Duitsland

Toeristische informatie Duitsland

Duitsland is een schitterend land dat erg veel te bieden heeft voor jong en oud op een relatief korte afstand van ons vandaan.
Met een grote diversiteit van natuur en cultuur is er altijd wel iets te vinden in Duitsland dat bij u past.

Het land heeft prachtige steden waarvan Berlijn, met haar opmerkelijke en rijke geschiedenis natuurlijk de bekendste is. Steden als Keulen, Bremen, München, Hamburg en Frankfurt zijn prachtig en zeer geschikt om een weekend te vertoeven. In heel Duitsland zijn ook vele kastelen, burchten, en musea te bewonderen. Het nachtleven van de Duitse steden is meer dan goed te noemen en de winkelmogelijkheden zijn eindeloos!
In december is er in bijna iedere stad in Duitsland wel een kerstmarkt te vinden.

Naast de grote steden heeft Duitsland betoverende dorpen met een bouwstijl die nog uit de middeleeuwen stamt waar men ongestoord kan genieten van een goed glas wijn en kan proeven van de lokale specialiteiten.

Ook met de natuur bent u niet snel uitgekeken op Duitsland. Het landschap is erg verschillend. In het zuiden van het land zijn bergen, bosrijke heuvels en meren te vinden. Wat meer centraal in het land liggen de rivieren en de romantische wijngebieden. De Duitse wijnen en speciaal de witte wijnen behoren tot de beste van Europa. Dit is een gebied met veel heuvels, bergen, bos en rivieren. Helemaal in het noorden van langs de Noord- en Oostzee liggen lange zandstranden. De Oostzee is bijzonder, omdat deze in tegenstelling tot de Noordzee geen eb en vloed kent. Hier ligt ook Hamburg, een bruisende oude handelsstad met één van de grootste havens van Europa.

Een goed afwisseling binnen een culturele, culinaire of actieve vakantie in Duitsland is wellness. Duitsland bezit namelijk meer dan 350 Duitse kuuroorden, geneeskrachtige badplaatsen, talrijke hotels en vakantiecentra die zich bezig houden met de gezondheid van hun gasten

De sfeer is gemoedelijk, haar bevolking is gastvrij, de natuur is veelzijdig en op cultureel gebied is er in Duitsland veel te ontdekken.

Cultuur

Op het gebied van architectuur en geschiedenis komt u in Duitsland ruimschoots aan uw trekken. Zo kan men in Keulen een meesterwerk van Gotische architectuur vinden, namelijk de grote kathedraal. Deze is wellicht 1 van de mooiste kathedralen ter wereld. Romeinse badhuizen, middeleeuwse kloosters, paleizen in barokstijl, Art Nouveau villa’s, en modernistische meesterwerken uit de Bauhaus periode. Er zijn maar weinig andere landen die een dergelijke verscheidenheid aan bouwstijlen hebben.
Keulen ligt net over de grens en is uitstekend per auto of trein te bereiken. Verdwalen in deze romantische, middeleeuwse stad kan gewoonweg niet! Want waar je ook bent in Keulen, overal torent de enorme Dom van Keulen bovenuit. Wie Keulen eens van een afstandje wil bekijken, maakt natuurlijk een boottochtje over de Rijn, want eigenlijk is een bezoek aan deze stad anders niet compleet!

Natuur

Alpiene toppen in het zuiden, kloven en bochtige dalen in het midden, bekoorlijke heuvelkammen in het noorden. Dat is het Zwarte Woud, het bekendste en meest bezochte middelgebergte van Duitsland. Van noord naar zuid strekt het Zwarte Woud zich uit over een lengte van 160 km. Het wordt daarbij in de richting van de Rijnvlakte regelmatig doorsneden door weerbarstige en voor een deel thans nog ongetemde kleine riviertjes en hun schilderachtige, vaak wilde en romantische dalen.
In het Zwarte woud zijn er talloze Spa’s en hydrotherapie centra die gelegen zijn aan warmwaterbronnen dewelke reeds in de Romeinse tijd bekend waren. U zoekt een vakantie om te herbronnen, dan is het Zwarte woud uw bestemming.

De Bodensee is een uniek meer gelegen aan de voet van de Vooralpen. Het meer wordt gevoed door de Rijn en is na het Meer van Geneve het grootste alpenmeer. Het is een van de populairste vakantiebestemmingen in Duitsland. Er liggen veel mooie badplaatsjes langs de noordelijke oever

De Eifel is een woest, onvruchtbaar gebergte, rijk aan kalk, leisteen, basalt en oude lava”. Toeristen komen naar de Eifel omdat ze zo dicht mogelijk bij de natuur willen zijn en omdat ze niet de platgetreden paden van het massatoerisme willen volgen. Bezoekers verbazen zich vaak met hoeveel liefde zelfs in de kleinste dorpen oude gebouwen zijn gerestaureerd en opgeknapt.

In Sauerland en Hessen treft u een landschap met (vulkanische) bergen, bossen, en burchten en vele dorpjes met vakwerkhuizen. De bergen leveren ideale omstandigheden voor het maken van wandel- en mountainbiketochten. In Sauerland bevinden zich vele stuwmeren en een gordel met druipsteengrotten die een bezoek meer dan waard zijn en in het noorden ligt een groene hoogvlakte.
De gastvrije sfeer, de vele recreatieve mogelijkheden en de natuur zorgen ieder jaar weer voor vele vakantiegangers die Sauerland bezoeken.
Hessen heeft een rijk historisch verleden. Deze omgeving leverde de gebroeders Grimm de inspiratie voor het schrijven van hun wereldberoemde sprookjes.

Beieren is gelegen in het zuiden van Duitsland en is de streek waar de meeste toeristen hun vakantie doorbrengen. Dit komt omdat Beieren een streek is met een prachtige natuur, gezonde lucht, een schat aan cultuur, en het de perfecte plaats is om volledig tot rust te komen. De heldere meren, nationale parken, en talloze natuurreservaten zijn de hemel op aarde voor natuur- en sportliefhebbers die hun vakantie actief willen doorbrengen.

Wintersport

U kan in Duitsland ook op vakantie gaan om er wintersport te beoefenen. Dankzij het goede wegennet zijn de wintersportgebieden goed bereikbaar. Duitsland heeft meer dan 300 dorpen en steden die zich toegelegd hebben op het ontvangen van toeristen die er hun wintersportvakantie komen doorbrengen. U kan er verblijven in de typische Duitse chalets of in de gezellige romantische hotels. De bekendste skigebieden zijn de Beierse Alpen, het Zwarte Woud, Sauerland, en Thüringen.

Culinair

De Duitsers staan bekend als Bourgondisch volkje. In elke stad vind je wel biercafeetjes en ook de schnitzel mag niet op de kaart ontbreken. Maar als u denkt dat er in Duitsland op het gebied van eten alleen maar bier en worst te krijgen is, dan staat er u een aangename verrassing te wachten. De Duitse keuken is zelfs een verfijnde keuken en alle gerechten worden met de grootste zorg klaargemaakt. Het klopt dat hamburgers en schnitzel typische Duitse gerechten zijn, maar er zijn nog honderden andere typische Duitse producten die niet echt bekend zijn. Waarom probeert u deze niet een keertje uit tijdens uw vakantie? U zal aangenaam verrast zijn.

Klimaat

Het land heeft over het algemeen een gematigd klimaat hoewel er aanzienlijke variatie is.
De winters zijn redelijk mild, hoewel de kans op winters weer en sneeuw wel groter is dan hier. Zeker in de hoger gelegen gebieden sneeuwt het regelmatig in de wintermaanden en is de kans groter dat het blijft liggen.
De lente en herfst vallen gelijk aan die van ons. In het oosten van Duitsland verloopt het najaar aanzienlijk droger dan in het westen van het land. Dat komt omdat de meeste depressies vanuit het westen komen en al leeg geregend zijn eer dat ze in het oosten arriveren.
Met gemiddeld 22 graden is het in de maanden juni, juli en augustus over het algemeen zeer aangenaam vertoeven. Langs de noordelijke kustgebieden kan het wat koeler zijn.

Overnachten

Als je een plek zoekt in Duitsland om te overnachten dan kun je vrijwel elk type accommodatie dat je je voor kunt stellen vinden in dit land. In de grote steden vind je vooral hotels en bed & breakfasts. Buiten de grote steden kun je ook terecht in appartementencomplexen, vakantiedorpen, pensions, bungalowparken, privéwoningen maar ook op campings of overnachten op een boot tijdens een rondvaart door het prachtige Duitse land.

Verkeer

Hoewel het aantal files in Duitsland de afgelopen jaren flink toegenomen is, is de auto nog steeds een uitstekend middel om naar de meeste bestemmingen binnen Duitsland te reizen.
Je moet in Duitsland wel met een paar zaken rekening houden:
– met winters weer moet je auto winterklaar zijn (voldoende ruitensproeier vloeistof, winterbanden etc.) Sneeuwkettingen zijn verplicht in Duitsland als dit wordt aangegeven langs de weg.
– waar geen maximumsnelheid is mag je doorscheuren op de snelwegen, mits de verkeersomstandigheden het uiteraard toelaten. Indien er wel een snelheid aangegeven wordt is dat ook echt het maximum en dien je je daar aan te houden
– in veel binnensteden moet je auto voorzien zijn van een milieusticker, de zogenaamde umweltplakette. Zonder deze sticker loop je kans op een boete als je een umweltzone binnenrijdt.

Een andere manier om door Duitsland te reizen is per trein. Het netwerk van de Duitse treinen is goed en per trein door Duitsland reizen is relatief snel en comfortabel.
Als je een stedentrip wil maken naar één van de Duitse steden kan het wat betreft prijs en reistijd zeker concurrerend zijn ten opzichte van eigen vervoer. Het grote voordeel van treinreizen is dat files niet bestaan en je vaak in het hart van het centrum terecht komt. Geen gezoek naar parkeerplek, geen torenhoge parkeerkosten, geen verplichte milieusticker op je kentekenplaat.

Vakantieland

Het toeristische aanbod is van hoog niveau; de Duitser staat bekend als netjes en schoon en punktueel.

In Duitsland vind je bruisende steden met mooie gebouwen, veel winkels en een uitgebreid nachtleven, betoverende plaatsjes en traditionele wijndorpjes met gezellige feesten en traditionele specialiteiten. Prachtige landschappen liggen ingebed in een schilderachtige natuur, waar je heerlijk kunt wandelen en genieten. Burchten, kastelen, kloosters en slotten staan garant voor de typisch Duitse romantiek.
Actieve vakanties in de bergen, op het water, op de golfbaan, fietsen en mountainbiken, wandelen in uitgestrekte bosgebieden of bergbeklimmen. Of gewoon lekker luieren op het strand of op de camping. Ook kunt u er in de winter heerlijk op wintersport gaan.
Kortom: Duitsland is een land met duizend mogelijkheden.

Duitsland is een gevarieerd en aantrekkelijk vakantieland voor jong en oud