk staat bekent om haar excellente wijnen, die in de vele wijnstreken die het land rijk is wordt geproduceerd. Elke streek heeft haar eigen wijn zoals de Bordeaux, de Bourgogne, de Chablis en natuurlijk de Champagne. Door het land heen zitten vele wijnproeverijen die u – als u van wijn houdt – zeker moet bezoeken.Ook de sterkere dranken zoals cognac en Pernod hebben grote bekendheid over de Franse landsgrenzen gekregen.
Ontdek de verschillende Franse streken met elk zijn eigen charme en aantrekkingskracht. U kunt een actieve vakantie – in bijvoorbeeld de Pyreneeën – hebben, u kunt een rondreis maken om zoveel mogelijk van het land te zien, of misschien kiest u voor een korte stedentrip naar Parijs. Kortom: Frankrijk heeft de perfecte ingrediënten voor een perfecte vakantie. Tijdens het hoogseizoen zijn de campings en hotels in Frankrijk erg druk bezocht en dient u tijdig te reserveren als u een bepaalde locatie in gedachte heeft.

Algemene informatie Frankrijk

Oppervlakte: 551.500km²
Hoofdstad: Parijs
Taal: Frans
Staatsvorm: Republiek
Valuta: Euro
Visum: Nee
Vereiste documenten: identiteitskaart dient geldig te zijn gedurende het ganse verblijf (inclusief dag van terugreis), ook verplicht voor kinderen (met foto). Alleen reizende minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een door hun ouders ondertekende verklaring van toestemming om hun land te verlaten.
Tijdsverschil: geen
Klimaat: gematigd zeeklimaat, middellandse zeeklimaat, hooggebergteklimaat
Inwoners: 60 miljoen
Grenzen
Noorden: België, Luxemburg en Duitsland
Oosten: Duitsland, Italië en Zwitserland
Zuiden: Spanje, Monaco, Andorra en de Middellandse Zee
Westen: Atlantische Oceaan, Kanaal, Nauw van Calais

Vervoer

Frankrijk is centraal gelegen en vanuit België  te bereiken met :

Vliegtuig:

De nationale luchtvaartmaatschappij is AIR FRANCE
De hoofdstad Parijs wordt rechtstreeks aangevlogen.
Belangrijke vliegvelden bij Parijs zijn: Charles de Gaulle en Orly. Verder worden de volgende Franse steden rechtstreeks vanuit België aangevlogen: Nice, Toulon en Pau (voor Lourdes).
Andere luchtverbindingen lopen meestal via Parijs.

Trein

Vanuit België kan men met de Thalys naar Parijs. Met de TGV is het mogelijk naar het binnenland en de Côte d’ Azur te reizen.
Belangrijke stations in Parijs zijn:

Gare du Nord: richting België en de ferryhavens Boulogne en Duinkerken. Op dit station komt men aan vanuit België.
Gare de l’Est: richting Zwitserland en Duitsland
Gare de Lyon: richting Italië, Spanje, de Auvergne (Montpellier)
Gare Austerlitz: richting Bordeaux, Lourdes, Narbonne en Spanje
Gare Montparnasse: Richting Bretagne en Normandië
Gare St. Lazare: richting Le Havre en Dieppe

Doorgaande treinen vanuit België gaan via Parijs (Gare du Nord) naar de Franse Rivièra, de Franse Alpen (Alpen Expres en Ski-Thalys) en de Spaanse grens. In het vakantieseizoen rijdt de auto-slaap trein.

Auto

Het wegennet in Frankrijk is uitstekend. Men kent hier veel tolwegen: de “Autoroutes de Péages”. Een vakantieganger die snel op zijn eindbestemming wil zijn, kan het beste gebruik maken van deze wegen.
Belangrijke autoroutes zijn:

Autoroute du Nord: Parijs – Lille
Autoroute de Soleil: Parijs – Orange
Autoroute Provencale: Orange – Cannes
Autoroute Languedocienne: Orange – Narbonne
Autoroute L’Est: Parijs – Metz
Autoroute L’Aquitaine: Parijs – Bordeaux
Autoroute Atlantique: Parijs – Bretagne

Naast deze toch wel prijzige tolwegen beschikt Frankrijk ook over goede hoofdverkeerswegen, de zogenaamde Routes Nationales (aangegeven door de letter N gevolgd door het wegennummer). De automobilist kan zich laten leiden door de Bison Futé (de groene pijl). Deze routes zijn vaak twee- of driebaans, dus minder snel, maar wel goedkoper.
Rondom Parijs loopt de Boulevard Péripherique.