Oesling

In dit gebied liggen veel toeristische plaatsen. Oesling is het gebied in het noorden van het Groothertogdom Luxemburg en behoort tot de Ardennen. Het is een zeer groen landschap met mooie rivierdalen en een rotsachtige bodem. Oesling is zeer geliefd bij natuurmensen en wandelaars. Naast een mooie natuur liggen in de dunbevolkte Oesling enkele kleine historische stadjes zoals Clervaux, Vianden en Esch sur Sûre. Verder liggen er verspreid in het landschap verschillende burchten. De belangrijkste rivier in de Oesling is de Sauer.

Toeristische plaatsen in Oesling:

Clervaux

Clervaux is de noordelijkste stad van Luxemburg. Clervaux is een charmant stadje en ligt schilderachtig aan een bocht van de rivier de Clerf.
Clervaux beschikt over een middeleeuwse burcht, waarvan het oudste gedeelte uit de 13e eeuw stamt. Een eindje buiten het centrum op bijna 200 meter boven de stad ligt een Benedictijner abdij, de St. Maurice-abdij, die uit het begin van deze eeuw stamt. Men kan vanuit deze stad diverse wandel- en autotochten maken.

Esch sur Sûre

Een beeldschoon plaatsje, dat ligt verscholen tussen hoge rotsen en wordt omringd door de rivier de Sûre. De rivier maakt hier als het ware een haarspeldbocht.
Boven op een rots, die loodrecht uit de rivier oprijst, staat de ruïne van een burcht uit de 10e eeuw, die ’s avonds verlicht is.
Ten westen van Esch sur Sûre begint een uitgestrekt stuwmeer, dat vele watersporters aantrekt.

Vianden

Vianden is een karakteristiek, authentiek en historisch plaatsje in het Noordoosten van Luxemburg. Het stadje is opgebouwd langs beide zijden van de rivier de Our en omgeven door natuurpracht.
Het is een van de aantrekkelijkste plaatsjes van Luxemburg. De topper is het imposante kasteel van de Oranje-Nassau dat het stadje domineert. De oudste gedeelten van het kasteel stammen uit de 9e eeuw. In de 15e eeuw kwam het in het bezit van de familie van Oranje Nassau. Het gerestaureerde geheel is een bouwkundige parel, het mooiste kasteel van de Ardennen en Eifel.
In het centrum staat het huis van de grote Franse dichter en schrijver Victor Hugo, die tijdens zijn ballingschap in Vianden woonde. In het huis is nu een aan hem gewijd museum ingericht.
Vianden heeft een stuwdam waarin de ondergrondse waterkrachtcentrale te bezoeken is.
Aan de oever van de Our vindt men het station van een stoeltjeslift die naar een ruim 400 meter hoog uniek uitzicht over kasteel, stad en de vele omliggende bossen voert.
Met zijn ligging midden in een dal, omringd door bosrijke heuvels is Vianden het startpunt voor diverse wandel- en fietsroutes. Vianden beschikt over talloze hotels en enkele campings.

Diekirch

Deze plaats ligt op de grens van de Luxemburgse Ardennen en van Gutland, het heuvelachtige gebied. De stad wordt door een bergrug tegen de noordelijke winden beschermd en heeft daardoor een aangenaam klimaat.
Het is een kleine stad die zeker elke toerist tevreden stelt. Er zijn veel hotels waar de toerist een uitstekende ontvangst wordt bereid. Het oude stadsgedeelte met zijn voetgangerszone en winkels, gezellige terrasjes en de oude straatjes vallen in de smaak van de toeristen.
Het bier van Diekirch, dat dezelfde naam draagt, heeft een uitstekende reputatie. Rond de 20e juli worden er jaarlijks grote bierfeesten gehouden.
Diekirch is een pittoresk stadje dat een heel gamma aan diverse activiteiten, ontspanning en plezier biedt. Veel eventueel gecombineerde, auto- en wandeltochten worden vanuit deze plaats georganiseerd.

Hosingen

Toeristenplaats met veel bungalowparken.
Hier komen veel toeristen om de omgeving te verkennen, te langlaufen of te wandelen.

Bourscheid

Bourscheid met zijn imposante burchtcomplex ligt in één van de mooiste streken van de Luxemburgse Ardennen. Bourscheid biedt de wandelaar adembenemende vergezichten op de omgeving. Naast de schoonheid van de natuur biedt Bourscheid een grote variëteit aan accommodatiemogelijkheden. Bewegwijzerde wandelpaden verbinden de verschillende plaatsen op het gemeentelijk grondgebied.