Autoverhuur

Informatie autoverhuur

AutoverhuurSoms kan het handig zijn om op je vakantieadres over een auto te beschikken. Voor een dagje naar het strand, de stad bezoeken of gewoon toeren door het onbekende landschap en kennis maken met de lokale bevolking. Een auto huren is dan een voor de hand liggende oplossing. In vrijwel alle delen van de wereld kan je een auto huren.

lees meer

Je kan op verschillende manieren een auto huren. Je kunt de huurauto reserveren vanuit België, hetzij via de touroperator, hetzij rechtstreeks bij de verhuurmaatschappij of via een autobroker. Maar je kan natuurlijk ook ter plaatse een auto huren. Ook vliegmaatschappijen bieden via hun website vaak huurauto´s aan. Deze auto´s worden meestal als pakket met de vliegreis aangeboden.

Je kunt natuurlijk ook rechtstreeks op de website van de verhuurder terecht. Vaak kun je daar verschillende opties vergelijken. Tot slot is het mogelijk de verhuurder te bellen of dit te laten doen door de touroperator of het hotelpersoneel ter plaatse. Zorg dan wel dat je een bevestiging van je reservering krijgt, bijvoorbeeld per fax.

Wie een auto wil huren doet er verstandig aan om op de voorwaarden te letten. Bekijk vooraf goed wat er bij de prijs is inbegrepen en wat niet. Mag je met de huurauto een onbeperkt aantal kilometers rijden of betaal je vanaf een bepaalde afstand een meerprijs? Ben je volledig verzekerd of is er sprake van een eigen risico? Zijn inzittenden meeverzekerd en hoe zit het met de verzekering als iemand anders dan de huurder achter het stuur gaat zitten? De prijs die je betaalt is mede afhankelijk van deze voorwaarden, maar ook van de aanbieder die je kiest. Meestal zijn de grote ketens iets duurder dan locale verhuurders. Daar staat tegenover dat ze over een groter en goed verzorgd wagenpark beschikken en meer zekerheid bieden.

Zorg dat je op de hoogte bent van de plaats waar je je huurauto kunt ophalen. Moet je naar een verhuuradres in de stad, of wordt de auto afgeleverd op het vliegveld of bij het hotel? Neem de tijd om de auto die je huurt goed te bekijken. Let erop dat alle verplichte onderdelen, zoals gordels, een gevarendriehoek, EHBO-set of reflecterende vestjes aanwezig zijn. Zorg er ook voor dat eventuele schades op het huurformulier genoemd staan. Zo voorkom je dat jij moet betalen voor de schade van een eerdere huurder. Ook het inleveren moet met enige zorg gebeuren. Laat vastleggen dat er tijdens jouw huurperiode geen nieuwe schade aan de auto is ontstaan.

Onze selectie aanbieders autoverhuur:

sunnycars

Sunny Cars staat voor 100% zorgeloze autohuur, ons standaard product is all-inclusive. Voor de klant betekent dit geen verborgen kosten, geen ‘gedoe’ of ‘vervelende verrassingen’ ter plaatse en een complete service. Kortom, eerlijke en transparante autohuur.

Alamo

Met bijna 1.500 lokaties biedt autoverhuurder Alamo een wereldwijd netwerk van autohuur lokaties op populaire reisbestemmingen. Alamo biedt u auto’s aan tegen scherpe prijzen, optimale service en auto’s die maximaal 9 maanden oud zijn.

bookingmonkey

BookingMonkey.com helpt met het vinden van een huurauto die het beste past bij uw behoeftes. Zoek, vergelijk en boek uw auto.

Autoverhuur

Touroperators of reisorganisator
Touroperators bieden vaak relatief lage prijzen vanwege de grote afname. Zij werken samen met een lokale verhuurder of met een grote verhuurmaatschappij zoals Hertz, Avis en andere. Wel moet je dan tevens vervoer en verblijf bij dezelfde touroperator boeken.

Een autobroker of een verhuurmaatschappij
Wanneer je alleen maar een auto wil huren (zonder verblijf), kun je natuurlijk ook rechtstreeks op de website van de verhuurmaatschappij of van een broker terecht. Vaak kun je daar verschillende opties vergelijken.

*Een autobroker heeft geen eigen wagenpark. Het is een bemiddelaar tussen de lokale verhuurders en hun klanten. Veelal hanteren ze all-in prijzen, bieden een grote service en doorzichtigheid van de tarieven. Hun prijzen zijn soms lager omdat zij geen balie of parking in de luchthaven hebben. Een verhuurmaatschappij heeft wel een eigen wagenpark. Zij hebben ook een balie in de luchthaven met een eigen parking.

Lokaal verhuurbedrijf
Je kan ook op de plaats van bestemming een auto huren bij een lokaal verhuurbedrijf. Deze bedrijven werken vaak met ouder materiaal en de prijsopbouw is ondoorzichtig. De prijzen lijken lager, maar het zijn “kale” huurprijzen, waarin de noodzakelijke bijbetalingen voor de verzekeringen, de lokale belastingen en extra bestuurders niet inbegrepen zijn. Bovendien geldt vrijwel altijd een hoog eigen risico op de verzekeringen en is een extra burgerlijke aansprakelijkheid verzekering ter plekke niet af te sluiten. Lees goed de algemene voorwaarden!

Fly & drive 
Je kunt volledig vrij rondreizen en uw accommodaties zelf kiezen. Overigens verschilt die vrijheid wel per soort fly & drive. Ofwel liggen de route en de hotels zo goed als vast ofwel kan je onderweg zelf de route en de overnachtingen bepalen.

Autocategorieën en -merken

Men reserveert een bepaalde categorie auto en niet een merk.
Het aantal categorieën verschilt per bedrijf. Elke categorie heeft een letter of een naam.
Onder een categorie kunnen diverse merken auto’s vallen.
De A-categorie, ook wel X, Economy of Subcompact genoemd, is altijd de kleinste en goedkoopste auto. De B-categorie is iets groter en duurder enz. Er zijn extra categorieën voor speciale auto’s, zoals een cabriolet, een minibus of een 4×4.
Op wat moet je letten om een soort voertuig te bepalen:

 • aantal nodige comfortabele zitplaatsen
 • diesel of benzine
 • airconditioning
 • welke kofferruimte is er vereist
 • handmatige of automatische versnelling
 • stuurbekrachtiging of servo

Ter plaatste blijkt welk merk auto je krijgt. Blijkt ter plaatse dat er geen auto in de gereserveerde categorie beschikbaar is, dan heb je tegen hetzelfde tarief recht op een auto uit een hogere categorie.

Opgelet zeer belangrijk!
Bij het huren van een huurauto is tegenwoordig altijd een creditkaart vereist is om de waarborg te garanderen. Indien je geen creditkaart bij heeft op het moment dan u zich aanmeldt bij het verhuurdepot op uw bestemming, is het onmogelijk voor u om de wagen in ontvangst te nemen. Bijna geen enkele verhuurmaatschappij accepteert nog cash geld om de waarborg te voldoen en indien ze het doen is het achteraf altijd een heel gedoe om de waarborg terug te krijgen.

Voorwaarden bij autoverhuur

Wie een auto wil huren doet er verstandig aan om op de voorwaarden te letten.

Niet iedereen kan zomaar een auto huren
Een minimumeis is dat je minimaal één jaar, soms langer, in het bezit bent van een rijbewijs.
Er kunnen leeftijdsbeperkingen zijn over het algemeen is de minimumleeftijd 21 tot 23 jaar, soms 20 of 25 jaar. Ook kan er een maximumleeftijd van toepassing zijn. Elk land kan eigen leeftijdsgrenzen vaststellen. Doe navraag bij de autoverhuurmaatschappij!
Indien meer personen de huurauto willen besturen, dan geldt over het algemeen voor de medebestuurders een ander leeftijdsminimum dan voor de hoofdbestuurder. De leeftijdsgrens voor een medebestuurder ligt meestal hoger. Toeslagen voor medebestuurders komen veel voor.

Bij het huren van een auto heeft u een geldig rijbewijs en een geldige identiteitskaart nodig.
In Europa is het nationaal rijbewijs genoeg, maar in bepaalde landen heeft u dikwijls een internationaal rijbewijs nodig. Dit internationaal rijbewijs is een Engelstalige versie van uw rijbewijs dat in alle landen ter wereld erkend wordt (afgegeven door de gemeente in België waar men ingeschreven is). Je hebt het nodig of het is aan te raden voor de meeste landen in Afrika, Zuid-Amerika en Azië en in de VS, Australië, Nieuw-Zeeland, Spanje, Tsjechië, Bulgarije, Slovenië.

De kosten van een autoverhuur

Bekijk vooraf goed wat er bij de prijs is inbegrepen en wat niet. Mag je met de huurauto een onbeperkt aantal kilometers rijden of betaal je vanaf een bepaalde afstand een meerprijs?

Bij een auto huren wordt een basisprijs per dag berekend. Dit wordt de huurprijs genoemd.
Er wordt ook betaald voor de kilometers die worden gereden. Meestal is een ongelimiteerd aantal kilometers inbegrepen in de huursom.
In het algemeen gelden de volgende bijkomende kosten:

 • Taks (BTW)
 • Extra taks (in sommige staten van Amerika)
 • Airport Imposed Fee (soms wordt belasting geheven voor het ophalen van de auto op de luchthaven)
 • Ter plaatse afgesloten verzekeringen
 • Drop-off charge bij one way rental (de auto wordt teruggebracht op een andere locatie dan waar hij is opgehaald)
 • Eventuele leeftijdstoeslag voor de bestuurder
 • Eventuele toeslag voor medebestuurder
 • Waarborgsom (o.a. voor de brandstof)
 • Brandstof
 • Delivery and collection service ( de auto wordt op elk gewenst moment gebracht of gehaald)

Alle genoemde kosten kunnen volledig of gedeeltelijk in de huursom inbegrepen zijn. Informeert u duidelijk welke kosten niet in de huursom inbegrepen zijn!

De prijs die je betaald is mede afhankelijk van deze voorwaarden, maar ook van de aanbieder die je kiest. Meestal zijn de grote ketens iets duurder dan locale verhuurders. Daar staat tegenover dat ze over een groter en goed verzorgd wagenpark beschikken en meer zekerheid bieden.
Over het algemeen is het zo dat bij touroperators en brokers het meest gewerkt wordt met een all-in formule waarin zoveel mogelijk de extra kosten inbegrepen zijn zoals onbeperkte kilometers, parkingkosten luchthaven, lokale taksen en verzekering. De meeste verhuurders en brokers maken dit goed bekend op hun website.

!De grootste verrassingen op het vlak van extra kosten ter plaatse te betalen kan je ervaren in Noord- en Zuid-Amerika. Informeer je voor deze landen dan ook zeer uitgebreid. 

Verzekering bij autoverhuur

Het is van groot belang te weten hoe de huurauto is verzekerd. Ben je volledig verzekerd of is er sprake van een eigen risico? Zijn inzittenden meeverzekerd en hoe zit het met de verzekering als iemand anders dan de huurder achter het stuur gaat zitten?

Je mag ervan uitgaan dat de huurauto op zijn minst een verzekering van Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (B.A.-verzekering) heeft. Een B.A.-verzekering wil zeggen, dat wanneer de bestuurder van de huurauto schade toebrengt aan een ander, deze schade door de verzekering wordt vergoed.

Soms zijn huurauto’s verzekerd volgens het ALL risks principe. Het lijkt alsof elke schade dan door de verzekeringsmaatschappij wordt gedekt, maar dat is niet het geval. De term ALL risks is daarom niet helemaal juist. Schade aan de huurauto, bijvoorbeeld door onoplettendheid van de bestuurder, wordt niet gedekt door de verzekering.
Het is daarom beter om een omnium verzekering te nemen. Dan is niet alleen de schade aan andere voertuigen gedekt, maar ook de schade aan de “eigen” huurauto.
Hoewel de huurauto omnium is verzekerd, kan er nog steeds sprake zijn van een aanzienlijk bedrag aan eigen risico. Dat betekent dan het bedrag aan eigen risico bij schade voor rekening komt van de huurder. Informeer je hierover duidelijk!
Pas op, ben je als buitenlander betrokken in een ongeval met gekwetsten of doden dan word je in veel landen een paar dagen of meer in ‘verzekerde bewaring’ genomen.

Soms is het raadzaam om een extra diefstalverzekering af te sluiten. Deze verzekering vergoedt het eigen risico dat op het huurcontract genoteerd staat, voor diefstal van de huurauto of onderdelen hiervan. Tevens dekt deze verzekering verlies of schade aan persoonlijke bezittingen van de huurder, indien deze zijn achtergebleven in een afgesloten auto tijdens de huurperiode. Hiervoor mogen de gestolen voorwerpen wel niet zichtbaar in de auto liggen. Deze verzekering is in de meeste Europese landen sterk aan te raden, omdat deze zaken veelal niet onder de dekking van een omnium vallen.

Een persoonlijke ongevallenverzekering keert een bedrag uit als de bestuurder bij een ongeval letsel oploopt of overlijdt (is niet nodig als u een reisverzekering heeft afgesloten).

Ophalen huurauto

Zorg dat je op de hoogte bent van de plaats waar je je huurauto kunt ophalen. Moet je naar een verhuuradres in de stad, of wordt de auto afgeleverd op het vliegveld of bij het hotel? Neem de tijd om de auto die je huurt goed te bekijken. Let erop dat alle verplichte onderdelen, zoals gordels, een gevarendriehoek, EHBO-set of reflecterende vestjes aanwezig zijn. Zorg er ook voor dat eventuele schades op het huurformulier genoemd staan. Zo voorkom je dat jij moet betalen voor de schade van een eerdere huurder. Ook het inleveren moet met enige zorg gebeuren. Laat vastleggen dat er tijdens jouw huurperiode geen nieuwe schade aan de auto is ontstaan.