Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is de grote trekpleister voor de watersportliefhebbers: zwemmen, zeilen, roeien, surfen, kortom bijna alles is hier mogelijk.
Het Balatonmeer is het grootste zoetwatermeer van Europa en hét vakantieparadijs van Hongarije. Het heeft 200 km zandstrand en dankzij de geringe gemiddelde diepte van slechts 3 meter is de temperatuur van het water heel aangenaam, in de zomer loopt de temperatuur al snel op tot 25°C. Het badseizoen loopt hier van mei tot en met september.

Rond het meer liggen wondermooie dorpjes, kerkjes en hot Springs. Met de fiets kan je tochten maken in het lieflijk glooiende landschap van de noordoever of ruïnes, kerken, musea en pittoresk gelegen dorpjes in de omgeving bezoeken.
Het verschil tussen de noordelijke en zuidelijke oever van het Balatonmeer is vrij groot.
Terwijl de zuidelijke oever over levendige badplaatsen, prachtige zandstranden, afgewisseld met souvenirstalletjes, dansclubs en restaurants beschikt en meestal ondiep water beschikt (3m), en dus ideaal is voor gezinsvakanties, is de noordelijke kant veel verfijnder/

Het landschap van de noordzijde is veel heuvelachtiger met bossen, wijngaarden, fraaie kastelen en kloosters, thermale bronnen en authentieke stadjes. Het is een romantisch landschap voor toeristen die houden van een rustige vakantie aan het water in een mooie omgeving.

Bestemmingen aan het Balatonmeer:

Keszethely

Een van Hongarije ’s mooiste barokpaleizen is hier gebouwd, het Festetich-kasteel, met het omringende prachtig uitgebouwde park.

Balatonfüred

Eén van de bekendste plaatsen aan de noordoever.

Tihany

Een schiereiland, trekpleister voor watersportliefhebber, waarop onder meer een prachtige abdij te bezichtigen valt.

Siofok

bekende badplaats aan de zuidoever. In de zomermaanden moet men er wel op rekenen dat het hier erg druk kan zijn.

Balatonfenyves

Badplaats aan de zuidoever

Balatonboglar

badplaats aan de zuidoever

Balatonföldvar

badplaats aan de zuidoever

In de verschillende plaatsen rondom het meer is gezorgd voor uitstekende hotelaccommodatie en volop kampeermogelijkheden met goede faciliteiten.

Velence Meer

Dit kleinere meer ligt ten noordoosten van het Balatonmeer. Velence heeft het warmste zoetwatermeer van Hongarije. Hartje zomer loopt de watertemperatuur op tot 30 graden.
Het Velencemeer is een echt paradijs voor vissers. De kleine kreekjes zitten vol karpers, meervallen en snoekbaarzen.
Ook voor vogelaars is Velence een geweldig gebied. In de rietkragen houden zich zeldzame vogelsoorten schuil.

Bestemmingen:

Gardon

badplaats

Agard

badplaats

Excursiemogelijkheden vanaf het Balaton- en Velencemeer

Backony- en Meesekgebergte

Deze streken bieden talrijke mogelijkheden tot ontspanning en vermaak, zoals cultuurhistorie, wandelsport, watersport en kuurtoerisme. Men vindt er historisch interessante plaatsen. Ook zijn er in musea in dit gebied zelfs overblijfselen uit de Romeinse tijd te bezichtigen. Veel steden en stadjes hier hebben prachtige monumenten met een middeleeuws, renaissance of barokkarakter. Ook de wandelaar kan hier goed terecht. Voor het beoefenen van wintersport bestaat de mogelijkheid in de plaatsen Zire en Eplény.