Gutland, Müllerthal

Gutland (goed land) is de streek in het zuiden van Luxemburg.

Müllerthal (of ‘Klein Zwitserland)

Een van de mooiste gedeelten van Gutland is dit gebied. Een prachtig natuurgebied, dat geliefd is bij wandelaars en beginnende alpinisten.
De regio rond het Müllerthal staat bekend als Klein Zwitserland omwille van de schilderachtige natuur. Het ligt begrensd door de toeristisch aantrekkelijke plaatsen: Echternach, Bollendorf, Berdorf en Larochette.
In het Müllerthal vindt men zeer steile rotsen, doorsneden door beken, dalen en bossen. Vele beginnende alpinisten maken hier een start met bergbeklimmen.

Bestemmingen in het Müllerthal:

Beaufort

Beaufort is gelegen op een hoogvlakte, omgeven door dichte bossen met buitengewone rotsformaties, riviertjes en kleine watervallen. Dit Müllerthal is een deel van wat wordt aangeduid als ‘Luxemburgs Klein-Zwitserland’.
In Beaufort ligt een uit de 17de eeuw stammende kasteel en imposante ruïnes van een 12e-eeuwse burcht. In het dorp staat een neogotische kerk.
Er zijn bewegwijzerde wandeling uitgezet.

Echternach

Een historische stad, aan de rivier van de Sûre, op de rand van het Müllerthal, die daar de grens vormt met Duitsland. Haar toeristische aantrekkelijkheid dankt ze aan de mooie ligging in ‘Klein Zwitserland’ en in de vallei van de Sûre. De omliggende bossen worden door talrijke wandelpaden doorkruist, leidend naar rotsen, watervallen en uitzichtpunten.
De stad heeft een gezellig marktplein en diverse historische bouwwerken, zoals de resten van de oude stadswallen.
Het stadhuis op het marktplein is een opmerkelijk historisch monument uit de 15e eeuw.
De Heilige Willibrordus die uit Groot-Brittannië kwam had hier in 698 een abdij gesticht die door de eeuwen heen zeer belangrijk bleef. Op de dinsdag na Pinksteren vindt in Echternach de ‘Springprocessie plaats. Deze processie is gebaseerd op een belofte die men in de middeleeuwen aan de H. Willibrordus heeft gedaan. Een lange stoet gelovigen danst en springt dan, na het luiden van de Willibrordusklok, door de stad. Vijf passen voorwaarts, drie passen achterwaarts. Deze dansende ommegang eindigt op de binnenplaats van de oude Benedictijnenabdij. Het is al met al een indrukwekkend gebeuren.
De oude parochiekerk van St. Peter en Paul, gebouwd op een heuvel midden in de stad, geldt als het oudste christelijke heiligdom van de streek.
De bogen van de brug over de Sûre dateren uit de Romeinse tijd. Deze brug is tevens grensovergang naar Duitsland.

Larochette

Larochette wordt gedomineerd door de ruïnes van twee middeleeuwse kastelen en is gelegen aan het riviertje de Ernz Blanche en geheel omringd door rotsen.
Het best bewaard is het kasteel van Créhange (14de eeuw) dat door een brand in 1566 werd verwoest. Het is gerestaureerd en nu opengesteld voor bezoekers. Vlakbij ligt het kasteel Hombourg, waarvan de oudste delen dateren uit de 8ste eeuw en dat in 1683 volledig werd vernield.
De families waren door huwelijk verwant maar hebben indertijd de goederen verdeeld waardoor de twee gescheiden kastelen werden opgetrokken.
Nauwe steegjes kronkelen door de stad naar het middeleeuwse plein en historische monumenten.
Larochette vormt een goede uitvalsbasis voor de excursies naar Müllerthal, Luxemburg-stad en de vele mooie steden in het noorden.

Berdorf

Berdorf, beter gekend als ‘Klein Zwitserland’, is gelegen op een uitgestrekt plateau boven de valleien van de Ernz Noire, de Sûre en de Aesbach.
In het bijzonder heeft Berdorf veel te bieden voor outdooraktivisten en natuurliefhebbers. In de omgeving van Berdorf liggen unieke rotsformaties die veel toeristen trekken.
Het goed aangegeven netwerk van wandelwegen voert via een spectaculair rots landschap met steile afgronden, doolhofachtige spleten, grotten en kloven, naar verbazingwekkende uitkijkpunten met panoramisch zicht. De wandelliefhebber zal zeker kunnen genieten van dit machtige rots landschap.
Berdorf wordt beschouwd als het hart van het Kleine Luxemburgse Zwitserland met zijn betoverende rots landschap in de regio Müllerthal.

Bollendorf

Bollendorf is het centrum van een Duits-Luxemburgs natuurpark met unieke rotspartijen.
De Sûre, die hier als grensrivier dienst doet, deelt het plaatsje Bollendorf, in een Duitse en een Luxemburgse helft. De stad ligt voor een deel in Duitsland (Bollendorf) en voor een deel in Luxemburg (Bollendorf-Pont).
De omgeving is bosrijk, deze stad ligt op de grens van het Müllerthal, waar men prachtige wandelingen kan maken.

Andere bestemmingen in Gutland:

Grevenmacher

In het Luxemburgse Moezeldal ligt het stadje Grevenmacher. Het heeft een schilderachtig oud stadsgedeelte met nauwe straatjes, ruïnes van de middeleeuwse vestingen en historisch belfort (13de eeuw). Grevenmacher is geheel door wijngaarden omgeven en hier overheerst dan ook de wijnbouw. Veel horecagelegenheden, in de smalle straatjes van het historische centrum, staan in het teken van de wijncultuur. Interessant zijn de kelders van de wijnbouwcoöperaties, die men van 1 mei tot 31 augustus kan bezichtigen.
Grevenmacher bezit eveneens een drukkerij- en speelkaartenmuseum en een bijzondere vlindertuin (open van april tot oktober).

Remich

Remich is de tweede grootste gemeente langs de Luxemburgse Moezel.
Zijn mooie ligging, zeer oude schilderachtige stadskern, een gezellige esplanade en de St-Martin wijnkelders zijn de belangrijkste troeven.
In het voor- en najaar worden hier en in Grevenmacher wijnfeesten gehouden. Samen vormen deze plaatsen de belangrijkste wijncentra van Luxemburg.
In het gebied rond Grevenmacher en Remich vindt men nog vele overblijfselen uit de Romeinse tijd.
Het is een drukke verblijfplaats dankzij de vele wandelmogelijkheden, minigolf, winkels, restaurants, tennisbanen, een openlucht zwembad, een toeristentreintje en de boottochten.
Dit plaatsje aan de Moezel is een dorpje dat hoofdzakelijk leeft van de wijnbouw en het toerisme.

Luxemburg (Stad)

Hoofdstad van het Groothertogdom en de zetel van de regering. De stad wordt doorsneden door twee rivieren, de Alzette en de Pétrusse. Een aantal prachtige bruggen verbind de stadsdelen met elkaar. De bekendste brug is de Pont Adolphe.
De Groothertog heeft hier zijn residentie. De wachtposten voor zijn paleis trekken altijd veel bekijks. Veel Europese instellingen zoals de EU, de EGKS en het Europees gerechtshof zijn hier gevestigd en dat geeft de stad die gezellige internationale allure. Luxemburg is ook de administratieve hoofdstad van de EU.
De stad is een oude vestingstad met een unieke ligging op een rotsplateau. De grillige rotsen, de resten van de verdedigingswerken (de kazematten), de historische gebouwen, de prachtige vergezichten en de grote bruggen die de diepe dalen overspannen, geven de stad een geheel eigen sfeer.

Het is echt een heel bijzondere stad tussen de groene heuvels waar je fijn kunt wandelen en winkelen. Zij is verdeeld in een boven- en benedenstad, die onderling door vele viaducten en bruggen zijn verbonden.
Interessant is de oude vesting, waardoor Luxemburg in de 17e eeuw en 18e eeuw het ‘Gibraltar van het Noorden’ werd genoemd.
Andere bezienswaardigheden zijn onder meer de kathedraal de Notre Dame de Luxembourg uit de 17e eeuw, het voormalige stadhuis uit de 16e eeuw en de beroemde Bock-Kazematten: vestingwerken waar de geschiedenis van het land zichtbaar wordt.
De meeste toeristische bezienswaardigheden liggen op loopafstand van het centrum onder de Bockrots. Op het plein Place d’Armes vindt u gezellige terrasjes en restaurants, schilders en kunstenaars. In het hoogseizoen (juli, augustus en september) worden er autobustochten door de stad en naar mooie punten in de omgeving georganiseerd.