Luxemburg

Het Groothertogdom Luxemburg, een van de kleinste landen van Europa, wordt ook wel eens het groene hart van Europa genoemd. De aantrekkingskracht van Luxemburg schuilt in de lieflijkheid van het vredige landschap.
Luxemburg is ideaal voor mensen die niet van massatoerisme houden en voor wie het klimaat niet het belangrijkste van de vakantie is.
Ook voor een rustgevende korte vakantie of weekendje weg zit je hier zeker goed. De afstand tussen Brussel en de hoofdstad Luxemburg is ongeveer 200 kilometer.
Voor wijnliefhebbers kan een bezoek aan de vallei van de Luxemburgse Moezel of een proefavond in een wijnkelder niet ontbreken! In het brede beschutte dal liggen veel hellingen met wijngaarden, die de druiven leveren voor de bekende Luxemburgse wijnen (zoals Traminer en Sylvaner).

Luxemburg heeft de natuurliefhebber veel te bieden. Het zuiden van het land, ook wel Gutland of Bon Pays genoemd, is een glooiend, vruchtbaar gebied met veel weiden en akkers. Het landschap is hier niet hoger dan 350 meter en ziet er vriendelijker uit dan het noorden. In het zuiden van het land ligt ook het gebied “Klein Zwitserland”. Het noordelijke gedeelte bestaat uit de prachtige bosgebieden van de Ardennen en wordt doorkruist door groene valleien met lieflijke beekjes. Meer naar het oosten wordt het landschap iets grilliger en worden de uitgesleten beekdalen veelal gekenmerkt door woeste rotspartijen.
Luxemburg is dé perfecte locatie voor wandel- en fietsliefhebbers. U kunt hier heerlijke wandel- of fietstochten maken door de prachtige, groene natuur. Maar ook voor rotsklimmen, kanoën en in de winter zelfs langlaufen kunt in de prachtige natuur alle kanten op.

Verder is Luxemburg een fijn vakantieland vol mogelijkheden voor culturele uitstapjes. Over het land verspreidt zijn vele overblijfselen uit de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen bewaart gebleven en u kunt diverse interessante musea bezoeken. Ook in de gelijknamige hoofdstad van Luxemburg, in het zuiden gelegen, zijn de sporen van de Europese historie terug te zien in de meer dan 20 kastelen en burchten.

Er zijn talrijke gezellige kleine stadjes en dorpjes te ontdekken. Het Groothertogdom Luxemburg heeft een enorme rijkdom aan toeristische mogelijkheden, zowel met de eigen wagen, de fiets of te voet.

Algemene informatie

Oppervlakte: 2.586 km²
Hoofdstad: Luxemburg
Staatsvorm: Groothertogdom
Taal: Luxemburgs ( Lëtzebuergesch), Duits en Frans
Valuta: Euro
Visum: nee
Vereiste documenten: identiteitskaart, ook verplicht voor kinderen (met foto), nog minimaal 3 maanden geldig na terugkeer
Tijdsverschil: geen
Klimaat: overgangsklimaat, landklimaat
Inwoners: 480.000
Grenzen
Noorden: België
Oosten: Duitsland
Zuiden: Frankrijk
Westen: België

Transportinfo

Met de trein:

Per trein is Luxemburg goed bereikbaar.
Het hele jaar door geeft de Benelux trein in Brussel-Noord aansluiting op de intercity naar Luxemburg.
Het staatsspoorwegbedrijf is de CFL (Chemin de Fer Luxembourgeoise).

Met de auto:

De toerist die per auto uit Brussel vertrekt moet ongeveer 200 km rijden om in Luxemburg te komen. Men kan het land het snelst bereiken via de autosnelwegen. De meest gebruikte routes zijn:

  • Luik – Bastogne – Luxemburg
  • Luik – Eupen – Malmédy – Luxemburg
  • Namen – Dinant – Arlon – Luxemburg

Wij raden aan om een veiligheidsvest in de auto te hebben, alsook dit te dragen bij het verlaten van de auto bij pech.

Toeristische informatie Luxemburg

Gutland (Bon Pays)

Gutland (goed land) is de streek in het zuiden van Luxemburg. Dit gedeelte maakt geen deel meer uit van de Ardennen. Deze regio is veel minder heuvelachtig, de grond is vruchtbaar en dat zorgt ervoor dat er veel aan akkerbouw wordt gedaan in deze regio.  Gutland wordt doorsneden door een aantal grote rivieren waaronder de Moezel. Het Moezeldal is een van de toeristische trekpleisters in dit gebied. In deze vruchtbare streek ligt de hoofdstad Luxemburg.
Er is veel wijnbouw en heeft diverse wijndorpen zoals: Remich en Grevenmacher. Het Müllerthal (Klein Zwitserland) is een andere toeristische trekpleister in deze regio. Het ligt meer in het noordoosten van Gutland en is een zeer goed wandelgebied. Het landschap wordt gekenmerkt door hoogvlakten doorsneden met vele riviertjes en rotspartijen en bossen. Interessante plaatsjes zijn o.a. Bollendorf, Beaufort en Larochette.

Oesling (Ösling)

Oesling is het noordelijke deel en behoort tot de Ardennen. Het is een prachtig bosrijk gebied met veel heuvels, lage bergen en rivierdalen waar je heerlijk kunt wandelen of kanoën. Oesling is het land van burchten, middeleeuwse vestigingen en kastelen.
Hier liggen ook een aantal historische stadjes die de moeite van het bezoeken waard zijn zoals: Diekirch, Clervaux, Vianden en Esch-sur-Sûre. De regio is goed voorzien van overnachtingsmogelijkheden