Een weekend in Catanië: wat is er te zien?

Catanië

Catanië en zijn schoonheden

Catania of Catanië is een van de mooiste en belangrijkste steden van Italië: rijk aan monumenten, theaters, restaurants en nog veel meer. Als Sicilië op je lijst met te bezoeken plaatsen staat, mag Catanië niet over het hoofd worden gezien. In dit artikel helpen we je bij het plannen van je uitje naar Sicilië, evenals de plekken die je moet bezoeken op je reisje door Catanië.

Hoe kom je in Catanië?

Vliegtuig

De eenvoudigste manier om vanuit België naar Sicilië te reizen is per vliegtuig. De vlucht duurt ongeveer tweeënhalf uur. Elk jaar kiezen duizenden mensen ervoor om met het vliegtuig in Catanië aan te komen, mede dankzij de vele luchtvaartmaatschappijen die aanwezig zijn op de luchthaven en met meer dan 70 vluchten naar bestemmingen en aankomsten over de hele wereld.

En om je aankomst op de luchthaven veel gemakkelijker, sneller en comfortabeler te maken, raden we je aan om met Vliegen en Parkeren te zoeken naar je parking bij Zaventem, Charleroi of Eindhoven, afhankelijk van de luchthaven van vertrek. Bespaar tijd en geld op je parkeerplaats.

Wat te zien

Hier is een kleine lijst met de mooiste plekken om te bezoeken in Catanië, die je daar echt niet mag missen.

Piazza del Duomo

Allereerst moet je zijn op Piazza del Duomo (Domplein), een van de belangrijkste attracties in de stad, met het beroemde Olifantenfontein in het midden van het plein. Aan de rechterkant vind je dan het Palazzo degli Elefanti (Paleis van de Olifanten), zetel van het stadsbestuur, dat zeer zelden bezocht kan worden, terwijl je aan de linkerkant het complex van de kathedraal van Sant’Agata vindt, gewijd aan de patroonheilige van de stad. Het jaarlijkse feest ter ere van Sant’Agata is bovendien het derde grootste ter wereld.

Bovendien ligt het plein aan de belangrijkste straat van de stad: Via Etnea. De thuisbasis van talloze winkels en restaurants.

Via Crociferi

Een andere uiterst belangrijke weg in de stad Catanië is de Via dei Crociferi, die vrij belangrijk is geweest voor het land, vooral voor de barok.

De straat is rijk aan kerken en bevat vier van de belangrijkste in de stad op minder dan 200 meter afstand van elkaar. De meest opvallende zijn ongetwijfeld de kerk van San Benedetto, de kerk van San Francesco Borgia, het klooster van de jezuïeten en de kerk van San Giuliano.

Benedictijnenklooster

Het benedictijnenklooster van Catanië is een van de grootste benedictijnencomplexen van heel Europa. Als UNESCO Werelderfgoed is het tegenwoordig het hoofdkwartier van de geesteswetenschappen van de Universiteit van Catanië. Ook vermeldenswaardig is het bezoek aan de domus romana (Romeins huis), de kloostergangen en de prachtige hangende tuin.

Palazzo Biscari

Het nobele Palazzo Biscari wordt beschouwd als een van de mooiste paleizen in Catanië. Dit private paleis is de thuisbasis van talloze kunsttentoonstellingen en evenementen en werd zelfs door een zeer beroemde muziekgroep gekozen om een ​​deel van hun videoclip te filmen. Het hoogtepunt is zeker en vast de balzaal.

Piazza Vincenzo Bellini en Massimo theater

Een ander van de belangrijkste pleinen in het centrum van Catanië is Piazza Vincenzo Bellini, ter ere van de beroemde componist Norma. Gelegen op een steenworp afstand van de Via Etnea en Piazza Duomo, herbergt het het Teatro Massimo.

Grieks-Romeins theater

Het Grieks-Romeinse theater, samen met het Romeinse amfitheater op Piazza Stesicoro, vertegenwoordigt een van de beste getuigenissen van oude beschavingen, hun geschiedenis en cultuur. Het is momenteel een archeologische vindplaats in het centrum van Catanië.

Romeins amfitheater

Zoals we al benoemden is het Romeinse amfitheater ook een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen. Helaas is het amfitheater niet volledig zichtbaar en staat het midden tussen andere gebouwen en winkels. Het behoort tot de groep van grote Romeinse bouwwerken, waaronder het prachtige Colosseum en de Arena di Verona, en is tevens het grootste van Sicilië.

Pescheria en Fera’o Luni

Dit zijn de oudste en meest populaire markten in de stad. La Pescheria ligt op een steenworp afstand van Piazza Duomo en, zoals de naam al doet vermoeden voor wie een beetje Italiaans spreekt, is de specialiteit vis. Wat de Fera’o Luni betreft, het duidt op een duidelijk meer gearticuleerde stedelijke markt die zich ontrafelt in talloze stadsstraten tussen kraampjes met fruit, kleding, groenten, schoenen en nog veel meer.

Kerk van Badia di Sant’Agata

De kerk van Badia di Sant’Agata is zonder twijfel een van de belangrijkste uitingen van de barok in Catanië. Onder de vele schoonheden die van binnen kunnen worden bewonderd, onderscheidt het zich echt door het spectaculaire uitzicht vanaf het dak en vooral tijdens zonsondergang; vanaf daar is het mogelijk om de Piazza Duomo, Via Etnea, de Etna en de stad en zee te zien. Een heel indrukwekkend uitzicht.

Etna

Op de laatste plaats (maar zeker niet minder mooi) staat de hoogste vulkaan van Europa, die waar de stad om bekend staat, de Etna. Vanwege het feit dat de vulkaan constant actief is, is het mogelijk om de prachtige lavastromen aan de zijkanten van de Etna te bewonderen (vooral ‘s nachts zichtbaar).

Het park is een natuurgebied dat wordt beschermd door de Siciliaanse regio en waar tal van excursies worden georganiseerd die de hoogste punten van de vulkaan bereiken. De groene zones, maar ook de kaalste, die dit hele gebied kenmerken, maken het bezoek aan de Etna ook geschikt voor een vakantie met kinderen en jongeren, vanwege de unieke ervaring van het beklimmen van de vulkaan.

Catanië is ongetwijfeld een stad met een rijke geschiedenis en cultuur die iedereen minstens één keer in zijn leven zou moeten bezoeken. Als je van plan bent een goede reis naar het zuiden te organiseren, mag je deze kans niet missen en dankzij deze kleine gids weet je nu ook wat de mooiste en niet te missen plekken in de stad zijn.