Hoe onnodige kosten op reis vermijden?

Hoe onnodige kosten op reis vermijdenReizen is even de drukte van het thuisfront achterwege laten. Maar in die oase van rust en ontspanning durf je wel eens je budget uit het oog te verliezen. Sommige reizigers verslikken zich dan ook in hun koffie als ze achteraf hun uitgaven onder de loep nemen. Wij geven een aantal tips om onaangename verrassingen te vermijden.

Gebruik het juiste betaalmiddel

Wie voortdurend het verkeerde betaalmiddel gebruikt op reis, ziet dat er soms heel wat extra kosten van zijn zichtrekening worden afgehouden. De banken rekenen immers uiteenlopende kosten aan als je je bank-of kredietkaart in het buitenland gebruikt. Afhankelijk van de bestemming kunnen de kosten stevig oplopen. Wie binnen de Europese Unie reist, hoeft zich niet te veel zorgen te maken: betalingen met krediet-en bankkaart zijn volledig kosteloos. Ook geldafhalingen met een bankkaart zijn doorgaans gratis binnen de Europese Unie als je een betalende zichtrekening hebt. Wie een gratis zichtrekening heeft, moet bijna altijd extra betalen voor een geldafhaling in het buitenland. Dat komt omdat de meeste banken kosten aanrekenen wanneer mensen met een gratis zichtrekening geld afhalen aan een automaat van een andere bank. In het buitenland zijn er nu eenmaal andere banken actief dan bij ons.

Geld afhalen met een kredietkaart gaat altijd gepaard met extra kosten, zowel in het binnen-als het buitenland. Raadpleeg daarom altijd het tariefblad van je bank.

Betaal met kredietkaart buiten de EU  

Wie de grenzen van de Europese Unie oversteekt, is doorgaans het goedkoopst af als hij betaalt met de kredietkaart. Bij dergelijke betalingen moet je uitsluitend een wisselkoerscommissie betalen. Dat is niet het geval bij een gewone debetkaart. Bij een betaling met een debetkaart in vreemde valuta betaal je bovenop de wisselkoerscommissie behandelingskosten. Geld afhalen in vreemde valuta is zelden een goed idee. De kosten voor zo’n geldafhaling kunnen stevig aandikken. Zowel bij een krediet-als een debetkaart betaal je extra kosten bovenop de wisselkoerscomissie als je buiten de EU geld afhaalt.

Hou er rekening mee dat wanneer je met een kredietkaart betaalt de afrekening achteraf volgt. Bij een kredietkaart waarbij het geld de maand na je aankopen van je rekening wordt gedebiteerd moet je geen interesten betalen. Wie de terugbetaling spreidt over een langere periode, betaalt interesten. Dat zijn zogeheten kredietkaarten met een kredietopening.

Wissel nooit geld in een luchthaven 

In nagenoeg alle luchthavens is het mogelijk om bijvoorbeeld je euro’s in te ruilen voor dollars. Al is dit zelden een goede idee. Veel wisselkantoren hanteren een ongunstig wisselkoerstarief voor de reiziger. Er is immers niet veel concurrentie in een luchthaven. Hoe hoger het wisselkoerstarief, hoe minder waar je krijgt voor je euro’s.

Er wordt dan ook aangeraden om je geld te wisselen eenmaal je bent aangekomen op je bestemming. In steden zijn er meer banken en dus meer concurrentie. Het is overigens ook mogelijk om geld te wisselen bij de banken in België. Al schrappen meer en meer (kleinere) banken die dienstverlening.

Eet en shop buiten het centrum

Het is doorgaans veel duurder leven in de hoofdstad dan in de kleine stadjes wat verder. Centrumsteden zijn nu eenmaal toeristische trekpleisters. De verkopers en uitbaters kunnen dus hogere prijzen hanteren. In de kleinere stadjes is er minder volk en zijn de lokale horeca en winkels minder geneigd om de prijzen te verhogen. Daarenboven kan je in die kleinere steden soms voor aangename verrassingen komen te staan.