Hongarije

Hongarije een schitterende mix van cultuur, natuur en ontspanning

Hongarije ligt in het hart van Europa en is omgeven door grote Europese gebergten. Hongarije is een ideaal vakantieoord met een zacht landsklimaat, mooie stranden en warme meren van gemiddeld 25°C in de zomermaanden. Een land van heuvels en uitgestrekte vlakten, de poesta’s en de Donau, zigeunermuziek, prachtige gebouwen en geneeskrachtige bronnen.
10 Nationale parken en veel beschermd natuurgebied bieden een overvloed aan natuurschoon. Steden en dorpen onthullen hun diepste historische en culturele geheimen.
Waar eens de herders rondtrokken op zoek naar een karig bestaan, zijn nu grote delen bedekt met wijnstokken, boomgaarden en akkers. Ruïnes herinneren aan de Romeinen, gotiek en renaissance aan latere invloeden uit daaropvolgende eeuwen. In de bouwstijlen herkent men Romeinse, Turkse en Europese invloeden. Hongarije kent een boeiende folklore.
Budapest, de parel aan de Donau, is voor velen dé mooiste stad van Europa, met de Donau die midden door de stad stroomt. Met prachtige winkelstraten en straatjes uit de negentiende eeuw.
Hongarije is veelzijdig en gastvrij, het heeft een warm en goed te verdragen klimaat, is goedkoop, gemakkelijk bereikbaar. Hongarije biedt een schitterende mix van cultuur, natuur en ontspanningsmogelijkheden voor alle leeftijdscategorieën.

Algemene informatie

Oppervlakte: 3,5 keer België
Taal: Hongaars
Vereiste documenten: identiteitskaart dient geldig te zijn gedurende het ganse verblijf (incl. dan van terugreis), ook verplicht voor kinderen (met foto)
Visum: nee
Klimaat: gematigd landklimaat
Grenzen
Noorden: Slowakije en Oekraïne
Oosten: Roemenië
Zuiden: Slovenië, Kroatië en Servië
Westen: Oostenrijk
Staatsvorm: republiek
Valuta: Forint (HUF), Euro vanaf 2011
Tijdsverschil: geen
Inwoners: 10,5 miljoen

Transportinfo

Met de auto

Afstand Brussel-Budapest: ca. 1.360 km. De meest gebruikelijke toegangsweg is: Keulen – Wenen – Budapest.

Hongarije is door zijn centrale ligging in Europa voor alle landen goed bereikbaar via uitstekende toegangswegen.Hongarije heeft een goed wegennet; zowel de hoofd- als secundaire wegen zijn van goede kwaliteit. Is men zonder eigen vervoer in Hongarije, dan bestaat de mogelijkheid om bij één van de grote internationalenautoverhuurbedrijven een auto te huren.
Wij raden aan om een veiligheidsvest in de auto te hebben, alsook dit te dragen bij het verlaten van de auto bij pech. Een autowegenwignet is verplicht. Te koop aan de grens, bij grote postkantoren en aan de opritten van de snelwegen.

www.motorway.hu

Met het vliegtuig

Reisduur: 2 uur.
Budapest, luchthaven Ferihegy, de enige luchthaven in Hongarije. Dagelijks is er een rechtstreekse lijnvlucht met Malev of Brussels Airlines tussen Brussel en Budapest. Alle steden van enige omvang liggen in een omtrek van 250 km rond de hoofdstad en zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer of per auto.

Met de trein:

Vanuit België is Hongarije niet rechtstreeks te bereiken, alleen via een overstap in Keulen en Wenen.

Autobus:

Het openbaar vervoer in Hongarije is optimaal en een fijnmazig net van autobuslijndiensten. De streekbusdiensten worden verzorgd door het nationale busonderneming Volanbusz.

Toeristische informatie

Qua landschap kan Hongarije worden opgedeeld in twee regio’s. De Donau deelt het land als het ware in twee gelijke delen: het gebied ten oosten van de Donau, de Nagy Alföld, dat meer dan de helft van het land beslaat en het gebied ten westen van de Donau, de Kis Alföld. De oostelijke helft van het land bestaat voor het grootste deel uit poesta, een karakteristiek steppenlandschap op een grote laagvlakte. Het gebied ten westen van de Donau is een glooiend, heuvelachtig gebied met hier een daar middelgebergte.

De meeste toeristen komen voor Budapest en het grote Balatonmeer, het grootste zoetwatermeer van Europa, dat door zijn geringe diepte een aangename watertemperatuur heeft en de poesta.