De Hongaarse Laagvlakte

De Kleine Hongaarse Laagvlakte

De kis Alföld of de Kleine  Hongaarse Laagvlakte vormt qua landschap een eenheid met het Oostenrijkse Burgenland. Ten westen van de Donau gaat de laagvlakte over in het glooiende landschap van het Transdanubië. Hier ligt het grootste meer van Centraal-Europa, het Balatonmeer.
Het is een van de groenste gebieden van Hongarije met veelal kleine boerenbedrijven. Het is tevens de streek waar de meeste middeleeuwse, barok- en renaissance monumenten van Hongarije te vinden zijn.

Grote Hongaarse Laagvlakte

De Nagy Alföld of Grote Laagvlakte wordt begrensd door de Donau en de noordelijke massieven en bedekt meer dan de helft van het land. . De Nagy Alföld was in vroegere tijden één uitgestrekte poesta. Waar eens de kudden wilde paarden galoppeerden, groeit nu de tarwe, de maïs en de suikerbieten. Slechts een klein deel van het oorspronkelijk poestalandschap, steppe en moeras, afgewisseld met bossen, is bewaard gebleven in nationale parken.
Van het noorden naar het zuiden wordt de vlakte doorsneden door de tweede grootste rivier van Hongarije, de Tisza. De Tisza is een aantrekkelijke rivier voor zowel de natuurliefhebber als de watersporter.

Excursiemogelijkheden op de Grote Hongaarse laagvlakte:

Hortobagy Nationaal Park

Het Hortobagy Nationaal Park maakt deel uit van de Hongaarse poesta en strekt zich uit over 66.000 ha en wordt behalve door paardenliefhebbers ook bezocht door liefhebbers van een unieke flora en fauna en van ongerept natuurschoon.
Hier vindt men nog de half-nomadische veeteelt en verblijven de herders maandenlang met hun kudden onder de blote hemel.

Het verleden herleeft als in de Csárda (herberg) een gezellige maaltijd wordt gebruikt compleet met zigeunermuziek en wervelede dansen.

Szeged

Szeged de stad, die bekendheid geniet door de festivals die hier georganiseerd worden op het gebied van muziek, ballet en theater.
Szeged is ok beroemd om een typisch Hongaars product: de rode paprika. in de oogsttijd kleuren miljoenen paprika’s en velden rond Szeged dieprood

Middelgebergte

In het noordwesten bij Esztergom en Vác ‘breekt’ de Donau door het Hongaarse middelgebergte, maakt een bocht en krijgt daardoor de vorm van een knie. Qua landschap is de omgeving van de Donauknie een prachtig gebied. Men vindt er aardige stadjes, monumenten en ruïnes.

Bestemmingen in het Middelgebergte en Donauknie:

Esztergom

Eén van de oudste steden in Hongarije. In het centrum is een schitterend plein met bezienswaardige gebouwen.

Vác

Deze stad werd verschillende keren verwoest, maar ook steeds weer werd zij herbouwd. Rond de twee grote pleinen in de stad liggen de bezienswaardigheden.

Bakony

uitgangspunt voor bergwandelingen

Eplény

wintersportmogelijkheden

Zire

een stadje met een abdij en klooster. Wintersport op beperkte schaal.

Bestemmingen langs de Donau:

Visegrád

Een oud dorp waar reeds de Romeinen zich gevestigd hadden, hiervan getuigen de resten van een vesting. Een andere bezienswaardigheid zijn de resten van een koninklijk paleis uit de 14e eeuw. De ruïne biedt een prachtig zicht op de bocht van de Donau.

Szentendre

ook hier kan men ruïnes uit de Romeinse tijd vinden. In het stadje vind je veel kleine winkeltjes en galerieën, palstelkleurige gevels, smalle geplaveide straatjes en mooie barokke pleinen. Dit historische en charmante stadje is een open doek voor fotografen.