Hoe kom ik aan het reisbudget?

reisbudget

Het reisbudget

Het zal geen verrassing zijn…reizen kost geld. De grote vraag is alleen: “Hoeveel geld?” en “Hoe kom ik aan het reisbudget?”

Hoeveel hangt geheel af van je bestemming, je wensen en hoe lang je onderweg bent.

De kosten verschillen uiteraard per persoon en per bestemming. Met duizend euro kan een backpacker in Azië misschien wel anderhalve maand reizen terwijl iemand die New York bezoekt daar met enkele dagen al op zit.
De kosten voor je reis zijn geheel afhankelijk van jezelf, je wensen, je reistijd, je voorkeur voor comfort, etc. . Inschatten hoeveel je reis zal gaan kosten kun je dus ook het beste zelf doen. Doe dit ook zeker, want het is zonde als je op de helft van je vakantie door je budget heen bent!

Om het budget van je reis of vakantie te bepalen is het belangrijk om alle kosten op een rijtje te zetten. We kunnen de kosten verdelen in twee groepen:

 • Kosten voorafgaand aan de reis – Voor de kosten voorafgaand aan de reis is geen hapklaar budget te noemen. Dit hangt af van waar je naar toe gaat en of je nog zaken moet aanschaffen. Het is verstandig om alle kosten vooraf op een rijtje te zetten. Als je naar een ver land gaat is de kans groot dat de vliegtickets de eerste hap uit je budget nemen. Misschien moet je ook vaccinaties hebben? Qua uitrusting heb je misschien ook dingen nodig. Bijvoorbeeld een nieuwe rugzak, tent, reiskleding, een slaapzak, fotocamera, reisgidsen, wandelschoenen of een mp3 speler voor tijdens lange busritten. Er kan enorm veel geld zitten in het aanschaffen van deze spullen, maar door slim in te kopen, spullen te lenen of ze pas aan te schaffen op de plaats van bestemming kun je hiermee ook veel besparen! Boek je al van tevoren een hotel, excursie(s) of andere activiteiten dan moet je deze kosten hier uiteraard ook in meenemen. Sluit ook een goede reisverzekering af nadat je hebt gekeken hoe goed de medische dekking in het buitenland van je zorgverzekering is.
 • Kosten tijdens de reis – De dagelijkse kosten tijdens de reis bestaan grotendeels uit kosten voor eten, accommodatie, lokaal transport en uitstapjes. Het is moeilijk te zeggen hoe hoog de kosten precies zullen uitvallen. Dit is afhankelijk van waar je bent, het aantal mensen met wie je reist, hoe vaak je een drankje doet, de tours/trips die je gaat maken en het soort accommodatie. Bij goedkope landen zul je wat minder kwijt zijn en bij een bezoek aan dure landen als Nieuw-Zeeland, Australië, de VS, Canada en Japan zal het dagbudget weer hoger liggen.

Ga pas op reis als je het benodigde reisbudget bij elkaar hebt gespaard. Neem geen lening om dit te kunnen doen, want dat reist een stuk minder prettig.

Weet je hoeveel geld je ongeveer nodig hebt om je droomreis te maken? Dan is het tijd om te kijken hoe je die som geld bij elkaar gaat sprokkelen. Er waarschijnlijk maar één manier om dit te doen: sparen! Bereken hoeveel je elke maand kan sparen en zet dat bedrag (en extra’s zoals vakantiegeld, teruggave belastingdienst, etc.) direct op de spaarrekening. Haal niets van die spaarrekening af!

Om iedere maand zoveel mogelijk geld te kunnen sparen kun je ook kijken naar wat je allemaal kan besparen.
Er zijn tal van dingen die je kunt doen om minder geld uit te geven. Hier een aantal ideeën:

 • Doe geen onnodige uitgaven en koop alleen wat je nodig hebt! Je kunt best zonder die dure schoenen en die Dvd’s kun je rustig laten staan.
 • Doe boodschappen bij de goedkopere supermarkten, maak boodschappenlijstjes en koop alleen wat op het lijstje staat. Als je bewust boodschappen doet kun je daarmee echt veel geld besparen!
 • Koop spullen die je wel nodig hebt (zoals reisuitrusting) in de uitverkoop.
 • Gooi oude, overbodige spullen, niet te snel weg, zet ze te koop op bv. 2de hands.be of Ebay. Kijk ook om je heen, want er zijn vast spullen die je niet meer nodig hebt. Alle kleine beetjes helpen!
 • Een plek om te slapen is de nummer één kostenpost tijdens de reis. Probeer de dure toeristische gebieden te vermijden. Overnachten in een dorpje verderop kan veel geld besparen. Verblijf je in een land waar je goed kan kamperen? Neem je dan je kampeerset mee, dit is vaak stukken goedkoper.
 • Eten en drinken tijdens de reis kun je zo duur maken als je zelf wilt. Zelf koken en de benodigdheden kopen in de supermarkt is natuurlijk het goedkoopste. Drink voor een avondje uit eerst gezellig wat goedkope drank die je gekocht hebt bij de supermarkt.
 • Zoek uit wanneer het hoog- en laagseizoen is voor je bestemming. Als je in het hoogseizoen zit (of tijdens een feestdag of evenement) betaal je de hoofdprijs. Vaak kun je in het laagseizoen ook prima door een land reizen. Niet alleen zijn de prijzen lager, er lopen ook minder toeristen rond!
 • Vooral tijdens de drukke perioden kan het je veel geld kosten als je lang wacht met het plaatsen van een reservering, dus probeer zeker op tijd te boeken, profiteer van de vroegboekvoordelen! Of Als je de spanning aankan en als je flexibel met je route bent kun je een last minute boeken hier kun je fantastische aanbiedingen krijgen voor zeer aantrekkelijke reisbestemmingen.
 • Vergelijk prijzen! Het maakt niet uit hoe geweldig een aanbieding lijkt, boek nooit de eerste prijs die je ziet. Begin je zoekopdracht door het controleren van een paar online reisaanbieders.

Je hoeft niet te stoppen met leuke dingen doen, maar kijk of het goedkoper kan of doe het iets minder vaak.