Budapest

Budapest de hoofdstad van Hongarije

Budapest is de hoofdstad van Hongarije. De prachtige ligging aan de Donau maakt de Hongaarse hoofdstad tot iets bijzonders. De magische Donau scheidt immers het heuvelachtige Buda met zijn historische stadsgedeelte van het vlakke en levendige Pest. De twee stadsdelen worden met elkaar verbonden door meesterlijke bruggen, zoals de bekende Kettingbrug. Een uitstekende manier om de stad te bezichtigen en kennis te maken met de karakteristieke stadgezichten is per voetgangersboot de Donau af te varen.

Vanaf de Citadel, gelegen op de oever van Buda, heeft men een magnifiek uitzicht over Budapest. De historische burchtwijk biedt tal van bezienswaardigheden uit het verleden.
Het is tevens een stad met een echte badcultuur en mag met recht een ‘badstad’ genoemd worden. Dit is te danken aan een grote aanvoer van ondergronds thermaal water. Alleen Budapest telt al 123 bronnen waarin dagelijks 40 miljoen liter warm water aan de oppervlakte komt. Behalve deze geneeskrachtige bronnen is er ook nog een groot aantal Turkse baden en zwembaden.

Aan de Pestzijde stuit je eveneens op talloze historische monumenten, zoals het Koninklijk Paleis of de Burcht, het Nationaal Museum, de Nationale Opera en de Parlementsgebouwen. Al deze gebouwen in hun verschillende stijlen hebben een heel eigen stempel gedrukt op het huidige stadsbeeld van Budapest.
De stad kent tevens een rijke traditie aan koffiehuizen. Kortom, Budapest is een stad die met zijn vele gezichten zowel inwoners in de ban houdt!

Bezienswaardigheden in Budapest:

  • Het Koninklijk Paleis of de Burcht
  • Parlementsgebouw
  • De Kettingbrug en de Elisabethbrug
  • Gellértbaden
  • Het Nationaal Museum
  • De Nationale Opera
  • Margareta-eiland
  • Matthiaskerk
  • Heldenplein

Excursiemogelijkheden vanuit Budapest:

De Donauknie

Iets ten noorden van Budapest baant de Donau zich een weg door het Hongaarse middelgebergte, en maakt de rivier een scherpe bocht naar het zuiden, waardoor ze de vorm krijgt van een knie: de Donauknie. Het is een gebied dat bekend staat om zijn prachtige natuurschoon en schilderachtige plaatsen, ruïnes van middeleeuwse burchten en kastelen, die een echte trekpleister zijn, zoals Estergom, Visegrád en Szentendre. Een boottocht over de Donau is de aangewezen manier om met deze streek kennis te maken en haar te bewonderen.

Het Matra- en Bükkgebergte

Het is een indrukwekkend gebied waar industrialisatie en urbanisatie geen enkele kans hebben gekregen, waardoor een prachtig natuurgebied intact is gebleven. Er zijn volop mogelijkheden voor de wandelaars om korte of lange voettochten te maken langs goed gemarkeerde routes.

Eger

Eger, een aantrekkelijke stad, heeft een aantal waardevolle architectonische monumenten en trekt door haar historische tradities en thermaal baden ieder jaar veel bezoekers. Ook geniet de stad bekendheid door haar heldhaftige strijd tegen de Turken. Deze plaats is ook befaamd door de ‘Egri Bikaver’ ofwel de ‘stierenbloedwijn’.

Tokaj

dit is de stad waar de beroemdste wijn van Hongarije wordt gemaakt: de zogeheten Tokajer wijn.